Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit reagálnátok anyós kirohaná...

Mit reagálnátok anyós kirohanására ilyen esetben? (hosszú lesz! )

Figyelt kérdés

Előzmény: apósom egy elég kiállhatatlan alak, alkoholista, gyűjtögető, nagyon önző. Férjem elmondása szerint apaként is megbukott.

Lett volna egy családi összejövetel, de előző nap elkapott egy hasmenéses vírus, jeleztem, hogy nem merek túl messzire menni a mosdótól, így kihagyom.

Anyósom ezek után felpaprikázva felhívta a fiát, közölte, hogy ő és a gyerekünk ki van tagadva. (Én nem, pedig elvileg rám volt mérges, hogy én nem tudtam elmenni a vírus miatt.)

A szüleimmel is megroppant a viszonyuk, így anyám írt neki egy e-mailt, hogy nem érti a hozzáállását. Erre jött az alábbi levél. A levélben a konkrét neveket kigyomláltam/átírtam, azok vannak zárójelben, a többihez nem nyúltam:

"Sajnos (após) gyűjtögetési szenvedélye olyan méreteket öltött, hogy az eredményét már szinte lehetetlen eltüntetni, bár most egy hónapig ezen dolgoztunk, elég siralmas eredménnyel.

A lakásban sem sokkal jobb a helyzet. A nappali közepén még mindig ott van a befejezetlen plafon. Festetni kellene az egész lakást, de szakembert nem hívhatok, mert Ő akarja meg-csinálni, ám mindig csak idáig jutunk.

Ez a helyzet annyira bánt, hogy nem szeretek vendégeket hívni, márpedig, ha mi elmegyünk Hozzátok, illik visszahívni.

Remélem érthetően leírtam a gondomat, és ez volt a könnyebb.

A gyerekekkel való borzasztó kapcsolat sokkal nehezebb és nem hiszem, hogy valaha is megoldódna.

Természetesen ez is sok kis aprósággal kezdődött, de mára olyan méreteket öltött, hogy egy jó nagy drótakadály van közöttünk.

Nem akarom részletezni, de oda-vissza sok sérelem és bántás volt benne.

Az én probléma elkerülő magatartásom is benne van. Sajnos, ha megbántanak, szívesebben elmegyek szó nélkül, mint hogy beleálljak egy vitába. Nagyon sokszor jöttem el úgy Újpestről, hogy végig bőgtem az utat. Kétszer-háromszor próbálkoztam a megbeszéléssel is, de (én) az első pár mondat után bocsánatot kért, így már nem tudtam kibeszélni magamat.

A következő találkozásnál pedig mindannyian ugyanott folytattuk, ahol előzőleg abbahagytuk.

Végül odáig fajult, hogy könnyebb volt, ha nem mentem, csak akkor, ha (férjem/fia) is otthon volt.

(Én) aranyos, értelmes, csak velünk nem találta meg a hangot. Félt az olaszos temperamen-tumunktól, az apósa szarkasztikus megjegyzéseitől, ezért inkább úgy döntött, hogy lehetőleg nem jön el a családi eseményekre. Amikor mi mentünk hozzájuk, ült a kanapén riadt szemekkel és (unokát) tartotta maga elé, mint egy pajzsot.

Egész idáig azt hittem, hogy valahogy majd csak összerázódik a kétféle más-más értékeket hordozó embercsoport, és mindig nagyon készültem a találkozókra.

Most is tényleg 1 hónapja azon dolgoztam, hogy aránylag rend legyen az udvaron, és a házban. Úgy állítottam össze a menüt, hogy (én) és (férjem másik, idősebb gyereke) is megtalálja a számára megfelelő ételeket. (apósnak)nak a szájába rágtam, mit mondhat és mit nem.

Ezek után előbb (férjem idősebb gyereke) kisütötte, hogy nem ér rá, majd szombaton (férjem) közölte, hogy (nekem)

hasmenése van /előző esetekben már volt fejfájás, hányás, vizsga, stb/.

