Csak engem irritál, amikor kisgyerekes anyukák többes számban beszélnek olyan cselekvésekről, ami csak a kisgyerek csinál (pl. jóllaktUNK, fáj a hasUNK st. )? Ezt nagyon modorosnak találom és nevetségesnek.
9: azert a magyar nyelv ennel kicsivel szinesebb.:) szerencsere.
Van pl olyan, hogy "megetettem a gyereket". Vagy ha azt mondod, hogy "a gyerek megette az ebedet", nem gondoljak, hogy egyedul, nyakkendoben es etteremben. Hanem csak azt, hogy elfogyott az ebed.
Igen, mondhatnám, hogy megfürdettem a lányom/fiam, vagy hogy játszottam xyal, de így úgy érzem így ezt furcsának, kicsit önzőnek érzem.
Felnőtt viszonyban is szívesebben mondom, hogy megnéztünk egy filmet Annával, mint azt, hogy megnéztem egy filmet Annával.
Az előbbinél a tevékenység a lényeg, az utóbbinál mintha rajtam lenne a hangsúly, pedig ugyanaz a szórend.
Mondjuk nem végeztem magyar szakot, szóval nem vagyok otthon a témában, csak bennem ezek ilyen érzést keltenek.
13# a példád azért nem jó, mert az senki számára sem furcsa, ha megnézel egy filmet Annával, vagy játszol vele és azt mondod, hogy megnéztétek, játszottatok. De ha te teszem azt a másik szobában olvasol és Anna pedig megnéz egy filmet, vagy te hajat mosol, miközben Anna játszik, akkor azért elég érdekes lenne, ha azt mondanád, hogy megnéztétek, játszottatok együtt. Mert hát nem igaz, nem együtt csináltátok.
Ugyanez, mikor gyarapodunk, fogzunk, egy évesek lettünk stb. Egyszerűen nevetséges.
Én egyébként úgy tapasztaltam a környezetemben, hogy akik ilyen össze-vissza ragozással beszélnek a gyerekkel, azok utána szembesülnek vele, hogy nehezebb szegénykének megtanítani, hogy hogyan is kéne helyesen mondani a dolgokat. Ami nem csoda, ha a hülyeséget hallja állanóan az anyjától, igeeeen, mi már 3 évesek vagyunk, és szandit húzunk a lábunkra...
En ezen mar ki sem akadok:-)))
Ami irrital az a baboca, baboka, manoka, totyogo, pottomke, a pici, cukiszag, es hasonlo megnevezesek.
13, igaza van a 14-esnek, ennek semmi koze a tobbesszamhoz, amirol beszeltem. Mindketten neztetek a filmet, de nem szoptok mindketten. Marmint nyilvan de, csak nem egy idoben.:) meg hat arrol meselni mas anyukaknak megis izlestelen, nem gondolod?:)
Egyebkent ehhez nem magyar szakot kell vegezni, csak altalanost.
Ó Andizsuzsi nem ismered tán a másik szemében a szálkát, a sajátban a gerendát sem...? Mert itt most mindenki ezt műveli. Bezzeg ha őket szólná meg valaki valamiért.
Tényleg ez a legnagyobb problémátok? Szerencsés emberek.
"Ó Andizsuzsi nem ismered tán a másik szemében a szálkát, a sajátban a gerendát sem...? "
Nem. Nem beszéltem így, amikor a gyerekek kicsik voltak és nem tetszik, amikor mások ezt teszik. Ez volt a kérdés, erre válaszoltam. Ez nem probléma a számomra, csak vélemény.
Amúgy nem hiszem, hogy az én cipőmben szeretnél járni, de ettől függetlenül véleményem van és lehet a világról magam körül. Ezen felül nem hinném, hogy bántó volt a hozzászólásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!