Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Visszaköltöznétek a családdal...

Visszaköltöznétek a családdal (két kisgyerek) a nagyszülők közelébe vagy maradnátok Bp mellett a több álláslehetőség miatt?

Figyelt kérdés

Én és férjem zalaiak vagyunk. 10 éve mikor végeztünk az egyetemmel felköltöztünk Bp-re mert itt találtunk állást leghamarabb, majd 6 éve vettünk egy családi házat Pest mellett, azóta született két gyerekünk, most 5 és 2 évesek.

A férjem szülei élnek már csak, ők Zalában élnek, így elég ritkán találkozunk, havonta 1 vagy 2 alkalommal.

Én még itthon vagyok a picivel, a nagy most középsős, de nagyon sokat beteg (komoly baja nincs de most pl visszatérő fülgyulladással küzdünk) így alig van oviban. Ha én is visszamegyek majd dolgozni gond lesz hogy ki tud rájuk vigyázni ha betegek lesznek, meg amúgy sem tudjuk soha senkire rábízni őket bármi van.

A nagyszülők (most 60 évesek) az utóbbi pár hónapban nagyon mondogatják h költözzünk vissza Zalába, csak ugye ott jóval kevesebb a munkalehetőség és a fizetésünk is kb bruttó 100-150 ezerrel kevesebb lenne, viszont a nagyszülők ott lennének segíteni bármikor a gyerekek körül. Meg azzal is érvelnek, hogy 10 év múlva már el sem fognak tudni jönni hozzánk ilyen hosszú útra.

Férjem is lehet hogy hajlana rá hogy visszaköltözzünk mondván hogy ott nyugisabb az élet, nem kell naponta 1,5 órát ingázni a munkahelyre meg a dugóban ülni, ami szintén gond lesz ha én is visszamegyek dolgozni, emiatt max 6 órás munkát tudok csak vállalni hogy el tudjak menni a gyerekekért az oviba. A gyerekeknek ott többféle iskolalehetőség lenne ahova nem kéne később, középiskolában szintén napi 1 órát ingázniuk.

Anyagilag jelenleg egyébként nem állunk rosszul, van saját hitelmentes ház, autó, megtakarítás.

Ti mit tennétek? Maradnátok itt Bp mellett vagy visszaköltöznétek Zalába?

Anyósomékkal nem rossz a viszony amúgy, bár nem tudom nem lenne-e sok ha szinte napi szinten átjönnének hozzánk. Férjem tesójáékkal nem jó a viszony (eddig egyszer voltak nálunk és közölték h nem is tudnak jönni mert nincs rá pénzük meg idejük stb.), de ez ugye nem döntő érv.

2016. nov. 7. 14:22
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
96%
Ha jól gondolom, akkor a kettőtök fizetése bruttó 300 ezerrel lenne kevesebb. Az nagyon sok. Nem.költöznék. Találj egy pótnagyit, aki majd segít neked. Megegyeztek a fizuban és szerintem az Ő díja nem bruttó 300 ezer lesz. Mindenki, aki teheti költözik Bp re vagy az agglomerációba. Biztos nem mennék el egy olyan megyébe, ahol nagyon rosszul lehet ketesni, még, ha hitelem sincs, akkor sem.
2016. nov. 7. 14:35
 2/17 anonim ***** válasza:
91%

Mi Somogyból költöztünk fel a férjemmel, Budapest agglomerációjában élünk. 1,5 év van vissza a hitelből, eszünkbe sem jut, hogy elköltözzünk. Csak anyós meg após van, mint nagyszülők. Segítségünk nincs, 3,5 éves a fiunk. Én Pesten dolgozok, tehát ingázok napi 2x1 órát, férjem közelebb van, de ő vendéglátós, így esténként nem mindennap van otthon. Nekünk így megfelel, önálló életünk van, úgy alakítjuk az életünket, hogy meg tudjuk oldani.

