Egyedül nevelem a 8 hónapos gyermekemet élettársam előzetesbe van. A családin és a gyes-en kívül milyen támogatásra vagyok jogosult? Mert kb.41 ezerből lehetetlen megélni.
Szia!
28 hetes terhesen maradtam egyedül. Nem jár semmi más, csak a gyes és a családi. Az önkormányzat vagy segít, vagy nem. De falun sokan élnek általában segélyen, úgyhogy nem sokat tudnak segíteni.
A kicsivel befogadtak a szüleim. Nagymamám volt vele otthon 6 hónapos korától, én tanultam levelezőn és dolgoztam mellette.
tényleg nem fog rajtad segíteni ha kapsz még mondjuk gyermekvédelmit. rendkívülit is kaphatsz, de az egy egyszeri 10E Ft...
tényleg a munka az egyetlen. 8 hónaposan gondolom 2-3 étkezés ki van váltva, munka előtt és után ugyanúgy fogsz tudni szoptatni.
valaki olyan szépen megfogalmazta, hogy nem ér annyit az anyatej, hogy éhen halj. esetleg szüleid nem tudnak segíteni?
Hugom egyedül maradt várandósan, apasági sem lett, így apukától sincs most gyerektartás...ráadásul egyetemista.
Anyuék segítettek neki, illetve diplomás gyed-et kapott. 1 évesen ment a pici bölcsibe (előbb nem volt hely, évkezdéskor tudták felvenni, amikor sokan mentek oviba)...előtte anyu tudott vigyázni a picire, amikor hugom dolgozott...most a gyerek bölcsis, hugom dolgozik, anyuéknál laknak, így kihúzzák, kezdenek egyenesbe jönni.
Szóval nem okoskodás, hanem bölcsi és irány dolgozni....elég sok helyen nagy a munkaerőhiány.
Olyan rendszeres pénzbeli támogatás, ami ténylegesen segítség lenne nektek, az nincs. Már igénybeveszel egy segélyt, a gyes-t, egyszerre többet nem lehet. Párezer forint lakásfenntartási támogatást lehet még kapni havonta (én 5 éve kaptam havi négyezer forintot), kaphatsz rendszeres gyermekvédelmi támogatást, de az csak évente kétszer jelent "pénzt" (vagyis az se készpénz, hanem utalvány, és nem is olyan sok), egyébként annyi, hogy a bölcsiben/oviban ingyen kapja az étkezést.
Ez egy felnőttre és egy babára édes kevés, ennyiből nem lehet megélni. Akit ismerek, és gyedül maradt kisbabával úgy, hogy csak gyes-t kapott, az vagy mind hamar munkába állt, vagy a szüleihez költözött vissza. Más lehetőség nem nagyon van. Vagyis de, nagyon végső esetben még a családok átmeneti otthonát tudom elképzelni, ott az adott jövedelmedből kell fizetned egy bizonyos százalékot, de jár érte teljes ellátás (lakhatás, étkezés, stb.). De nyilván ezt jobb elkerülni. Meg bekerülni sem könnyű.
Ha a szüleid nyugdíjasok, költözzetek oda átmenetileg. Ez pont egy olyan helyzet, amikor erre van szükség. Ha a párodat kiengedik, utána oda költöztök, ahova akartok, de addig szükséged lesz a segítségre, legalább abban, hogy a lakhatás biztosítva legyen. Ha ott tudtok lakni, talán elég lenne csak egy részmunkaidős állás, így nem lennél olyan sokat távol a picitől, viszont valamennyit úgy is keresnél a gyes mellé.
Ja, hozzátáplálás: bár nekem nem szimpi módszer, és egyik gyerekemnél sem alkalmaztam, de úgy hallom, az ilyen enni nagyon nem akaró babáknál sokat szokott segíteni, ha a BLW módszert alkalmazzák. Nézz utána, annyi a lényege, hogy nem turmixolsz, hanem rábízod a babára, hogy mit egyen meg. Elé teszel egy tányér puhára főtt zöldséget, és majd ő vesz magának, és elnyammogja.
Mondom, én ezt nem alkalmaztam, nem is nagyon jön be ez a módszer, de több ismerősöm is esküszik rá, hogy mióta így etetik a babájukat, azóta nincs görcs az evéssel. Az enyémek szerencsére jó evők, nem kellett alternatív megoldásokhoz fordulnom, de szerintem te megpróbálhatnád. Keress rá, facebook csoport is van hozzá, ahol tanácsokat kaphatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!