Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed után azonnal táppénz?...

Gyed után azonnal táppénz? Csinálta így valaki 2. babával?

Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy a cég ahol dolgozom, csak akkor hajlandó megszüntetni a fizetés nélküli szabadságomat, ha a Gyed lejárta után azonnal táppénzre megyek, hogy ne kelljen neki kiadnia a felgyülemlett szabadságomat. A Gyed lejárta után 4 hónapra születik a 2. baba. Gondoltam kiveszem a szabikat és utána táppénz, de így a cég nem vesz vissza... Hogy van ez?
2010. ápr. 6. 20:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Olyan NINCS, hogy nem vesz vissza.....

Nem tudom, hogy mennyi szabid van, de neked írásban kell közölnöd, hogy x naptól megszünteted a fizetésnélküli szabidat, és közlöd, hogy következő naptól kiveszed a felgyülemlett szabidat, valamint, hogy ténylegesen x naptól visszamész dolgozni. (te közben szépen fogod magad és kiíratod magadat táppénzre, a párod pedig elmegy a nagy babával gyesre munka mellett.....) Arra figyelj, hogy ne menj táppénzre gyes mellett, mert akkor csak annyit lehetsz táppénzen, amennyi napot ténylegesen dolgoztál, ez a te esetedben a szabadság napjával egyenlő....

Valószínű azért nem akarja kiadni a szabidat munkáltató - ami amúgy teljesen jogtalan - mert a mostani szintre kellene hoznia a fizetésedet, ami jár szabadság alatt....nem akar korrigálni....

Sok sikert és ne hagyd magadat....

2010. ápr. 6. 20:36
 2/13 anonim ***** válasza:

Nem akar neked tejelni semmit.

Ajánlott levélben közlöd, hogy mikortól állsz ismét munkába, amit természetesen a felgyülemelett szabadságaid kivételével kezdesz. Ebből következően a tényleges munkába állásod időpontja ez-ésez a dátum.

Addigra terméeszetesen táppénzen leszel, de ezt ne írd bele...

2010. ápr. 6. 21:44
 3/13 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Igen, magam is így tudtam, hogy kötelező visszavennie, de amikor megemlítettem, megkérdezték, hogy hol van erre törvénycikk? Sajnos, nem találtam erre vonatkozót, mármint arra, hogy kötelező lenne visszavennie, bár valóban mindenki ezt mondja... Ha tudtok ilyen törvényt, írjátok meg, légyszi.

Köszönöm:)

2010. ápr. 7. 08:40
 4/13 anonim ***** válasza:

Ezt találtam neked.

[link]

Igaz, nem teljesen a te eseted, de a visszavételi kötelezettségről is szó van. Remélem, segítettem.:)

2010. ápr. 7. 10:30
 5/13 anonim ***** válasza:
A muka törvénykönyve. Keress rá a neten, írd be keresőszónak benne a gyes, gyed szót és megtalálsz benne mindent.
2010. ápr. 7. 10:34
 6/13 anonim ***** válasza:

Na, meg is kerestem neked a fenti módszerrel:

Muka törvénykönyve 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

...

e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,

időtartama.

(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama ...

b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott védelem fennállása szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó.

Magyarán: köteles gyes-ről visszavenni, utána min. 30 napig alkalmazni, majd a 30 nap lejárta UTÁN felmondhat, amikoris még a felmondási idő elkezdődik és ha az is lejárt, akkor vagy kirúgva, ha nagyon akar. Ekkor értelemszerűen jár végkielégítés, stb.

2010. ápr. 7. 10:39
 7/13 anonim ***** válasza:

A szabadság mértékére pedig:

A munkaviszony szünetelésének idôtartamára fôszabályként nem jár szabadság, de ez alól a szabály

alól a törvény kivételeket is megfogalmaz. Ilyen idôszak többek között a szülési szabadság tartama és

a 14 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság elsô éve.

E szabályból következik, hogy a GYED, illetôleg GYES után visszatérô munkavállaló szabadságának

kiszámításánál figyelembe kell venni a szülés évében ki nem adott szabadságot, a szülési szabadság (TGYÁS)

tartamára és a GYES, illetve GYED elsô évére járó szabadságot.

Tehát ezt mondtuk neked eddig is: a tgyás idejére És a gyed első évére jár szabadság. Ezt munkába álláskor rögtön ki kell venni/adni. Ezt is a munka törvénykönyve szabályozza. Ha a cégnél nem ismerik ezt a tv-t, az szomorú... Nyomtasd ki nekik és add át, jó lesz, ha elkezdik forgatni...

2010. ápr. 7. 10:42
 8/13 anonim ***** válasza:
Bocs, ezeket inkább egy másik kérdéshez szántam, ahol a szabadságokról kérdez. de lehet, hogy az is te vagy...
2010. ápr. 7. 10:44
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségedet, valójában itt még nem a Gyes-ről való visszatérésről van szó, hanem a Gyed-ről. Gyes után kötelező visszavennie min. 30 nap és a szabit is ki kell adnia, ezt meg is tenné, de csak a Gyes lejárta után.

Viszont én a Gyed után szeretnék "visszamenni", kivenni a szabikat, majd betegszabi és táppénz, hisz jön a következő baba. Mindenhol erről olvasni, mindenki ezt tanácsolja, mert nem mindegy, hogy arra a 4 hónapra Gyes-t kapok vagy a szabadságra járó bért illetve táppénzt. A Gyest a férjem igényelné...

A lényeg, hogy mindenhol ezt tanácsolják, csak arról nem találok infót, hogy működik ez a gyakorlatban? Vannak olyan kismamák akiket visszavett a munkaáltató Gyed után, így, hogy újra babát várt???

2010. ápr. 7. 11:50
 10/13 anonim ***** válasza:

Szia! 1. válaszoló vagyok. Azért írtam neked, mert én is így csináltam...csak én a szabadság alatt lettem terhes. Ha nem tud neked munkát biztosítani, mikor ténylegesen lejárt a szabid, akkor ún. rendelkezésre állási pénzt kell fizetnie, ami azt jelenti, hogy meg kell kapnod a korrigált munkabéredet.....Amúgy a munkáltatónak nem sok köze van hozzá, hogy te gyesen vagy e vagy sem.....

Kirúgni viszont nem rúghat, mert újra állapotos vagy....

Szóval itt te vagy aki diktál.....amúgy ha megemlíted neki a munkaügyi bíróságot, akkor biztos, hogy engedni fog. Mást nem tehet, ha nem akar kellemetlenséget magának...

2010. ápr. 7. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!