Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha azt mondom a gyermekemnek,...

Ha azt mondom a gyermekemnek, hogy "Légyszíves öltözz fel! ", akkor utasítom vagy kérem?

Figyelt kérdés

Vagy:

Kérés = kérdés

Megtennéd, hogy felöltözöl?

2015. okt. 16. 22:04
 1/7 anonim ***** válasza:
79%
Hangsúlytól függ. Amúgy funkcióját tekintve nyilván kérés és nem kérdés.
2015. okt. 16. 22:07
 2/7 anonim ***** válasza:
74%

Igen, sok múlik azon hogy milyen hangsúllyal mondod.

Pl. ez a kijelentés is lehet durva utasítás ha olyan hangsúlyt használsz: "Felöltözöl." De lehet egy egyszerű kijelentés is. Nem tudom sikerült-e érzékeltetni.

2015. okt. 16. 22:11
 3/7 anonim ***** válasza:
72%
Minden a hangsúlyon múlik.
2015. okt. 16. 22:12
 4/7 anonim ***** válasza:
72%
Szerintem is hangsúlyfüggő!
2015. okt. 17. 01:11
 5/7 anonim ***** válasza:
72%
Ez kérés .
2015. okt. 17. 06:56
 6/7 anonim ***** válasza:
86%
Keres az, amikor van választási lehetőség, hogy megteszi vagy sem. Utasítás az, amikor még kell tennie. A légyszíves öltözz fel egyértelmű utasítás, csak lényegesen kedvesebb, mint Pl a Feloltozni! , de a funkcioja ugyan az. A megtenned hogy feloltozol egyértelműen kérés, a gyerek dönthet úgy, hogy feloltozik és úgy is, hogy nem.
2015. okt. 17. 08:25
 7/7 anonim ***** válasza:
78%

Szépen, illedelmesen utasítod! Nálunk ez zajlott le egyszer, akkor jöttem rá, ő hogy értelmezi:

Kislányom!Lehoznád Te a macidat? - Nem!

Kislányom, ha szépen megkérlek, megtennéd nekem, hogy felmész Te a macidért? -Igen, anya persze! És már ment is......

Megtennéd, hogy felöltözöl? Ezzel adsz neki választási lehetőséget.Mondhat rá nemet is.De ha azt mondod, Kérlek kicsim öltözz fel, vagy indulunk, tessék öltözni, azzal szépen kéred/utasítod, de választási lehetőséget nem adsz neki.

Szerintem :D

2015. okt. 17. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!