Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A munkáltatók miért rúgják ki...

A munkáltatók miért rúgják ki (ha tehetik) a terhes nőket? AZért olyan sokba nem kerül nekik, nem hiszen az ellátásokat az állam fizeti.

Figyelt kérdés
2010. ápr. 10. 18:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%
Sajnos az okot nem tudom, de szerintem az van mögötte, hogy nem szívesen foglalkoztatnak olyan munkavállalót, akit nem lehet 150%-osan terhelni. Ha egy nőnek kisgyereke van, az beteg lehet, azzal otthon kell néha maradni... Szóval a munkáltató úgy gondolja, nem bajlódik, inkább keres valakit, aki állandóan, éjjel-nappal, hóban -fagyban mindig a rendelkezésére áll. Sajnos é is így jártam, mikor a 3. babát vártam. Szóltam a főnökömnek, hogy nem fogok visszamenni GYES-ről, mert pont akkor fog születni a baba, mikor az előző lejár... Erre ő: "És akkor ÉN még tartsalak további 3 évig?!??" a legjobb, hogy nem magáncégnél dolgoztam, hanem egy önkormányzati óvodában.... Tehát biztosan nem ő "tartott el"....
2010. ápr. 10. 18:12
 2/13 Vilcsianyuja ***** válasza:
57%
Ha munkáltató lennék, én is viszolyognék a gondolattól, hogy az alkalmazottam terhes lesz. Ha elmegy táppénzre szülés előtt, akkor ugye hirtelen kell pótolni a munkaerőt, a táppénze harmadát (a bruttó fizetése 60%-ának a harmadát) meg még kell utána fizetni. Meg persze az elején a betegszabit. Aztán persze szülés után egy darabig nincs gond, de mikor vissza akar jönni dolgozni, először ki kell adni neki a kieső évekre járó szabadságot, vagyis még nem dolgozik, de fizetni kell neki akár több hónapot. Aztán meg jól ki is esik a munkából, újra be kell tanítani. Őszintén szólva, állam bácsi, vagyis a törvényalkotó politikusok abból indulnak ki, hogy minden szavazó alkalmazott, és az ő érdekeiket kell mindenek előtt képviselni, a munkáltató le van sz@rva. Persze most nem a nagy multikra gondolok, ahol nem olyan nagy érvágás fenti költségek kipengetése, de egy kisvállalkozónál, ahol mondjuk az egy szem alkalmazottja után kell kifizetni ezeket meg még egy új alkalmazottat is fizetni kell, hát azzal nagyon ki van b@szva... szóval állam bácsinak kellene bevállalni olyan húzásokat, hogy a munkáltató ne féljen úgy a terhes nőktől, mint a tűztől. Én pl. megszűntetném a GYED-GYES időszakára járó szabit, mert eleve baromság... Most biztos sokan felháborodtatok, de ha objektíven belegondoltam, egyáltalán nem a munkáltatókat akarom védeni az irománnyal, hanem éppen a terhes nőket...
2010. ápr. 10. 18:20
 3/13 anonim ***** válasza:
82%
Gusztustalan dolog, az biztos. Angliaban elek, itt tilos kirugni a terhes kismamat, torveny tiltja.
2010. ápr. 10. 19:25
 4/13 anonim ***** válasza:
74%

Táppénz, tgyás, gyed, gyes alatt nem lehet kirúgni a munkavállalót, sőt ha visszamegy dolgozni további egy hónapig védett!

Olyat tudok, hogy értesítették a kismamát, hogy ne számítson rá, hogy foglalkoztatva lesz, de ez meg valahol(!) korrekt, mert előre szóltak, hogy erre számíthat.

2010. ápr. 10. 19:31
 5/13 anonim ***** válasza:
52%

Sokszor a munkáltató is nehéz helyzetbe kerül ha egy alkalmazottja terhes lesz. Sok helyen/ahol a munkáltatónak is van főnöke/ meg van határozva, hogy hány főt alkalmaznak. Ha valaki terhes lesz akkor ugye fel kell venni egy embert akit saját zsebből kell fizetnie. Ilyen esetekben van az, hogy kirugják vagy "csak" bosszankodnak, hogy terhes lesz.

Ezen kívül sajna sokan vannak akik teherként kezelik és próbálnak megszabadulni a terhes nőtöl. Ez a magyar felfogás-sajnos.

