Sértő lenne, ha megkérném őket, hogy ne erőltessék rá a gyerekre az akaratukat?
A lányom 6 éves, elég válogatós. Mi ehhez már hozzászoktunk és magamból kiindulva tudom, hogy amíg erőltetjük, úgysem kóstol meg semmit.
Pl. én 14 éves koromig nem voltam hajlandó sehogy megenni a karfiolt, ma a rakott karfiol az egyik kedvencem. Ugyanez volt a borsóval, már ha megláttam a levesben, nem ettem egy kanállal sem belőle.
Viszont az anyósomék erőltetik, hogy kóstolja meg, hiába sír néha már a gyerek, hogy nem szereti, nem kéri, akkor is tömnék a szájába... Tegnap is elvitték délután, hogy ott alszik náluk, stb. Ma hazahozták délelőtt és pont sütöttem sütit, rengetegett megevett belőle. Kérdeztem, hogy nem adtak neki reggelit?
Mire mondja, hogy nem evett ott semmit, mert hoztak pizzát, de nem vettek olyat neki, amilyet ő mondott (csak a sonkás-kukoricásat szereti). Kérdeztem, hogy miért nem? És mondta, hogy nem tudja, a nagynénje azt mondta, hogy mindenki a négy évszak pizzát szereti, ő is azt kap. A lányom meg egy falatot nem evett belőle... Nyilván nem halt éhen, de akkor sem értem, miért kell ezt csinálni.
Mindig ez van, ha ott vagyunk. Hogy én nem nevelem a gyereket, elkényeztetem. De nem értem, miért kell ráerőltetni, hogy olyat egyen, ami nem ízlik neki. Múltkor is megkóstolta a pörköltet, mondta, hogy nem kér belőle. Erre anyósom elkezdte erőltetni, hogy de, egye csak meg, ha már ki lett szedve, meg finom az. Elhiszem, hogy neki finom, de nem hiszem, hogy ezért tömni kéne vele valakit, akinek nem ízlik.
Más a halat eszi napi rendszerességgel, én rá sem bírok nézni.
Ha legközelebb anyósék nálatok ebédelnek, főzz olyat, amit a gyerek szeret, de anyós nem. Ha nem tetszik neki, lehet erőltetni.
Én 27 évesen még mindig hányok a káposztától, mert addig kellett ott ülni, amíg ki nem ürült a tányér. A szagától már öklendezem...
Ha a gyerek 5 ételből 4-et nem hajlandó megenni az igenis a szülők hibája. Olyan nincs, hogy az ételek 90%-a nem ízlik neki. Mindig olyan a kaja, amit Ő szeret, menzán se kell ennie, mert anyuka csomagol neki olyat, amit Ő szeret... Nyilván nem fogja megenni azt, ami amúgy finom, de nem a kedvence, ha egyszer úgy nevelték, hogy megkapja azt, amit akar.
Másrészt meg 6 éves kislány, nem kell neki mindent szó szerint elhinni, lehet, hogy megkérdezték jó lesz-e neki a négy évszak pizza, ő igent mondott, aztán meg reklamált, hogy az szar, és miért nincs neki másik (és ez egy tipikus eset).
Namégegyszermertelnyomtam.. Hűha! :D Szerintem ez a gyerek nem válogatós. Válogatós az aki egy 3 fogásos ebédből nem talál a fogára valót, negyediket kér, de azt sem eszi meg :D Egy 6 éves gyerekről/kishölgyről van szó aki egész pontosan meg tudja fogalmazni, hogy mit kér. Szerintem ilyen szituációkban már simán lehetne felnőttként kezelni, előre megbeszélni vele hogy mit szeretne enni ami másoknak is elfogadható, de amit kér azt kap, nincs válogatás. A gyerekek izlése- ahogyan a miénk is- folyamatosan változik. Nekem sem esne jól ha olyan valaki várna vendégségbe aki tudja hogy nem szeretem a pörit mégis direkt azt főzne. Ha pedig 'elfelejtődtem', hát legalább ne erőszakolják rám. Felnőttként is utálom az ilyen helyzeteket, hát még hogy érzi magát benne egy gyerek. A férjemet is minden nap megkérdezem mit kér ebédre, együtt írjuk össze a heti menüt, miért ne kérdeznék meg egy magát ilyen jól kifejező gyermeket?
A kérdésedre válaszolva szerintem nem lenne sértő, de ők biztosan kiakadnának rajta. Viszont a te feladatot közvetíteni, szóval én valahogy light-osan megpróbálnám. Pl.: 'A múltkor is nagyon rosszul esett neki, hogy mindenki olyan pizzát evett amilyet szeretett volna, csak ő nem kaphatta meg a kedvencét. Legközelebb ha ilyen alkalom van vegyétek már figyelembe a véleményét, vagy ha nem tudtok megegyezni vegyetek neki egy szeletet külön, inkább kifizetem. Nagyon szomorú amikor ennyire gyerekként kezelitek. '
Kitartás!!
Cicákok, kimásolok egy részt a pizzáról, figyeljetek! (Benne van a szövegben)
,, ...hoztak pizzát, de nem vettek olyat neki, amilyet ő mondott"
MondoTT. Tehát a kislány felhívta rá a figyelmet, hogy ő a sonkás-kukoricásat szereti, de jó formán lelett oltva.
Én a beszológatóknak, és a kérdező rokonainak is szívből kívánom, hogy kötözzék őket egy székhez, és etessék őket addig olyan ételekkel, amiket nem szeretnek, ameddig nem hánynak! Ilyen nyilván nem fog megtörténni, de helyette legalább az itt lévők értelmezzék, vagy egyáltalán olvassák el, hogy mit írt a kérdező, a kommentjeiben is.
Várom a Cicák megszólítást is, és a lepontozást is! Mindkettővel jót tesztek szívemnek-lelkemnek, úgyhogy hajrá! Úgy se tudok ilyen nagas pontszámmal rendesen elvegyülni ;D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!