A ti családotok mennyi pénzből él havonta?
Szerintem az sem mindegy, hogy ki hol keres ennyit. Mert pl. Budapesten sokkal drágább a megélhetés, mint mondjuk egy vidéki faluban, ahol pl. a szolgáltatások ára kb harmada a fővárosinak.
Ugyanígy a kiugróan magas bérek is Budapestre jellemzőek, mikor én feljöttem vidékről, csak lestem hogy egy multinál milyen bérek vannak, egyáltalán nem ritka a nettó 300-400 ezres fizetés, és még nem is vezetői pozícióról beszélünk, hanem mondjuk pl. egy tapasztalt HR-esről. Vidéken még multi is alig van és legalább vezetői pozícióban kell lenni hogy ennyit keressen valaki, és az nem sok embert jelent.
Szóval az ország régiói között is nagyon nagy különbségek vannak.
Szerintem az sem mindegy, hogy ki hol keres ennyit. Mert pl. Budapesten sokkal drágább a megélhetés, mint mondjuk egy vidéki faluban, ahol pl. a szolgáltatások ára kb harmada a fővárosinak.
Bocsi,de hol élsz???eresz alatt???
Vidéken mindig is dràgàbb volt a rezsi, sőt az élelmiszer is(kivétel a kertben termelt).
Én Sopronban élek, és ha csak a magánrendelések árait veszem, elszálltabbak a kevésbé frekventáltabb helyeken lévők áraihoz képest! Vagy vegyük az éttermeket, fagyizókat, cukrászdákat. Mi ezeket a helyeket rendszeresen látogatjuk! A benzin pl autópálya menti árakkal van egyenértékben! Illetve itt egy albérlet is messzemenőkig drága, és alap a 3 havi kaució! Saját ingatlant sem olcsó mulatság itt beszerezni. Baromi sokat dolgoztunk érte, hogy saját házunk legyen!
Átlag felett keresünk (én most csak a max gyedet kapom, töredéke a fizumnak), de ezért koptattuk az iskolapadot. Nem azt mondom, hogy a jó fizuhoz diploma kell, mert nem feltétlen, pl asztalosként is lehet elég szépen keresni. A lényeg a jó szakma, illetve a jobb környék. Nem nem Ausztriában dolgozunk...
Van hitelmentes ház (most sikerült végtörlesztenünk) és 2 autó (az egyik egy 6 éves Alfa, a másik meg egy 15 éves alfa :D ) Egy gyerek van jelenleg, a másodikkal 17 hetes terhes vagyok. Nem panaszkodom nem élünk rosszul, de több gyereket már nem szeretnénk. Úgy gondolom mi kettőre vagyunk kalibrálva. :)
Pl.fodrász Zalalövőn 1800 Ft-ert csináltak nekem alkalmi frizurát, Budapesten egy sima hajvágás 5000 Ft, alkalmi frizura 8-10 ezer.
Az élelmiszer nem értem hogy lenne drágább vidéken mint Pesten. Étteremből itt is, ott is van drágább és olcsóbb is.
De pl.mozijegy is olcsóbb vidéken és Don Pepéből ugyanolyan pizzáért kevesebbet kell fizetni mint Pesten. És még sorolhatnám.
Bkv bérlet Pesten alapból tízezer, vidéken ennek töredéke. Arról nem is beszélve hogy bármilyen szakembert hívsz Bp-en többet ker.
Egyébként mig Sopronban 10 éve 300 Ft volt a diák helyi buszbérlet, Pesten ennek a tízszerese. Az albi árak meg minden nagyobb városban el vannak szállva.
De nem pont Sopronnal kell összehasonlítani amúgy, mert az is Mo. fejlettebb régióihoz tartozik és az osztrák turisták felnyomják az árakat, főleg a belvárosban, Várkerület inkább a turistáknak való.
De kisebb falukban érezhető a különbség. Ráadásul falun sokan fával fűtenek, ami sokkal olcsóbb mint a gáz. Aki meg társasházban lakik, sőt panelban, fizetheti a magas számlákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!