Holnap jelentem be a munkahelyemen a terhességemet, hogyan csinálnátok?
Röviden: 5 hetes vagyok, tegnap derült ki hivatalosan(orvos), a munkahelyemen káros anyagok vannak emiatt tilos terhesen dolgozni, görcsölgetek, pihennem kell.
Holnap először bemegyek, viszek egy általam írt nyilatkozatot a terhességről, utána tervezek a háziorvoshoz menni, hogy kiírjon táppénzre.
A főnökség normális, de azért biztos ledöbbennek. Ugye kötelesek holnap elengedni a bejelentés után?
Védve vagyok, azaz nem rúghatnak ki?
Segítenétek megfogalmazni a levelet? A szülés időpontját nem írta rá az orvos, csak két hét múlva néz szívhangot.
Köszönöm!
NEm, veszélyes munkahelyen nem korai bejelenteni.
Megmondod a főnöknek, hogy terhes vagy, szeretnél elmenni az üzemorvoshoz, hogy bírálja el, alkalmas vagy-e a munkakör betöltésére, az nem veszélyes-e rád vagy a babára nézve.
Egy puszta bejelentéstől a főnökségnél egyáltalán nem leszel védett. A szabadság jó ötlet.
3,6,10 vagyok. Elmondtam- sok saját tapasztalattal, mind a terhességere, mint a munkáltatókra vonatkozólag-, mi a helyes út, mi a legjobb, amit a te és a baba érdekében tehetsz. Már csak annyit:
"Ha ránk hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz."
Nem kell írásban bejelenteni, ez tavaly óta van így, szóval aki előtte szült, annak még írásban kellett bejelentenie, neked már nem kell levelet megfogalmazni, elég, ha viszed az orvosi papírt.
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (5) bekezdésének „a felmondás közlését megelőzően” szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (5) bekezdése a következő szöveggel marad hatályban: „A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre (várandósság, emberi reprodukciós eljárás) a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.” Előzetes tájékoztatás tehát már nem szükséges.
14!
A terhesség védelmet ad a felmondás ellen, és még be se kell jelenteni egy ideje. A gond az, hogy ha bejelenti és valami történik, a vedettsegnek vége, ki lehet rúgni. Márpedig ha eleve fel attól, hogy mit szólnak, esélyes, hogy nem biztos a munkahelye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!