Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Határozott anyukák: első...

Határozott anyukák: első gyereknél a gyermekágyas időszakban is azok tudtatok maradni?

Figyelt kérdés

Olyan helyzetben lévők tapasztalata érdekelne, akik alapból határozottak (esteleg még makacsak is), tehát nem gond nekik megmondani a véleményüket másoknak, és első baba után jött látogatni, vagy segíetni valaki. Mennyire sikerült akkoris határozottnak maradni, mikor bele akartak szólni? Mennyire változott meg az, hogy kiálltok azért, amit jónak láttok a szülés utáni érzelmileg sérülékenyebb időszakban?

Pl. olyan helyzetre gondolok, hogy szoptatásba, pelenkázásba, altatásba, vagy bármibe való beleszólás, ami a gyerekkel kapcsolatos. Akkor is ki tudtatok állni a véleményetekért, és meg tudtátok mondani, hogy ebbe nem kértek beleszólást?

2016. jan. 2. 13:24
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Őszintén? Nekem az volt az álláspontom, hogy nem állok le vitatkozni senkivel. Nem kell kiállni a véleményemért ezzel kapcsolatban, mert az én gyerekem, és úgyis úgy fogom csinálni, ahogy én akarom. Így minden tanácsot meghallgattam és kész. Amit jónak véltem, azt megfogadtam, amit nem azt nem. De nem bocsátkoztam erről vitába senkivel. Nem akartam a nagyszülők örömét elvenni azzal, hogy kiosztom őket, ezzel a nem kérek beleszólást szöveggel. Jó, ha nagyon durván beleszóltak volna valahogy finoman közöltem volna velük, így viszont mosolyogtam, hallgattam, hogy Józsikával meg Pisitikével hogy volt, meg a tesóm meg én milyen babák voltunk, és csináltam ahogy szerettem volna. Nem mellesleg voltak jó tanácsaik is. Anyukámnak is, anyósomnak is. Ha rögtön az elején ledorongolom őket, akkor ezeket sosem tudom meg ;). Ha igazán határozott vagy úgysem tudnak befolyásolni. Felnőtt vagy, nem gyerek, nem kell senkinek elszámolni azzal hoyan neveled a gyerekedet.
2016. jan. 2. 13:37
 2/10 anonim ***** válasza:
82%
Na én pont úgy voltam vele, hogy én ugyan majd megmondom, meg nem fogom hagyni, és így is tettem. Ha most lenne, akkor inkább valahogy úgy viselkednék mint az első válaszoló. Így az első pár hét azzal telt, hogy folyamatosan harcban álltam anyámmal, anyósommal, és a védőnővel, mert mindent jobban tudtam náluk :). És a fránya hormonok miatt hol ordibáltam velük, hol sírtam, szóval úgy viselkedtem mint egy idegroncs. Nem szívesen gondolok vissza erre az időszakra... Olyan értelemben most sem csinálnám másképp, hogy nem kezdenék pl. tápszerezni mert anyósom szerint kevés a tejem, de hogy nem vesznék össze vele mint ahogy tettem, az is biztos a saját nyugalmam érdekében.
2016. jan. 2. 13:44
 3/10 anonim ***** válasza:
58%
Abszolút határozott maradtam.Senki nem jött segíteni,nem akartam,hogy akárki beköltözzön.Minek?Persze próbált mindenki okoskodni,de leráztam azzal,hogy neki megvolt az esélye akkor csinálbi a dolgokat,mikor ő szült.Ez az én gyerekem,ha nem teszem minden szájtátásnál mellre,vagy nem kapom fel egyből,ha sírni kezd,az az én dolgom.Ha nem tetszik,nem kell jönni látogatni és mi sem megyünk.Ezt így szóról szóra.Sosem okozott problémát saját magamért kiállni,főleg a családdal szemben Sosem értettem azt,aki nem meri megmondani.Persze más a jótanács és az,ha én magam nem tudok valamit és kérdezek.
2016. jan. 2. 13:45
 4/10 anonim ***** válasza:
91%
Úgy voltam vele, hogy mond mindenki amit akar, én meg majd eldöntöm, hogy hogyan csinàlom. Nem veszek össze senkivel, ha nem muszàj, de ha valamit eldöntök, az ritkàn vàltozik :) Teljesen biztonsàggal kezeltem a gyereket, nem volt semmi olyan, hogy uramisten, most hogyan és mit csinàljak, olyan volt, mintha előtte màr 100 évet babàztam volna. Nem volt érzelmi labitàs sem.
2016. jan. 2. 13:52
 5/10 anonim ***** válasza:

Nekem nagyon hatàrozottan le kellett fektetni a szabàlyokat. Férjem szülei a gyereknévtől kezdve mindenbe bele szerettek volna szólna. Ezt csìràjàban el kellett folytani.

Először is elmondtam,hogy nagyon boldogok vagyunk hogy jön a baba,de a mi fiunk lesz. Szivesen vesszük a tanàcsokat segìtséget,de mi döntünk mi kérünk nem ők dirigàlnak. Ezt akkor elfogadtàk. Aztàn persze szülés utàn azonnal jött az ezt ìgy azt úgy,én meg elmondtam,hogy jó akkor lehet haza menni és nem kell a kapcsolatot tartani az unokàval amìg nincsenek a gyereknek sajàt döntései- na itt volt egy kis hű meg ha,aztàn beletörődtek,hogy nem kap csokit 3 hónaposan, meg pàlinkàs kenyeret fogzàsra,nincs dohànyzàs a baba közelében,nem ébresztem 3 órànként,hogy egyen,betartjuk a napirendet az első perctől,ha tetszik ha nem. Utàna megszoktàk ezt ők is és alkalmazkodtak, mindig hìvtak,hogy milyen gyümit ehet mit hozzanak stb. De ha nem osztom ki őket akkor nem tudom hol tartottunk volna amikor akkora a gyerek hogy elvihetik egyedül... Ezt inkàbb megelőztem. Természetesen anyukàmnàl ugyanez volt,csak kicsit könnyebb volt elmondani,mégiscsak jobban tudtam a reakcióit.

