Anyukák! Kismamák! Milyen juttatások járnak? Mit kell tennem? Hová kell mennem?
Szóval táppénzt akarsz csalni, mert büdös a munka?
Egy év adö- és járulékfizetéssel még csak annyit se tettél a közösbe, ami a szülésedet fedezné...
A nőgyógyászhoz kell menned, és akkor mehetsz táppénzre, ha a nőgyógyász ad igazolást hogy veszélyeztetett terhes vagy és javasolja a táppénzre való felvételt. Na ezzel a papírral kell elmenned a háziorvoshoz aki kiírhat táppénzre.
Védőnőhöz is menj el, ő tájékoztat a juttatásokról.
Családi adókedvezményt igényelhetsz a magzat 91 napos korától (nőgyógyászati igazolás alapján), majd a szülés várható időpontja előtt max 28 nappal csedet.
"A munkahelyemen nem szeretnék tovább dolgozni, mivel a baba az első"
az meg mit számít, hogy nem lesz miből egyetemre járatni, attól még ő az első.
"viszont jó lenne ha már dolgozik az ember és adózik akkor vissza is kapjon belőle."
a gimiben is tanultuk már, hogy az állam nem így működik. mind egy közös kalapba teszünk, te csak egy éve, azalatt is épp elég út épült meg stadion:D, amit te is fizettél. nem úgy van, hogy te most abból visszakapsz.
szerintem amíg bírod, ha csak nem fizikai munkát csinálsz, addig dolgozz nyugodtan. Én a 32. hétig dolgoztam, de azért a 30.-tól már nem hiányzott, csak még nem volt helyettesem.
Először is, a 12. hétig jelentkezz be a területileg illetékes védőnőnél, ő vesz terhesgondozásba.
A munkáltatódnak jelezd (ha nem bízol benne, akkor írásban), hogy várandós vagy, ez felmondási védelmet jelent, ha netán meg akar szabadulni tőled. Azt is jelezd, meddig szeretnél dolgozni (mondjuk mondhatod azt is, hogy ameddig az egészséged engedi, de például bizonyos munkakörökben kötelesek ilyenkor könnyített munkát ajánlani, persze nem kevesebb bérért!.Például laboros, vagy ha veszélyes anyaggal dolgozol, ilyenek)
Ha nem szeretnél dolgozni és a hátralévő 6-7 hónapot inkább otthon töltöd (szerintem unatkozni fogsz és anyagilag sem kifizetődő), akkor a háziorvos tud ún. veszélyeztetett terhes táppénzre venni. Van olyan háziorvos, aki simán kiír, másik kér igazolást nőgyógyásztól.
A várandósság 90. napjától jár az adükedvezmény, ami most 12500 ft. Ehhez igazolást a terhesgondozó nőgyógyászod ad ki (a védőnő segít), amit a munkáltatódnak kell leadnod, a bérszámfejtés miatt, együtt az adükedvezmény igénylő papírral.
Na és itt van két csavar: az én munkáltatóm pl TB-kifizetőhelynek minősül, azaz ők intézik és utalják a táppénzt is, amelyik munkahely nem az, akkor nem tudom, hova kell a papírt leadni, gondolom a területileg illetékes kormányhivatalnak....
Szülési szabadság - CSED - jár 180 napig, ezt elvileg a szülés előtt 1 hónappal elkezdheted, de rizikós, mert ki tudja, hogy éppen akkor szülsz-e vagy sem, és ha túlléped az egy hónapot, akkor megint van valami gebasz a tébével. Szóval inkább a szülés napjától kérd a CSED-et. Ezt nem tudom pontosan hogy számolják, de a fizetésedből, átlagbér alapján (ezért nem jó, ha huzamosabb ideig táppénzen vagy, mert akkor csökken ez az összeg). Szóval ez a gyermek 6 hónapos koráig jár.
Egyszeri anyasági segélyre jogosult vagy,, ehhez a gyermek születési anyakönyv kivonatát, a terhesgondozáson való részvételt (védőnő!) kell leadni kormányhivatalba, majd ha megszületett a picur.
6 hónaptól jár a GYED a gyermek 2 éves koráig, ez szintén átlagbér alapú, de maximalizálva van, asszem most olyan bruttó 140 ezer körül. Ezt is majd külön igényelned kell, munkáltatódnál vagy kormányhivatlaban. illetve persze a CSED-et is majd, ha megszületik a pici, szóval nem jár semmi sem automatikusan, mindent igényelni kell
Aztán majd ha 2 éves lesz a kicsi, még kaphatsz GYES-t, 3 éves koráig, ez olyan 23-24 ezer forint, és kormányhivatalban kell már igényelni
Ennyi butaságot, amit az 5-ös összehordott...
Pl: 1 gyerekre az adókedvezmény:10.000 Ft , a táppénz nem számít a csed gyed összegébe egyáltalán és nem kell bejelenteni a terhességet, akkor is védett a kismama, ha nem tud róla a munkáltató, vagy hogy bármi gond lenne, ha korábban kezded a csedet, és később szülsz...
Szóval kérdező: nem beteg lettél, csak terhes. Ha a nőgyógyász szerint nem vagy veszélyeztetett, nem vérzel, élheted az életed úgy, ahogy eddig. Képzeld, dolgozhatsz is.
Én 37. hétig dolgoztam sörözőben pultosként. Teljesen rendben volt minden. Ja, és mindezt 28 évesen, 8 év munkaviszonnyal a hátam mögött...
Ami jár:
-egyszeri anyasági támogatás, amennyiben terhesség alatt legalább 4x megjelensz a terhesgondozáson (ehhez a kórházban kapsz majd igazolást)
- csed, ha szülés előtti 2 évben van legalább 365 nap munkaviszonyod, és szüléskor is biztosított vagy.
-gyed a csed után igényelhető, feltétele ugyanaz.
-majd a gyerek 2-3 éves kora között gyes jár.
A táppénz a béred 50 vagy 60%-a (bruttóban).
A csed gyed 70% (szintén bruttóban)
Táppénzre akkor mehetsz, ha beteg vagy. A háziorvos akkor ír ki, ha influenzás vagy pl, a nőgyógyász akkor, ha veszélyeztetett terhes.
Csak kíváncsiságból: Mit dolgozol???
buta az öreganyád, már bocs
elnézést, de nem vagyok TB szakértő, abban igazad van hogy 10.000 az adókedvezmény 1 gyerek után, de ahol kettő van, mint nekem is, ott már 12500, bocccccsánat hogy összekevertem
A terhességet meg azért jó, ha bejelenti a munkáltatójának, mert akkor az köteles könnyített munkavégzésben foglalkoztatni (írta is a kérdező, hogy nehéz fizikai munkát végez). Vagy ha ő azt nem akarja, akkor meg szerintem simán meg lehet beszélni a dokival, hogy írjanak ki. Engem is ki akartak írni pedig semmi bajom nem volt.
"A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.
Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen."
tehát legfeljebb 4 hét a szülés előtt...
Nem azt írtam, hogy buta vagy, hanem hogy butaságokat írtál.
"A munkáltatódnak jelezd (ha nem bízol benne, akkor írásban), hogy várandós vagy, ez felmondási védelmet jelent, ha netán meg akar szabadulni tőled"
Erre írtam, hogy nem kell bejelenteni, akkor is védett a kismama.
És a kérdezőnek nyilván első gyereke, tehát ne vezesd félre, hogy 12500 a kedvezmény. Mert neki nem annyi. Írhattál volna 33.000 Ft-ot is. Valakinek annyi. Csakhogy neki nem annyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!