2010. ápr. 10. 20:46
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sokat ront a helyzeten a kismamák hozzáállása is, ha megtudja, hogy terhes, már rohan táppénzre. Márpedig ez a munkáltatónak teher, bizony anyagilag és pótlás ügyben is. És ezzel a kismamák vajon miért nem foglalkoznak? Még itt nem láttam, hogy kismamát arra bíztattak volna, hogy ne menjen táppénzre, ha semmi baja...
2010. ápr. 11. 09:42
 7/13 Vilcsianyuja ***** válasza:
100%
tegnap 18:20 vagyok. gondoltam, hogy sokan nem fogják érteni, amit írtam, de hogy ennyien... hát, ezért tart itt az ország, mert MINDENKI CSAK A SAJÁT JAVÁT NÉZI, és nem képes objektíven, esetleg más szemszögéből látni a dolgokat! A kérdésre válaszoltam, mert tényleg ez az oka annak, hogy a terhes nőktől igyekszik megszabadulni a munkáltató (persze a terhes nőtől magától törvényesen már nem tud, de nyilván igyekszik megelőzni, hogy ilyen helyzetbe kerüljön). Gondoljatok bele, ti mit csinálnátok, ha tényleg ti lennétek a munkáltatói oldal. De egyébként semmi olyat nem írtam, hogy én a munkáltatókat védeném a kismamával szemben. Nem is kismama, nem is a munkaadó a hibás, hanem a rendszer. De pl. tényleg, előző válaszoló amit írt. Elmegy a kismama táppénzre, mert úgyis kiírják. Eddig rendben is van, ennek én nem vagyok ellenzője, akár van egészségügyi ok, akár nincs. De melyik kismama megy oda a munkáltatójához, hogy figyu, tudom, hogy kib@sztam veled, mert olyan kedvem volt, hogy inkább elmegyek táppénzre, és most kell felvenni valakit a helyemre, meg még a táppénzharmadot is fizetni kell utánam, amíg meg nem szülök, de én becsületes csaj vagyok, és visszafizetem neked, amit be kell utánam pengetned. Na, ki csinálja ezt? Lehet, hogy vannak ilyen ritka kivételek, akik meg tudják beszélni egymás közt, de ők a jelentéktelen kisebbség. Nyilván most megint a kisvállalkozói szférára vonatkozik, amit írtam. Vagy azon akadtatok ki, hogy ne járjon szabi a kieső időre? De egyébként miért jár??? Csak azért, mert leírja a törvény. Szerintem erkölcsi alapja ennek nincs. A Gyed-gyes alatt a kismama az állam "alkalmazottja" (tudom, hügyén hangzik), akkor miért jár neki olyan munkaviszon alapján szabi, amiben effektíve nem is dolgozott? Nagyon nagy teher ez a munkáltatónak, gyakorlatilag dupla bért kell fizetnie egy ember munkájáért, amíg le nem jár a szabi. Hát csoda, hogy esetleg szemétkedéssel, nem tisztességes eszközökkel próbálják lerázni a kismamát, esetleg rávenni arra, hogy ő maga lépjen ki, vagy legalább közös megegyezéssel menjen el?
2010. ápr. 11. 15:12
 8/13 Vilcsianyuja ***** válasza:
100%
új szót találtam fel, a "hügye" hülye akart lenni :o)
2010. ápr. 11. 15:14
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert pótolni kell őt, mert évekig nem megy vissza, aztán meg megy táppénzre meg szabira, mert beteg a gyerek vagy iskolaszünet van. Pedig egy családfenntartó anyuka megbízhatóbb munkaerő (többnyire), nem ugrál annyit és teljesít, mert kell a munka, a fizetés.

Én voltam már "munkáltató". Az üzlettársam akkor lett terhes, amikor elkezdett nálam dolgozni. Aztán rosszul volt, meg kímélte magát a baba miatt, meg orvoshoz ment, meg fáradt volt és semmi nem haladt, ergo az üzletet aztán be is kellett zárni, mivel ez bizalmi hely volt, a szakmai részt rá építettük (mekkora barom voltam), és buktam vagy 2 milliót.

Nem értettem őt meg és nem is igen érdekelt.

Most már van gyerekem, megértem őt, de most sem érdekel, mert inkorrekt volt a viselkedése.

Amikor a munkahelyemre mentem dolgozni, a felvételi beszélgetésen tisztáztuk, hogy szeretnénk majd lombikra menni valamikor, nem tudjuk mikor.

Felvettek.

Amikor úgy gondoltuk, megyünk lombikra, szóltam, volt idő helyettest találni. Most meg várnak vissza, de nagyon.

Szerintem nem sunnyogni kéne a mamáknak, hanem korrektül viselkedni.

A munkáltatónak meg tudomásul kéne venni, hogy egy gyerek néha beteg, de ha elég rugalmas, anyuka kap egy laptopot és otthonról is tud dolgozni, ha beteg a gyerek.

Csak hozzáállás és rugalmasság kérdése szerintem.

2010. ápr. 12. 08:53
 10/13 anonim ***** válasza:
52%
...persze ha mindenki laptopon dolgozna, de pl.eladóként (+számos "egyszerű" munkát említhettem volna) érdekes lenne ezt megoldani
2010. ápr. 12. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!