Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Holnap jelentem be a munkahely...

Holnap jelentem be a munkahelyemen a terhességemet, hogyan csinálnátok?

Figyelt kérdés

Röviden: 5 hetes vagyok, tegnap derült ki hivatalosan(orvos), a munkahelyemen káros anyagok vannak emiatt tilos terhesen dolgozni, görcsölgetek, pihennem kell.

Holnap először bemegyek, viszek egy általam írt nyilatkozatot a terhességről, utána tervezek a háziorvoshoz menni, hogy kiírjon táppénzre.

A főnökség normális, de azért biztos ledöbbennek. Ugye kötelesek holnap elengedni a bejelentés után?

Védve vagyok, azaz nem rúghatnak ki?

Segítenétek megfogalmazni a levelet? A szülés időpontját nem írta rá az orvos, csak két hét múlva néz szívhangot.

Köszönöm!

2015. szept. 27. 09:24
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Az biztos, h táppénzre megyek,de ha tudnak másik pozíciót és nem görcsölök később akkor elvállalnám. Lehet h szabadságot veszek ki hétfőre, mert pl az üzemorvoshoz is elküldhetnek. A kérdés h védett leszek-e és a levél megfog. volt.
2015. szept. 27. 11:21
 12/21 anonim ***** válasza:
Az új törvény szerint akkor is védett vagy terhesség alatt, ha nem jelented be. Ez idő alatt nem kuldhetnek el. Mi azért tanácsoljuk, hogy várj még, mert ha valami történik, a vedettsegednek annyi és már repulhetsz is.
2015. szept. 27. 11:26
 13/21 anonim ***** válasza:

NEm, veszélyes munkahelyen nem korai bejelenteni.

Megmondod a főnöknek, hogy terhes vagy, szeretnél elmenni az üzemorvoshoz, hogy bírálja el, alkalmas vagy-e a munkakör betöltésére, az nem veszélyes-e rád vagy a babára nézve.

2015. szept. 27. 11:28
 14/21 anonim ***** válasza:
55%

Egy puszta bejelentéstől a főnökségnél egyáltalán nem leszel védett. A szabadság jó ötlet.

3,6,10 vagyok. Elmondtam- sok saját tapasztalattal, mind a terhességere, mint a munkáltatókra vonatkozólag-, mi a helyes út, mi a legjobb, amit a te és a baba érdekében tehetsz. Már csak annyit:

"Ha ránk hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz."

2015. szept. 27. 11:29
 15/21 anonim ***** válasza:
Én is várnék. Sajnos én is vetéltem már el, pedig az óriási családomban senkinél nem fordult elő. 7. Héten szétkürtöltem és rá egy hétre elment. Nyilván nem, mert elmondtam, de megspórolhattam volna a rengeteg kérdést, szituációt stb. Halasztani fogok az egyetemen is, de direkt várok még, amíg ki tudom húzni, mert ha nem marad a baba, buktam a félévemet is és a pénzt amivel újrairatkoztam (3 év gyes után de rá 1 hétre kiderült hogy terhes vagyok megint...)
2015. szept. 27. 12:06
 16/21 anonim ***** válasza:

Nem kell írásban bejelenteni, ez tavaly óta van így, szóval aki előtte szült, annak még írásban kellett bejelentenie, neked már nem kell levelet megfogalmazni, elég, ha viszed az orvosi papírt.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (5) bekezdésének „a felmondás közlését megelőzően” szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (5) bekezdése a következő szöveggel marad hatályban: „A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre (várandósság, emberi reprodukciós eljárás) a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.” Előzetes tájékoztatás tehát már nem szükséges.

2015. szept. 27. 12:21
 17/21 anonim ***** válasza:

14!

A terhesség védelmet ad a felmondás ellen, és még be se kell jelenteni egy ideje. A gond az, hogy ha bejelenti és valami történik, a vedettsegnek vége, ki lehet rúgni. Márpedig ha eleve fel attól, hogy mit szólnak, esélyes, hogy nem biztos a munkahelye.

2015. szept. 27. 12:59
 18/21 A kérdező kommentje:
A munkahelyem biztos, de ne gyertek már állandóan a vetéléssel!!!! Ha meg kirúgnak így jártam, nem álmaim melóhelye!
2015. szept. 27. 13:39
 19/21 anonim ***** válasza:
Így, hogy nem álmaid melóhelye, én nem aggódnék, hogy mit fognak szólni. Táppénzre meg csak akkor menj (illetve hivatalosan akkor mehetsz) terehsség alatt, ha ténylegesen veszélyeztetett vagy. Ha nem tudnak másik munkakört felajánlani, akkor távolléti díjat kell fizetniük, ami megegyezik a fizetéseddel, a táppénz semmi ahhoz képest. Ha pedig emiatt később nem akarnak visszavenni (ha egyáltalán vissza akarsz menni), akkor úgyis felfoghatod, hogy sokkal több ideig kaptál táppénzt, ha az összeget gondolatban leosztod.
2015. szept. 27. 14:21
 20/21 anonim ***** válasza:
Én nem riogatásnak szántam! Csak az miatt, nehogy kirúghassanak. Ha nem álmaid munkája, akkor meg mindegy, ebben egyetértek de ezt nem írtad:-) Így nincs vesztenivalód.
2015. szept. 27. 14:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!