Miért mondják, hogy gyerek mellé kell a kocsi? Nem normális, hogy nincs autónk?
Budapesten élünk. Mindenhová gyalog tudunk menni (munkába, programokra, természet közelségébe). Ha valahová mégis kell autó, akkor a havi egy taxi sokkal olcsóbb. Bevásárlást részletekben intézzük, közel vannak a boltok, nem szoktunk itthon felhalmozni. Nyaralni nem autóval járunk.
Gyerekorvosi ügyelet nagyon közel van (még pici a gyerekünk), későbbre sulik is, és sajnos a parkolás iszonyatos összeg a környékünkön.
De közben azt látom, hogy a legszegényebb családoknak is van kocsijuk, és itt is mindig azt mondják, hogy legalább valami használtat vegyenek, mert gyerek mellé KELL az autó. Unokatesómék egyik napról a másikra élnek, vidéki város belvárosában, de van kocsijuk mégis. Azzal járnak bevásárolni meg néha dolgozni is.
Van itt olyan, akinek nincs kocsija és jól elvan?
Vidéki megyeszékhelyen élünk. A gyerek két éves koráig nem volt autónk, akkor sem a gyerek miatt vettünk, hanem mert építkezésbe kezdtünk. Jól megvoltunk autó nélkül, de néha nagyszülők kölcsönadták nagy bevásárlásokhoz. Városon belül 99%-ban gyalog jártunk. A maradék egy esetben ügyeletre kellett menni, ahová 900 Ft-ért elvitt a taxi. Nagyszülőkhöz busszal szoktunk menni, senkinek nem lett baja tőle. Sógorom volt oda mindig, hogy felelőtlenek vagyunk, sőt sokszor azzal jött, hogy veszélybe sodorjuk a gyereket a viselkedésünkkel. Egyébként kirándulni is jártunk vonattal, busszal.
Mióta van autónk, azóta kényelmesebb az élet, de drágább is. Havi 30 ezer elmegy tankolásra,.kgfb évi 40 ezer, súlyadó, téli gumi-nyári gumi, szervíz, parkolójegyek stb. De mindennek ára van. Ha újrakezdhetnenk se vennénk előbb autót. De építkezéshez nagyon kellett, a cementet, parkettát stb mégsem hordhattuk a házhoz babakocsival. :-)
Nyaralni vonattal szoktunk menni, ha pl. Balatonra megyünk, 1,5 óra. De tengerpartra nem autóval megyünk, hanem repülővel.
Tényleg igaz, hogy kinek mire van szüksége, csak fura, hogy mindenkire kötelezően rámondják, hogy ha gyerek, akkor autó.
Köszönöm a Tesco-s kommentet, én utálom, hogy mást hoznak, és aztán csak az egészet engedik visszamondani...Attól, hogy barna cipőfűzőt hoznak a fekete helyett, még a tojás kellene.:)
"mindig nekem kuncsorog, ha olyan helyzet van"
Jól ismeri minden autós a típust. Vezetni nem akar megtanulni, autót nem akar fenntartani, de más autóját és idejét szívbaj nélkül venné igénybe ingyen. Elhiszem hogy úgy kényelmes.
Ha egyterűd és utánfutód is van, még rosszabb a helyzet, az ismerőseid szemében te vagy a Fuvarozó, költöztető és bútorszállító cég. Ha nemet mondasz, húzzák a szájukat. Ha árat mondasz, még meg is sértődnek.
Csak azért írom ezt le, mert tényleg sokan mondják megvetően hogy nekik ugyan nem kellene soha autó, de az előnyeit azért kiélveznék a más kárára.
A FŐ kérdés: MIÉRT MONDJÁK, HOGY GYEREK MELLÉ KELL A KOCSI?
Azért mert szerintem így van. Nyilván lehet nélküle élni. De nem hiszem, hogy érdemes. Ezerszer könnyebb minden. Mi egy közepes méretű városban lakunk, de egy nagyváros a közelben van. Gyakran oda járunk át ha kell valami. De nem csak ezt a távot tesszük meg autóval. Ha beteg a gyerek, sietni kell, van esetleg valami baj, akkor a fél órás gyalogtáv is tűnhet több órásnak. Mi nem csak a boltba, bölcsibe, orvoshoz megyünk autóval. Ha a városközpontban akarunk sétálni, akkor is inkább elvisszük a babakocsit és kivesszük ott, aztán sétálunk. Mire odaérnénk már meglenne a séta :)
Összegezve, ha ti megvagytok nélküle nem lehet érte hibáztatni. De aki nincs meg nélküle, azt sem!
Mi Bp-en lakunk, peremkerületeiben. Mikor még nem volt még a kislányunk én bkv-tam, párom kocsival járt, mert 6-a jár dolgozni és ez innen nem jött össze.
Nekem is szükséges a kocsi, mert az ovi ellentétes irányban volt mint a munkahelyem és így is 7-re vittem oviba, hogy 8-ra beérjek. Most kezdi az első osztályt, már a munkahelyem felé lesz, de rossz a közlekedés így kell az autó! Normális, hogy nincs kocsiról, pláne ha központi helyen laktok!
Én sem tudtam elképzelni. De nagyon attól függ, milyen a település. Egy kis fejlett faluból kerültem egy lényegesen nagyobb, de fejletlenebb községbe.
Régi lakhelyemen tényleg kellett az autó. De itt, bár az ország fejletlenebb része, busz sok jár, helyben pedig nagyon sok mindent megoldanak biciklivel. Itt helyben van orvos, fogorvos, védőnő, gyógyszertár, 3 nagy bolt, ruhás- és háztartási bolt, gazdabolt. És nincsen gyalog be nem járható távolságok.
Gyerekes családok közül kevésnek van autója, az már módosnak számít. Viszont van néhány személy, akik abból élnek, hogy az autójukkal fuvart vállalnak.
Jó pár éve itt lakunk, tényleg sok a kisgyerek, de még nem hallottam olyat, hogy az autó hiánya miatt nem kapott volna megfelelő ellátást a gyerek.
A kérdésre a válasz: ahol lakok, igen csak jól el vannak gyerekes családok autó nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!