Érdemes vidékről Budapestre költözni családdal?
Elsősorban hasonló családosok véleményére lennék kíváncsi.
Régóta töprengek azon hogy Debrecenből Pestre költözzek családommal. 1,5 éves kisfiúnk van.
Az én szakterületemen találnék is (relatíve) könnyen állást, akár dupla annyi fizetésért is, viszont itt a kis lakásunk, a család (mindkét családban jó nagymamák, dédszülők), tehát szoros a kötelék.
Jól jön a segítség olykor-olykor ha netán beteg a baba, ha kettesben elmennék feleségemmel valahova, jó tudni hogy van aki ilyenkor besegít.
Tudom, hogy ezt mind fel kell adni ilyenkor, de mennyire nehéz így boldogulni egy másik városban?
(Nincs jó és rossz válasz, véleményekre, tapasztalatokra vagyok kíváncsi)
Én 10 éve költöztem Budapestre, vidéki kisvárosból (250 km-ről, az osztrák határ mellől), a diplomámat már itt szereztem. Először az I. kerületben éltem, ott valóban tisztaság volt, de nem gyerekbarát környék. Sok a turista, nagy a forgalom, kevés és nehezen megközelíthető ovi, iskola volt a környéken. A fiamat már a IV. kerületbe, a panelrengeteg közepébe szültem 4 éve. Szerintem a mi környékünk biztonságos, sok 8-12 éves gyereket látok délutánonként lent bandázni, biciklizni, focizni szülő nélkül.
1,5 éves volt a fiam, amikor az apukájával külön váltak az útjaink. A szüleim vidéken nem értették, hogy ezek után mégis miért maradok a fővárosban, és miért nem költözök "haza" hozzájuk. Én a szakmámban itt jól el tudtam helyezkedni, vidéken ennek töredékét keresném, ha kapnék egyáltalán munkát. A gyerkőcnek rengeteg lehetősége van, akár a tanulás, akár a hobbi, akár a sport területén. Sokkal több, mint vidéken. Szerintem itt jobb életszínvonalat tudok teremteni neki, mint vidéken tudnék, még egyedül is. Valóban nehéz, hogy a szüleim messze élnek, de havonta-1,5 havonta péntektől vasárnapig leugrunk hozzájuk, így a kapcsolattartásra is jut idő.
Nektek kell mérlegelni. Ha felköltöztök, és nem válik be, még mindig visszamehettek Debrecenbe. De ha meg sem próbálod, sosem fog kiderülni.
Pozitívum: Rengeteg bölcsi, ovi, iskola, orvosi rendelő, sztk, patika van, ha baj van, kórház tőlünk 10-15 percre van, bevásárlási lehetőségek, játszóterek, szolgáltatások. A mi kerületünk rohamosan fejlődik, parkosítanak, újítanak mindenhol. Kiváló a tömegközlekedés is, nekünk nincs szükségünk autóra, mindent megtudunk oldani nélküle. Versenyképes szakma esetén nagyon jól lehet keresni, megélhetésre biztosan nem lesz gond.
Negatívum: Tényleg koszos, hiába takarítanak a közmunkások, baromi trehányak az emberek, kutyapiszkot a többség (tisztelet a kevés kivételnek) ott hagyja, a hajléktalanok is összemocskolnak mindent, a padokra nem is merek leülni, és nyáron külön jó, hogy a fullasztó kánikulában még a húgy és sz*rszag is párolog.
Alapjáraton zaj van, az autóforgalom miatt is, és hogy állandóan itt mennek a repülőgépek, van, hogy reggel hatkor erre riadunk fel, hogy 10 percenként elhúz felettünk egy nagy vas. Koszos azért is, mert rettentő nagy szmog van, mi a lakásban hetente háromszor takarítunk legalább, annyira poros minden, pedig nem a főút mellett lakunk.
Nagyon elszabadultak az ingatlanárak, vásárláskor licitálnak a vevők, és nagyon drágán kínálják a legkisebb panellakásokat is, és még így is pillanatokon belül elkelnek. Mi az 53nm-es, teljesen felújítandó panellakásunkat 8M-ért vettünk 3 éve, még kettőt ráköltöttünk, nagyon patent lett, teljesen felújítottuk. Ilyen állapotúak most 20M körül kelnek el, de a lelakottak is 16-tól kezdődnek. Eladóknak ez jó, vevőknek már kevésbé. Albérletek szintén, ocsmány lakásokat is horror áron kínálnak. Nyilván vannak szebb és jobb kerületek, de anyagilag még megterhelőbbek. Itt jön az, hogy ki mit engedhet meg magának, de abból az árból egy közeli agglomerációban már egy kertest lehet venni és nem 30 négyzetméteren nyomorog az ember a családjával.
Nekünk a belvárost ugyanannyi idő elérni, mint az egyik ismerősömnek, 20-30 perc. Csak ő kertesben lakik, kellemes, nyugodt, tiszta környéken, közel a fővároshoz.
Amúgy a nagyszülők tőlünk messze laknak, nem nagyon volt segítség, ilyen szempontból nem tudom, hogy titeket mennyire viselne meg ez a változás, mi hozzászoktunk ahhoz, hogy csak látogatóba jönnek.