Itt szakadt el cérnám, és olyan mértékben fáj, hogy csak úgy tudom elviselni, ha az egész elgennyesedet sebet, kiégetem magamból.

El sem tudom képzelni, hogy mi lenne a megoldás, pedig hidd el, nagyon régen keresem.

A legszebb az, hogy (én) is megértem, még csak nem is haragszom Rá.

(Férjem) és (unokám) nagyon fog hiányozni, hiszen a fiam és az unokám, akiket nagyon szeretek.. "

A férjemmel percekig hülyén nézve bámultuk a levelet és nem értettük.

Ha van kérdés, szívesen válaszolok rá, elég szövevényes a történet.

2015. dec. 10. 11:09
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Mindent írjatok le neki. Fontos az írás, mert azt többször, nyugodtabban át tudja olvasni az ember, nem lesznek heves reakciók, nem indulatból fog reagálni. El lehet neki magyarázni, hogy ti hogy látjátok a dolgot, akár apósról is szólva. Valószínűleg ő is tudja egyébként, hogy milyen.
2015. dec. 10. 11:30
 12/17 anonim ***** válasza:
49%

Nekem a kérdésed elején feltálalt, üvöltözős-kitagadós sztori és a levél nem fér össze.

A levelet egy intelligens nő írta, akiből nem nézek ki kitagadással fenyegetéses telefonhívást. Szóval szerintem torzítod a történteket erősen.

Mindenesetre kérdésedre válaszolva: nem reagálnék semmit, a levelet nem neked írták, nem is kellett volna látnod, ha nem lennének a szüleid ilyen szarkavarók.

2015. dec. 10. 11:51
 13/17 anonim ***** válasza:
Őszintén, szerintem ne foglalkozzatok velük, látszik, hogy nem lehet eléggé igazodni hozzájuk. Az, hogy egy kisgyerekes család olykor lemond egy találkozót, az eléggé gyakori, sokminden közbejöhet, ne teperjetek, ha nem akarnak kapcsolatot veletek, így jártak. Ti meg csak nyertetek egy kis "nyugalmat".
2015. dec. 10. 12:10
 14/17 anonim ***** válasza:
Kicsit hasonlítanak az én apósomra és anyósomra, csak nálunk egyértelműen após irányít mindent, nem csak sejtjük. Ő nem alkesz, de szerintem elmebeteg. Beteges hazudozó, mindent és mindenkit irányítani akaró, mindenkit feljelentgető ember. A 3,5 éves fiunkat egyszer sem látta, ordítva közölte a telefonban a férjemmel, hogy nem is akarja megnézni. Anyósom 3 hetesen látta utoljára az unokáját, azóta sem. Az ilyenekkel nem lehet mit kezdeni, mi már régen nem tartjuk velük a kapcsolatot (a férjem nővéréék sem). Aki a gyerekei és az unokái helyett az őt elnyomó férjét választja, az igya csak a levét. Ezt egyébként csak az érti meg, aki ilyenekkel van rokonságban, aki ezt a típust nem ismeri, az mentegetni próbálja őket (mint itt az egyik válaszoló is), pedig nincs mentség számukra. Amúgy a férjemet és a nővérét is már kitagadták vagy háromszor, az ilyeneknek ez is szokásos módszere, kár hogy nagyon nem hatnak meg vele egy idő után senkit.
2015. dec. 10. 13:18
 15/17 anonim ***** válasza:

Most ebben a konkrét esetben anyósod azt hittem hogy te csak kitaláltad hogy vírust kaptál el, hogy lemondhasd a családi összejövetelt, mert - ahogy írta - már többször lemondtad ilyen-olyan indokkal. TÉnyleg ez lehetett az utolsó csepp a pohárban és hirtelen felindulásból mondta azt hogy kitagad titeket, nyilván nem gondolta komolyan.