2016. jan. 2. 14:11
 6/10 anonim ***** válasza:
Igen ki tudtam állni a véleményemért, a családom nagy része ezt el is fogadta, hogy megvan a saját véleményem mindenről és kérzedek, ha szükségem van tanácsra, nem is egyszer fordult elő az sem. Egyedül apám felesége sértődött úgy meg, hogy 3 hónapig nem szóltunk egymáshoz, ő az altatásba szólt bele.
2016. jan. 2. 14:27
 7/10 anonim ***** válasza:
80%

A határozottság és hogy valaki tévedhetetlennek hiszi magát, az nem ugyan az. Határozott vagyok, én döntöttem el hogy altatok, szoptatok-e. De vagyok annyira felnőtt, hogy elismerjem, hogy bizonyos kérdésekben lehet valaki tapasztaltabb, és rendelkezhet több tudással nálam. Így nem utasítottam el alapból azt, hogy valaki tanácsot adjon.

Másrészt nem értem, hogy miért kell kiállni a véleményed mellett a SAJÁT GYEREKEDDEL KAPCSOLATBAN. Itt a Te véleményed nem csak egy egyenrangú vélemény a sok közül... Nem kell megvédened az álláspontod másokkal szemben, ugyanis semmi közük hozzá hogy mit hogyan csinálsz... Egyedül a férjednek van beleszólása, de vele meg csak nem vagytok annyira különböző véleményen.

2016. jan. 2. 15:01
 8/10 anonim ***** válasza:

Én nem értem, hogy mi köze a kettőnek egymáshoz. Mármint a határozottságnak a beleszóláshoz?

Első babával minden segítségnek örültem, ami persze nem az én bénázásom miatt volt, egyszerűen csak jól esett, hogy volt olyan ember, aki már átélte ezt és tudott tanácsot adni.

Az olyan tanácsot, ami az elveimmel ellenkezett, egyszerűen nem fogadtam meg és kész. Ha nagyon erősködött az illető, akkor is megköszöntem és határozottan közöltem, hogy nem. Érdekes, nekem sosem kellett vérre menő vitába bocsátkoznom bárkivel is az ÉN gyerekemet illetően, pedig rengeteg dologban kértem ki mások véleményét.

Szerintem megint más az, aki mereven ragaszkodik a saját gondolataihoz és élből elutasít mindent, ami nem az ő agyából pattant ki...

2016. jan. 2. 15:21
 9/10 A kérdező kommentje:

A konkrét helyzet a következő: messze lakunk a családtól, egyesével jönnek majd látogatni szülés után egy-egy hétre, és nálunk fognak lakni.

Én egy békeszerető, jámbor valaki vagyok (a terhességem előtt konfliktuskerülő is voltam, ami mostanra megváltozott, normális határokon belül), és a tanácsoknak is örülök, tudok mérlegelni, hogy melyiket akarom megfogadni. Úgy gondolom, hogy nincs egyetlen jó módszer a gyereknevelésben, mert család és babafüggő, hogy kinek mi jön be. Mióta várandós vagyok, nem viselem túl jól a beleszólást, győzködést, és nem tudom, hogy fogom viselni, ha máshogy akarnak majd csinálni, vagy velem csináltatni valamit a baba körül. Nem a vélemények, tanácsok elmondásával van gondom, azok jöhetnek, hiszen sok mindent én sem tudok.

Ami miatt aggódom, azok az olyan történetek, hogy a nagyszülő kiveszi a babát az újdonsült anyuka kezéből, és nem adja neki vissza, nem tiszteli a szoptatási időt, a szülőkétől nagyon eltérő módon akarja intézni a baba körüli dolgokat kérés nélkül, stb. És hogyha ilyen lesz, akkor meglesz-e még bennem az a határozottság, hogy visszavegyem a gyereket/rászóljak a nagyszülőre, ha valamit nagyon máshogy akar csinálni/stb.

Nem tudom, mire számítsak, hogy mennyi marad a mostani határozottságomból, mennyire változik meg ilyenkor az ember a nagy hormonális változásoktól. A családunk kedves, és csak olyan részlegesen beszólós típus, de hallottam olyanról, akinél így volt az unoka megszületése előtt, utána pedig megváltozott.

Mennyi vajon az esély rá, hogy a várandósság alatt megtalált határozottságom megmarad? Mennyire tudják ezt a hormonális változások módosítani?

2016. jan. 2. 16:29
 10/10 anonim ***** válasza:
90%

Én nagyon konfliktuskerülő vagyok, de a gyerek mindenre jó. ;)

Pl: Picikém mondd a mamának pápá(mindegy, hogy xhetes és nem beszél), mi most anyával szopizni/enni/pelenkázni stb megyünk.Egy gyerek sokat nyekereg, jó érzésű ember akkor odaadja az anyjänak vagy mondod neki "Itt vagyok!!" és elveszed.

Nem olyan durva. ;)

2016. jan. 2. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!