A kérdés igazából az lenne, hogy miért szeretnél a fővárosba költözni? Jobb fizetés reményében, vagy pusztán kalandvágyból (bár semmi extra nincs itt sem) vagy miért? Debrecen a 2. legnépesebb város az országban, ha egy 5-10 ezer fős kisvárosban, vagy faluban laknátok, még megérteném, hogy változásra vágynál, de ha van biztos megélhetésed, jó környéken laktok, saját lakásban, közelben van a család is, akkor én nem gondolkodnék egy ekkora váltáson.
Nekem a férjem pesti, Pesten éltem mikor megismerkedtünk, ott éltünk együtt stb. de mi meg pont a gyerekvállalás miatt költöztünk le vidékre oda, ahol az én családom él. Nem is mennénk vissza, pedig neki ajánlgatnak is olyan fizetést, hogy majdnem dupla annyit. Sok gyerekes ismerősünk van, aki az agglomerációban él, sem ők, sem mi nem vagyunk elájulva tőle, szóval oda nem mennék, hiába van vonat/hév, sok agglomerációs kérdésnél ki lett ez már vesézve más kategóriákban, van sok pro és kontra.
Mondjuk mindenki más, lehet nektek kérdező bejönne, de mint tősgyökeres pesti se akarta, hogy ott nőjjön fel a gyereke, én meg mint vidéki nem tudtam elképzelni, hogy ott neveljek gyereket. Főleg, ha se család se semmi. Persze, van aki eleve úgy él, de mikor megszokod a jót, akkor nagy pofáraesés, mikor hirtelen nincsen kéznél a család. Jaj de van közvetlen vonat meg autópálya, hogyne, persze, de akkor se úgy működik, hogy anyu beadom a gyereket, mert hirtelen ide vagy oda kell menni stb. és az aktív nagyszülőknél benne van azis, hogy pont az aktívságuknál fogva nem igazán érnek rá arra, hogy pár száz kilométereket ingázzanak segítség miatt, vagy napokat legyenek ott akármikor, vagy ha mondjuk kutyája-macskája van, akkor végképp nem tud csapot-papot otthagyva felutazni Pestre, mert hirtelen szükség van rá, hiába lenne benne szívesen.
Debrecen egy nagyváros, ott is van mindenre lehetőség, de még mindig élhetőbb Pestnél és olcsóbb is. Nem biztos, hogy másfélszer annyi pénzzel annyival jobban fogsz járni, ha drágább a lakhatásod, mert bent Pesten jóval drágább, ha bejársz Pest mellől, akkor az nem kevés időbe és pénzbe van, meg fú de jó, van sok babysitter, csak amelett, hogy vadidegen, még pénzbe is van, nem mint a család. Érdemes ám mérlegelni ezt is, amellett, hogy valamivel jobb lenne a fizetés.
Naná. Mindig az pontoz, aki frusztrált :)
Ha tudnák, hogy Budapest tele van tiszta, biztonságos kertvárosi részekkel, melyek mindemellett megadják a főváros bérszínvonalt és lehetőségeit,akkor ki is radíroznának, nem csak lepontoznának. Így marad a nullázás. A fővárosnak meg a lehetőség :)
Mi számit tartosan pénz vagy a segitség ? Ezt kell eldöntened.
Én pesti vagyok pest déli részén tehát belvárostol elég mesze lakom mi környékünkön minden sarkon játszotér kisebbek,2 nagy is van .lehet biciklizni,rolerezni nyugodtan gyereknek ,közelünkbe 5 percre ovi is van ,bölcsi iskola stb még budös és kosz sincs
Pest nem csak a zsufolt koszos belvárosbol áll ,vanak élhető külvárosi része is főként pesi résznek,
Viszont pesten nagyon drága az albérlet,ha meg veni akartok lakást házat az sem olcso.
"Ha tudnák, hogy Budapest tele van tiszta, biztonságos kertvárosi részekkel,"
Igen és ezekben a csodás, madárcsicsergős, biztonságos kertes övezetekben mennyi is egy ház? :)
Azért a pénzt is nézni kell. Mi most még Zuglóban élünk egy panelban. Nézegettük hogy a körülöttünk lévő nyugodt szép kertes övezetben mennyi egy átlagos kertes ház...háát, aglomerációban ugyan abból a pénzből olyat veszel hogy megszólal. De még az isten háta mögött Rákoson is el vannak rugaszkodva, a közeli kisvárosokhoz képest. Épp ezért mi is oda (agglomerációba) tervezünk majd költözni, mert családi házat szeretnénk mindenképp, és lehetőleg nem egy életre eladósodni.
"Ha tudnák, hogy Budapest tele van tiszta, biztonságos kertvárosi részekkel, melyek mindemellett megadják a főváros bérszínvonalt és lehetőségeit,akkor ki is radíroznának, nem csak lepontoznának. Így marad a nullázás. A fővárosnak meg a lehetőség :)"
A kérdező Debrecenből kérdez. Ha Tyukodról vagy Izsákról írna, akkor érhető lenne, amit írsz, de neki nincs kevés lehetősége semmire, viszont sokkal olcsóbban élhet. Amúgy azért a madárcsicsergős kerületektől se kell elájulni. Nekem az nem kertes ház, amekkora kertek Pesten vannak. Ami alatt nagy kert van, azt normális ember nem tudja magának megengedni. Nekem a kert 1000m2 nem egy zsebkendő, amit körbebámul minden szomszéd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!