Mennyit pocsékolunk a gyerek mobiljára?
Olvastam egy hírt az Index Mindeközben rovatában.
Közben pedig eszembe jutott, milyen gáz az, amikor már kisgyerekkorban elkezdődik a gyerekek mobileszközöktől való függővé tétele, amire a szülők legfőbb érve mindig az, hogy "dehát mindig el tudjuk érni". Erre pedig pont a fenti ügy kimenetele egy szép kis ellenpélda, hogy bár bekövetkezett minden szülő rémálma, messzi idegen városba került a gyerek tökegyedül, mégis egy karcolás nélkül megúszta, mert ugyebár van egy Rendőrség nevű, állami pénzből fenntartott szervezet, melynek az (is) a feladata, hogy a szülők rémálmainak bekövetkeztekor intézkedjen, illetve hogy a közbiztonságot garantálni igyekezzék.
Szöget ütött a fejemben az is, hogy szeretném összeszámolni a Magyarországon egy év alatt összesen elköltött pénzt (okos)telefonkészülékre, feltöltőkártyákra, előfizetéses telefonszámlára, telefon áruhitelére, hűségnyilatkozatra stb. legalább nagyságrendileg, majd feltenni a kérdést, hogy vajon ha ezeket a pénzeket országosan közbiztonságra (helyi polgárőrségre, rendőrségre stb.) költenénk, vajon élhetnénk-e olyan utópiában, melyben egy otthonától idegen városba keveredő gyerek 10-ből 10-szer megússza a kalandját karcolás nélkül, de akár iskolába, táborokba stb. is el lehet engedni fejlődésmániás kütyük nélkül.
Odáig rendben van, hogy kevés a gyerek, viszont ezek a gyerekek (10-18 éves korig) legtöbbször a legdrágább mobilokat is megkapják, ájfont, aktuális Samsung Galaxy csúcsmodellt 200 ezerért. Utcán, buszon, minden egyéb helyeken csupa zsírúj modelleket látni tiniék kezében. Nyilván valakinek csak a húszezres akciózott modell jut, de arra is fizetni kell nem kevés telefonszámlát, ha kölökék az okos funkciókat is ki akarják használni, ha Messenger-ezgetni, lájkolgatni támad kedvük.
"Egyebkent itt is feltehetoleg -legalabb reszben- mobil segitett a problema megoldasaban, legfeljebb a szuloe es a rendore (a vegen meg persze a radio)."
Amit ugyanúgy megoldott volna egy vezetékes telefon is, de inkább maradjunk a gyerekek mobiljánál. Az anyukától egyelőre még nem sajnálom. :P
A telefonjaidat kínai rabszolgák gyártották le, afrikai hadurak bányáiban bányászott nyersanyagból, ahol gyerekeket dolgoztattak embertelen körülmények között. Támogattad a globális nagytőkét, profitmultiékat, mobilszolgáltatóékat és csak utolsó sorban járultál hozzá egy vagy több, normális életszínvonalon élő honfitársad megélhetéséhez.
Véleményem szerint pedig az a velejéig demagóg (és birkatársadalomhoz vezető) "népszokás", hogy csinálnak egy gyereket "csak azért, hogy legyen" vagy mert "ez a társadalmi elvárás", és hagyják hogy a média, az okostelefon, meg a tévé nevelje fel.
Aki gyerekvállalásra adja a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy a gyerek bizony sok pénzbe és sok időbe kerül. Ha ezt nem képes vagy nem hajlandó vállalni, akkor ne vállaljon gyereket. Ennyi. Így is túl vagyunk népesedve, nem kell annyi ember. Minőségi gyereknemzés kell, nem mennyiségi, hogy aztán a 80% gazdasági rabszolga, drogos, meg elveszett lélek legyen.
Azoknak kéne sok gyereket vállalniuk, akik egzisztenciálisan és lelkileg is alkalmasak erre a feladatra és nem hívják a babysittert, vagy ültetik be a gép elé, mert "sok a dolgom".
Máskülönben a gyerek szeretethiányos lesz, amiből következik a depresszió, a bizonyítási kényszer, a munkamánia, a rohanás, a fejlődésmánia, tehát végső soron a világ pusztuálsa.
Azoknak nem kéne egyáltalán gyereket vállalniuk (se sokat se keveset), akik sem egzisztenciálisan, sem lelkileg nem képesek megadni neki egy egészséges életszínvonalat.
