Elvárod a gyermekeid tanáraitól, hogy tudjanak helyesen írni és választékosan, tájszólástól minél "mentesebben" beszélni?
Igen, elvárom. Tanároknak ez a minim. NAGYON zavarna, ha írásban hibákat ejtene, illetve ha jellegzetes tájszólással beszélne.
A munkahelyen a standard, hivatalos nyelvet kell használni, a tájszólással nincs gond, de a magánéletben a helye. Főleg, hogy mivel tanár, gyakori használat után átvehetik tőle a gyerekek is a helytelen alakot.
Minden magyar anyanyelvű embertől elvárnám, hogy tudjon helyesen írni és fogalmazni magyarul, ha írásban szeretne kommunikálni. Tiszteletlenségnek érzem, ha valaki pl. egy ilyen fórumon azzal jön, hogy ő tudna, csak itt nem akar.
A tájszólás teljesen más téma. Az utcán vagy a baráti körömben egyáltalán nem zavar, még érdekesnek is találom, de hivatalos közegben, pláne pedagógusként a standard nyelvváltozatot illik használni.
Mindenkitől elvárom, hogy helyesen írjon. Szerintem az ember önmagával szembeni nagy igénytelenségére vall, ha helyesírási hibát hibára halmoz.
A tájszólás végül is nem zavarna annyira.
A tájszólás nem zavar.
De azt, hogy tudjon helyesen írni, elvárom.
Konkrét példa: általános iskolai pedagógus, alsósokat és felsősökeg egyaránt oktat, alsóban ugye szinte mindent, felsőben kémiát, biológiát. A helyesírása vhogy így néz ki:
Muszály, mennyen, hejes, rejtéj... Kellemetlenül érzem magam, mert hazajön a gyerek ilyesmiket eltanulva, nem mondhatom erre azt, hogy a tanító néni buta és ne higgy neki. Oké, hogy magyar órán megtanulják a helyeset, de ha a többi órán erre nem figyelnek, akkor nem fog megmaradni, pláne ha azt látja, hogy igazából felesleges erre figyelni, mert a többi tanár is megengedi magának azt a luxust, hogy nem megy a saját anyanyelve... Nem tudom mit csináljak. Teljesen megértem, ha a gyerekem ezek után nem veszi komolyan a tanárait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!