A munkáltatók miért rúgják ki (ha tehetik) a terhes nőket? AZért olyan sokba nem kerül nekik, nem hiszen az ellátásokat az állam fizeti.
Táppénz, tgyás, gyed, gyes alatt nem lehet kirúgni a munkavállalót, sőt ha visszamegy dolgozni további egy hónapig védett!
Olyat tudok, hogy értesítették a kismamát, hogy ne számítson rá, hogy foglalkoztatva lesz, de ez meg valahol(!) korrekt, mert előre szóltak, hogy erre számíthat.
Sokszor a munkáltató is nehéz helyzetbe kerül ha egy alkalmazottja terhes lesz. Sok helyen/ahol a munkáltatónak is van főnöke/ meg van határozva, hogy hány főt alkalmaznak. Ha valaki terhes lesz akkor ugye fel kell venni egy embert akit saját zsebből kell fizetnie. Ilyen esetekben van az, hogy kirugják vagy "csak" bosszankodnak, hogy terhes lesz.
Ezen kívül sajna sokan vannak akik teherként kezelik és próbálnak megszabadulni a terhes nőtöl. Ez a magyar felfogás-sajnos.
Azért, mert pótolni kell őt, mert évekig nem megy vissza, aztán meg megy táppénzre meg szabira, mert beteg a gyerek vagy iskolaszünet van. Pedig egy családfenntartó anyuka megbízhatóbb munkaerő (többnyire), nem ugrál annyit és teljesít, mert kell a munka, a fizetés.
Én voltam már "munkáltató". Az üzlettársam akkor lett terhes, amikor elkezdett nálam dolgozni. Aztán rosszul volt, meg kímélte magát a baba miatt, meg orvoshoz ment, meg fáradt volt és semmi nem haladt, ergo az üzletet aztán be is kellett zárni, mivel ez bizalmi hely volt, a szakmai részt rá építettük (mekkora barom voltam), és buktam vagy 2 milliót.
Nem értettem őt meg és nem is igen érdekelt.
Most már van gyerekem, megértem őt, de most sem érdekel, mert inkorrekt volt a viselkedése.
Amikor a munkahelyemre mentem dolgozni, a felvételi beszélgetésen tisztáztuk, hogy szeretnénk majd lombikra menni valamikor, nem tudjuk mikor.
Felvettek.
Amikor úgy gondoltuk, megyünk lombikra, szóltam, volt idő helyettest találni. Most meg várnak vissza, de nagyon.
Szerintem nem sunnyogni kéne a mamáknak, hanem korrektül viselkedni.
A munkáltatónak meg tudomásul kéne venni, hogy egy gyerek néha beteg, de ha elég rugalmas, anyuka kap egy laptopot és otthonról is tud dolgozni, ha beteg a gyerek.
Csak hozzáállás és rugalmasság kérdése szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!