Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A láthatás meghatározásánál...

A láthatás meghatározásánál mennyire veszik figyelembe, hogy az anya hétvégén dolgozik?

Figyelt kérdés

12 éves a gyerekünk. Eddig úgy volt a láthatás, hogy apuka minden pénteken elviszi a gyereket az iskolából, és szombat este 18.00-kor visszahozza hozzám. Most a gyámhivatalhoz fordult, hogy kéthetente szeretné vinni a gyereket péntektől vasárnap délig. Azzal indokolja, hogy az új családban gyerek született, és "kevesebb ideje van az elsőszülött gyerekre". Szóval nem is dolgozik hétvégén, ugyanúgy otthon van stb. Én viszont pénteken általában késő estig vidéken dolgozom, este fél kiencre érek haza. Szombat reggel fél hétkor ismét indulok, és négy körül érek haza.

A gyámügyi tárgyaláson az ügyintéző ezt le sem írta a jegyzőkönyvbe, azzal indokolta, hogy "a munkahely nem számít a láthatás megállapításánál". Ez jogos? Úgy érzem, ez nem korrekt, ellenem dolgozik. :(

2016. jan. 7. 14:59
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Ezeken a körökön már túlestem: sajnos nem lehet lemondani a hétvégi melót, sajnos apukával hiába beszéltem, "őt nem érdekli a munkám". Úgy tudtam, a gyámügy nem apuka vagy anyuka mellett, hanem a gyerek érdeke szerint dönt. Ez szerintem egyértelműen a gyerek ellen szól. Babysittert, szomszéd nyugdíjas nénit nem akarok felfogadni, mert ahhoz nagy már a gyerekem, de egyedül hagyni még kicsi, úgy érzem.

Valaki említette, hogy "úgyisén töltöm vel az idő nagy részét". Mégis mikor? Este kb. három órát, amíg tanulunk és fürdik, majd alszik, a hétvégéink pedig így gyakorlatilag teljesen tönkre vannak vágva, mert vagy az apjánál van a gyerek, vagy otthon egyedül, nekem marad a vasárnap délután, amikor majd tanulhatok vele másnapra. Mert természetesen apuka azért hozná vissza vasárnap délben, hogy én tanuljak vele. Gyakorlatilag nekem összesen ennyi marad a gyerekből, míg neki csaka szórakozás, otthoni döglődés.

Ez miért szolgálja a gyerek érdekét?

2016. jan. 7. 16:22
 12/24 A kérdező kommentje:
7-es, itt nem arról van szó, hogy apuka "kevesebbet akarja látni", ha akarja, vigye kevesebbet, vagy ne vigye, de azt a kevesebbet is ne az én szabadidőmből vegye el. :( Én úgy érzem, így is kevesebbet látom a gyereket, mint kellene, legalább azt a kis időt ne vegye el tőlünk. :(
2016. jan. 7. 16:35
 13/24 anonim ***** válasza:
40%

Kicsit furcsa vagy.... Ha apuka minden hétvégén Elvis a gyereket, akkor több időt töltesz vele, mintha kéthetente vinné?

Itt nem nezika gyerek érdekét, azt nézik, hogy a másik akar e vele időt tölteni, vagy sem. Apuka nem akar, neki elég kéthetente. Ezt neked el kell fogadni. Pont.

2016. jan. 7. 16:38
 14/24 A kérdező kommentje:
13-as, elolvastad te egyáltalán a topikot? Igen, ha kéthetente viszi a gyereket, akkor kevesebbet látom, mint ha hetente viszi el, légy szíves, olvasd már el, utána szólj hozzá.
2016. jan. 7. 16:42
 15/24 anonim ***** válasza:
32%
Na akkor megegyszer. Heti 2 nap helyett kéthetente 2,5 nap a láthatás. Tehet vegyünk négy hetet, ott első esetben 8, második esetben 5 napot tölt a gyerek tőled távol. Nem vagyok valamint matekból, de esküdni mernék, hogy 8 az több mint 5. Konkrétan így 3 nappal többet tölt veled a gyerek, mint eddig 4 het alatt
2016. jan. 7. 16:47
 16/24 A kérdező kommentje:
Látom, még mindig nem sikerült újra elolvasni. Nem baj.
2016. jan. 7. 16:47
 17/24 anonim ***** válasza:
63%

Kedves kérdező! egyet leszögezek, itt a gyakorin már nem lehet kérdezni, mert vagy sz@rrá aláznak, vagy földbe döngölnek vagy ítélkeznek vagy vagy vagy...de épkézláb választ csak 1-2 ember fog neked adni. Ahogy lesem a százalékokat, körülbelül ugyanazok válaszolnak, stílust tekintve is merem ezt állítani. Az utóbbi időben volt egynéhány kérdés, amire csak támadással tudtak válaszolni. Én ritkán válaszolok, régebben válaszolgattam, mostmár csak olvasónak maradtam inkább meg.

Én megértelek. A láthatásnak manapság az a lényege, hogy apukáé a pihi, hancúr, csavargés stb. Anyukáé a munka része is. Hétköznap nyilván nincs idő a kikapcsolódásra, hisz ott a munka és a lecke. Eddig nálatok a láthatás nagyon jól működött, hisz akkor vitte, amikor te dolgozol, így mindneki jól járt. Megjegyzem manapság én azt veszem észre, hogy nem a gyerek érdekei a döntőek, hanem az apa diktál.

Esetetekben tényleg egy megoldás lett volna, ha apuka és te megtudjátok beszélni, mindketten tiszteletben tartjátok egymás érveit és megoldjátok. Ez meg ugye ritkán működik. Így marad az apuka kérelme, amit teljesíteni fog a bíróság. Sajnos nem sokat tudsz tenni. Ha ő nem hajlandó együtt működni, akkor sajnos rosszabbul jársz.

2016. jan. 7. 16:50
 18/24 A kérdező kommentje:

Segítek, drága.

Jelenleg hetente 26 óra. Az kéthetente 52 óra.

Ebből lesz kéthetente 46 óra.

Igen, a gyerek kevesebbet lesz az apjánál. Nem annyit, amennyit te számoltál, de kevesebbet.

De te itt megakadtál. Attól, hogy az apjánál kevesebbet lesz, nálam is kevesebbet lesz. Vagyis ez abszolút nem a gyerek érdeke: mind az apját, mind az anyját kevesebbet fogja látni, mert én dolgozom pénteken és szombaton, vagyis péntek este 20-30-kor, szombaton pedig 16.00-kor érek haza, átlagosan minden második anyás hétvégén.

Ez azt jelenti, hogy eddig akkor volt otthon a gyerek, amikor én is, míg most akkor lesz otthon, amikor én dolgozom.

2016. jan. 7. 16:51
 19/24 anonim ***** válasza:
50%
De, elolvastam. Apuka minden második hétvégén akarja a láthatást, te pedig nem tudod, hogy épp mikor kell hétvégén dolgoznod. Ergo simán lehet, hogy pont akkor vagy otthon, amikor nincs láthatás.
2016. jan. 7. 16:51
 20/24 anonim ***** válasza:
50%

Milyen erde k és, hogy először nem tudod, hogy melyik hétvégén kell dolgoznod, most meg hirtelen pontosan tisztában vagy vele.

Mindegy. Apuka így akarja, így is lesz. Az ő joga a láthatás, ő dönthet róla, hogy hogy akarja. Addig örülj, amíg nem azt mondja, hogy holnaptól nem érdekli a gyereke.

2016. jan. 7. 16:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!