Kb 2-3 havonta megyünk anyósékhoz, néha ők jönnek hozzánk. Még ők is dolgoznak (bár mindketten vállalkozók), így amúgy sem mindig érnének rá.

Szerintem vessétek fel, hogy mi lenne, ha ők költöznének közelebb hozzátok.

2016. nov. 7. 14:38
 3/17 Ninus85 ***** válasza:
81%

Szia! Mi is zalaiak vagyunk, szintén Pesten élünk. :) Itt is van gyerek, igaz, csak egy 11 hónapos. Mi ritkán járunk haza, kb. 2-3 havonta, akkor is csak pár napra (ennyit bírunk ki.. :D ). Nálunk nem panaszkodtak a szülők, ha ráérnek, eljönnek ők is hozzánk.

Korábban felmerült, hogy ők költöznének fel Pestre, bár a férjem Tesója és annak családja is itt laknak, így nekik egyszerűbb lenne. (Szerencsére eddig nem lépték meg.) Esetleg ez is egy opció lehetne, bár tudom, az öregek már nem akarják elhagyni a házat, stb.. De egy próbát megér!

Mi nem vágyunk vissza, már rég megbeszéltük, egyikünk sem érezné jól magát vidéken, a pesti pörgés után már unalmas lenne a vidéki élet. Tény, hogy akadna lehetőség Bölcsi/ovi/sulira a környéken, de semmivel sem tudnak többet, mint a pestiek. Oké, az utazgatás sok időt vesz el, de az, hogy se szórakozási lehetőség (ez inkább gyerek előtt volt szempont :D), se munka nincs, vagy ha van, alig fizetnek, szerintem igencsak visszavet az előnyökből.

Ti tudjátok, beszéljétek át, de az is szempont, hogy a gyerekek később úgyis a nagyvárosi életet akarnák majd, akkor meg Ti lesztek távol.

2016. nov. 7. 14:50
 4/17 anonim ***** válasza:
15%
esetleg kiadni a jelenlegi házat, és meggondolni hogy pár évre visszaköltöztök vidékre. A gerkőcöknek nagyon sokat jelent ám a nagyszülők közelsége. Később visszaköltözhettek, amikor már a gyerekek is nagyobbak, és mondjuk egyedül elvannak nagyiékkal 1 hetet, amikor látogatóba mennek.
2016. nov. 7. 14:57
 5/17 anonim ***** válasza:
67%

Én sem költöznék vissza. Mi férjemmel közösen oldjuk meg a gyerekeket, így tudok 8 órában dolgoznj (persze szerencsés vagy, ha találsz 6 órás munkát, az ideálisabb gyerekek mellett).

Mi Pest mellett lakunk, mind a ketten Pesten dolgozunk. Az én szüleim velünk egy városban élnek, ha kell be tudnak segíteni, de nem rájuk építünk a mindennapokban (ők is dolgoznak még). Anyósomék vidéken élnek, tőle elhangzott, hogy nyilván többet segítenének, ha ott laknánk, költözzünk oda. Nem tudom, hogyan gondolták, a férjem anno nyilván azért jött el, mert alig van ott lehetőség, jól fizető pláne nincs. Nekem annak idején a dédszüleim költöztek nagyszüleim után Békés megyéből, hogy tudjanak segíteni...nem kérték őket, hogy hagyják itt a lehetőségeket és menjenek vissza, ha kell a segítség...szerintem ez a jó irány.

2016. nov. 7. 15:10
 6/17 A kérdező kommentje:

Igazából főleg a férjem fizetése lenne kevesebb bruttó 100-al kb, az enyém nem biztos, mert én csak 6 órában tudok visszamenni majd dolgozni, viszont a munkába járás költsége sokkal kevesebb lenne Zalában mint itt ahol kocsival járunk.

