Három gyereket valóban jobban megéri vállalni mint kettőt?
Amikor én "felnőtt" lettem, tehát nem jártak már rám a kedvezmények és hirtelen két gyerekesek lettek a szüleim (2 kisebb testvérem van), akkor 100 ezer ft-tal kevesebb lett a bevételük. A kiadásuk viszont nőtt, mert a továbbtanulásom sokba került. Meg nem járt már a kisebbeknek ingyen tankönyv, stb. Korábban hármunknak 18 ezer körül volt a menza, utána a két tesómnak 24 ezer volt. (12 körül volt a teljes árú, 6 a félárú). Szerintem minél idősebb, annál többe kerül. Mert ugye amíg kicsi, nem nézi milyen a ruhája, nem jár külön angolra és egy műanyag palackkal is nagyon jól eljátszik. De nagyobb korában saját ruhát akar, nyelvvizsgát/emelt érettségit akar- sok helyen nem készítik fel ezekre őket az iskolában, így marad a különtanár. Ha az osztályban megszavazza a többség a 30ezer ft-os osztálykirándulást, akkor muszáj leszel kifizetni, vagy egyedül a tiéd nem megy el. Ballagás, fényképezés, szalagavató... Nem olcsó egy menyasszonyi ruha kölcsönzés. Ne adj' isten, lesz valami hobbija. Pl. hegedülne, vagy uszodába járna. Egyik sem olcsó.
Ezek mind a saját életemből vett példák. És ugye erre háromszoros szorzó jön.
Három gyerek alanyi jogon , jövedelemtől függetlenül ingyen ebédel óvodában, iskolában, 2 azonban fejenként kb havi 7.000,- Ft-ért (ezzel kapásból spórolsz havi 14 ezret iskolaidőben) és valóban sokkal több a családi pótlék is. Ha nem kell hiteleket törlesztened és van normális jövedelmed (el tudsz menni gyed-re és nem csak gyes-re), akkor érdemes 3-at vállalni.
Nekem főleg akkor volt könnyű, amikor kicsik voltak, az anyatej ingyen volt, csak a pelenka került sokba, szerencsére olyan iskolába járnak, ahol díjmentesen lehetőség van (mindenkinek, nem csak a 3 gyerekeseknek) kézilabda edzésekre és zeneórákra (hegedű) járni, ezeket kapásból igénybe tudjuk venni. Külön órákért csak az angolért fizetek heti 6 ezret (2 ezer Ft/óra).
3 gyerek nem kerül többe, mint két gyerek + cigaretta, ha a szülők dohányoznak. Mi nem dohányzunk, nincs drága hobbink (gyalogtúrázás), ha nyaralni mentek, a jobb szállodákban 6 éves korig ingyenes a szállás és az ellátás, vonaton, buszon 6 éves korig ingyen utaznak, utána pedig diákjeggyel, szerintem az állam elég sokat tesz a 3 gyerekesekért. Az viszont nem mellékes, hogy 3 gyereket az vállaljon, akinek van türelme, együttérző képessége, saját lakása és az se árt, ha legalább egy nagymama is van a közelben.
Utolsó, te abból indulsz ki, hogy a szülők munkanélküliek?
Egyébként rosszul tudod, az iskolában is ingyen ebédelnek a 3 gyerekesek gyerekei..
Nekem nem a külföldi osztálykirándulás vagy a szép ruhák hiányoztak legjobban gyerekként, hanem a testvérek. Felnőttként is érzem a hiányukat.
Ha anyagilag nem is, de megéri más módon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!