Úgy látom anyósod szeretné hogy jó legyen köztetek a viszony, és ő úgy látja mindent megtesz ennek érdekében, de mivel mindig kudarcba fullad a dolog, neki már elege van belőle (nyilván nektek is).

Szerintem lazábban kéne kezelni a dolgokat, ha át is mentek nem kell háromfogásos ebéddel várnia, csak menjetek át 1-2 órára, kicsit beszélgessetek hétköznapi dolgokról (nem a problémás témákról), játsszon a gyerekkel aztán ennyi.

2015. dec. 10. 14:29
 16/17 A kérdező kommentje:

Utolsó, ezzel már próbálkoztunk. Az akárhány fogásos ebéd nem elvárás részünkről, sőt, egyáltalán nem vagyunk kajaközpontúak. Egy pohár vízzel mi elvagyunk.

Valaki írta, hogy anyósom intelligens. Ez valóban így van, viszont emellett az érzelmi konfliktusok kezelésében gyenge. Amiket leírt, mint sérelmek, mind megbeszélhetőek lennének. De ő maga is írja, hogy a problémamegoldás számára az, hogy felpattan és elrohan. Nem megbeszéli. Nekem felrótta, hogy elnézést kérek (??).

Én azt látom, hogy apró sérelmeket túlzóan felnagyít. Ráadásul, ha ebben a helyzetben rám - mindegy, hogy jogosan vagy sem - megharagszik, akkor miért nem rám irányul a haragja? Miért a fiát és az unokáját tagadja ki?

Egyébként korábban, amikor még járt hozzánk, nem egyszer panaszkodott, hogy ő elköltözik otthonról, mert após verbálisan bántalmazza (megalázza, lekicsinylő, bántó megjegyzéseket tesz). A fizikai bántalmazás talán csak azért marad el, mert anyósom masszívabb testalkatú apósomnál. Mégsem tette, pedig akkor minden segítséget felajánlottam neki.

Anyagilag nem is lett volna gond neki, mégis marad, maradt. Olyan érzésem van, hogy após alkoholizmusa, személyisége és a gyűjtögetése miatt (tényleg a beteges kategória) nagyon frusztrált, de valamilyen torz oknál fogva ragaszkodik hozzá. Apósom pedig manipulálja.

Egy szösszenet a férjem fiatalkorából: egy helyen dolgoztak az apjával, de az apja eltette a fiának járó fizetést. Ezen összevesztek. A férjem nem hagyta annyiban, utánajárt a sikkasztásnak, végül mégis oda kellett adnia az apjának a pénzt. Az apja a következő kommentárral adta át: "Nesze, remélem gyógyszerre költöd!". Ennek már vagy 20 éve, de a férjemben mély nyomot hagyott, a mai napig emlegeti ezt. Vagy a gyerekkori szülinapjait, amikor az apja megjelent a vágyott ajándékkal és gúnyos mosollyal közölte, hogy ezt most a szomszéd gyereknek vette és azon nyomban át is vitte. A férjem pedig ott állt a születésnapján, ajándék nélkül, megsemmisülten.

Szóval, amíg após ott a háttérben és Marionett-bábuként mozgatja anyósomat, addig nem látom a megoldást. Ha jutottunk is valamire, otthon felhergelte, telebeszélte a fejét és napokkal, hetekkel később anyósom tüzet okádva hívott fel minket. Mi meg csak pislogtunk.

De mondom, a legnyomósabb érv: ti a saját gyereketeket és unokátokat kitagadnátok? Lenne olyan tett (talán a sorozatgyilkosságot leszámítva), ami miatt ezen egyáltalán elgondolkoznátok? Ez az én erkölcsi nézetembe nagyon nem fér bele.

2015. dec. 10. 14:56
 17/17 anonim ***** válasza:
Szia! Mi a helyzet azóta veletek, Kérdező?
2018. febr. 28. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!