Férjem alapból is akar munkát váltani mostanában, és arra gondolt akkor kereshetne Zalában is akár, én se szerettem a régi munkahelyemet, de itt a gyerekek miatt most nem nagyon tudnék új állást keresni, főleg nem részmunkaidőben.

Az nem opció h a nagyszülők költözzenek fel, ők egész életükben abban a kis zalai faluban laktak (mi nem oda költöznénk hanem Zalaegerszegre), megszokták a vidéki életet, nagy telken gazdálkodnak, apósom erdész volt szóba se jönne neki hogy ide költözzön, ráadásul amennyit a házuk ér azért itt max egy garzonlakást kapnának. Plusz akkor meg a másik unokáktól lennének ugyanolyan messze.

De egyébként ez azért nagy dilemma, mert jó lenne közelebb lenni de itt már megszoktuk az életünket, viszont ha akarunk váltani akkor még addig kéne amíg egyik gyerek sem iskolás (iskolából már nem venném ki őket egy költözés miatt ha nem muszáj).

Azért köszönöm a válaszokat, én is affelé hajlok inkább hogy maradjunk csak hát mégis a férjem szülei.

2016. nov. 7. 15:27
 7/17 A kérdező kommentje:
De és arról az érvről mit gondoltok h 10-15 év múlva a nagyszülők már nem fognak tudni feljönni hozzánk meglátogatni és mi sem fogunk tudni segíteni nekik ha már idősek lesznek (pl bevásárlásban, fa hasogatásban stb), hanem ez a férjem testvéréékre marad akik egy utcára laknak tőlük?
2016. nov. 7. 15:44
 8/17 anonim ***** válasza:
75%
Ne haragudj de anyukadek valoszinuleg azert mindjak hogy koltozzetek vissza mert egyre idosodnek ugye, ahogy irtad nem tudnanak mar fel jonni majd stb.. magyaran azert hogy a kozelukben tartsanak ugymond onos erdekbol. Lehet hogy jo a viszonyotok de ez nem valik elonyotokre fizu es munka szempontjabol. A csaladot el kell tartani ez nem olyan konnyu manapsag nagyon isszit ennyi penz. Es az fontosabb szerintem. Ugyhogy en Pesten maradnek.
2016. nov. 7. 15:49
 9/17 anonim ***** válasza:
68%

Jah anyosodek bocsi.

Jah es biztos mindennap atjarnanak az meg a legjobb kapcsolatokat is mergezi egy ido utan. Rizikos ilyen teren is.

2016. nov. 7. 15:51
 10/17 anonim ***** válasza:
71%

Én is maradnék, egyetértek az előttem szólókkal.

Még egy fontos kiegészítés az előbbiekhez: az, hogy Zala megyében (pontosan hol? megyeszékhelyen, kistelepülésen?) TÖBB az iskolaválasztási lehetőség, mint a fővárosban azért durva túlzás.

Szerintem oktatásban, egészségügyi ellátásban, sportolási és kultúrális lehetőségekben a főváros azért verhetetlen, de nyilván ez személyes véleményem.

A leírásodból látszik egyébként, hogy menni akarsz, én nem tenném.

Az én kisfiam is ovis kor elején volt sokat beteg középfülgyulladással, kinőtte, túléltük- emiatt miért kell arra ÉVEKRE felkészülni, hogy nem lesz kire bízni a gyerekeket? (havi bruttó 100 eFt-ból azért elég sok bébiszitterre is telik, bár nyilván nem beteg gyerekkel, de táppénz is jár azért a szülőknek...)

Mi a garancia arra, hogy zala megyében egyáltalán lesz állásotok, ha itt mindent felszámoltok?

Mi a garancia arra, hogy a házatokat olyan áron és gyorsan el tudjátok adni, mint amennyire gondoltok/ az ottani újrakezdéshez kellene?

A szülők gondolom nyugdíjasok, ha nem nagyon betegesek, akkor ők is utazhatnak (és jellemzően ingyen egy életkor felett...)

2016. nov. 7. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!