A népesség nem baj, ha fogy. Ez azt is jelenti, hogy leszokóban vagyunk a "jaj legyen gyerekünk mert ez az élet rendje" marhaságról. Szerencsére. Nem kell erőltetni a növekedést. 6 millió ember az ideális Magyarország területére. Budapestet fel kell számolni, mert élhetetlen. Kis falvakat kell létrehozni, lokalizált gazdaságokkal.
ÉRTSD MEG!
Neked társaságra van szükséged, amit nem kapsz meg, erre van lelki igényed, szived szerint ráerőltetned magad más emberekre csak mert szerinted az tök jó, hát legyen, elfogadjuk hogy így gondolod, jogod van hozzá hogy így érezz, hogy azt akarod foglalkozzanak veled, ez szerintem, szerintünk erősen fura kissé beteges, de ez van.
VISZONT TE IS
értsd meg, nekünk meg jó így, online kommunikálva,
ez meg számodra fura és beteges, ez van.
Unokatesóm a férjét online ismerte meg, akkor még IWIW volt, szép sztori és nincs ezzel semmi baj!
Szerintem mi had éljünk már úgy ahogy mi szeretnénk és te meg úgy ahogy te akarsz,
mi nem mondjuk hogy telefonon kommunikálj, azt sem mondjuk hogy ne keress társaságot utazás közben, de te se akard már megmondani hogy hogyan és kivel kommunikáljunk, rendben? Ez a mi hóbortunk, szokásunk és pont annyira semmi jogod elvenni ezt tőlünk mint nekünk a tiéd,
biztos vagyok benne ha lehetne akkor mindketten a saját nézőpontunk erőltetnénk rá a másikra, de nem lehet, te fogadd el hogy mi telefonozunk mi meg betudjuk ennek az akárminek hogy random emberek unalmukba és magányukba leszólítanak minket és képtelenek észrevenni hogy zavaró a társaságuk.
Szóval, had legyen már ennyi szabadságunk ebben a nyomorult életben hogy ne egy random ember döntse már el telefonozhatok-e a buszon vagy vele kell beszélgetnem, majd ha nagyon beszélgetni akarunk akkor szerintem feltűnően unatkozó fejjel fogunk kifele bámulni az ablakon hogy a magadfajta törődés-vadászok észrevegyék és lecsaphassanak...Oksi? Megegyeztünk? ;)
9
Manci néni te vagy az? :D
Komolyan, ha beszélgetnél utazz öregekkel be sem állna a szájuk + néhány egész kellemes társaság, lényeg, azzal beszélgess aki akar, nem azzal akivel csak te akarsz, van az úgy hogy nincs olyan, 20 éve is volt amikor még telefon sehol, akkor könyv meg újság mögé bújtak, ez nem ezen múlik
És az, hogy te nem tudod magad értelmesen elfoglalni a buszúton (könyv, zene, rejtvény, újság, etc.), hanem másokal bahogatsz, a te bajod, és elég nagy probléma lehet veled fejben.
10/9 ember NEM akar random idegenekkel cseverészni, mikor végre nem kell a külvilágra figyelnie egy picit.
Ült már le mellém vívás után valami túlbuzgó idős nő, aki végigpofázta az utat, és halálosan nem érdkeelte, hogy leszarom, mit mond! Fáradt vagyok, örülök, hogy nem esek össze két óra sprint után, és olvasni akarok, nem az ő érdektelen szófosását hallgatni.
Én is utálom ha idegenek leszólítanak. Anno is könyvet olvastam inkább a buszon vagy zenét hallgattam.
A kérdésre is válaszolva , nekem még csak 8 évesem van, a suliban tilos a mobil , így nincs is neki. Bár max egy-két év és kapni fog. Nem azzal teszel jót a gyerekkel ha eltiltod tőle , hanem azzal ha megtanítod normálisan használni . Sajnos vagy nem sajnos , de ilyen ez a világ. Csak ezt a suliban nem tanítják , a szülő felelőssége kene , hogy legyen. Igenis jó dolog. Nekem gyerekkoromban egy kilométert kellett kb biciklizenm és a fülkébe dobálni az aprót ha fel akartam valakit hívni . Vagy 20 km-t buszozni a könyvtárba ha valamire kiváncsi voltam, és órákig kutatni, most meg ott a Google . Bármit azonnal megtalálsz. Csak ezt is meg kell tanítani használni , mert könnyű átesni a ló túloldalára . Felnőttnek is, nem ám egy gyereknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!