Ti nem érzitek néha meg nem értettnek magatokat szülőként?
Én már elég régóta tartok szem előtt egy dolgot:más ember véleménye rólad ténylegesen nem téged hanem őt magát tükrözi.
Nem kell vele foglakozni ... Ha te úgy érzed hogy jól csinálod akkor csak magadra hallgass. Aztán ugyis csak jópár év múlva derül ki, hogy tényleg jól csináltad -e 😊
Egyébként mi olyan ördögtől valót művelsz azzal a gyerekkel?
Néha én is ufonak érzem magam, pl. amikor lóg a 10 másik baba szájából a cumi ... én meg nagyon nem akarok adni neki.
Csak azért kérdeztem, mert ott a kérdező alapvető hozzáálllásával volt gond. Támadó, "énmindentjobbantudok" jellegű volt.
Sokszor nem az aktuális nevelési elv a gond, hanem az, ahogy kikommunikálja azt valaki. Ha sértően teszi, akkor a másik fél is támadásba lendül és előállhat egy olyan hidegháborús helyzet, amit te is leírtál.
A te esetedben viszont nem tudom, hogy erről van-e szó, vagy csak megmondóemberek vannak a családban.
Nekem mindenre bevált az, hogy egyrészt amit nem muszáj, azt nem fecsegtem ki (nincs mibe belekötni), amit pedig kellett, azt kérésként adtam elő. Falba még soha nem ütköztem így.
Egyébként végiggondolva "harcom" egyetlen esetben volt apámmal, aki ráadásul egy végtelenül diplomatikus, békeszerető ember.
Ő fázós, ezért feltételezi, hogy ha ő fázik, akkor mindenki más is. Velem is még huszonévesen is ment a "ne mezítlábazz, felfázol" dolog, amire a "felnőtt vagyok, ha eddig nem fáztam fel, most se fogok" replika volt.
Unoka megszületett, aránylag hideghez lett szoktatva. Éjjel 18 fokban alszik, nappal se öltöztetjük túl. Apám rendre két réteggel többet akart ráadni, mint ami indokolt lett volna. Egyszer elfutott a méreg és mondtam, hogy engem öltöztethetett, ahogy akart (nem, mert anyám is a hideg mellett tette le a voksát anno), ennek a gyereknek meg én vagyok az anyja.
Aztán egyszer legyintettem, hogy oké, öltöztesd, aztán vigyed sétálni. 10 perc múlva megjelent az ajtóban, hogy bocsi, igazam volt, szakad a víz a gyerekről, vegyük le róla a pulóvert. De ezen kívül nem volt véleménykülönbség még rokonsággal. Tény, hogy értelmes, odafigyelő emberek mind. Tanácsot is "nem biztos, hogy igazam van, de én ilyen esetben úgy csináltam, hogy..." stílusban szoktak adni, így én is könnyebben elfogadtam. Volt, amiben igazuk is volt és én tévedtem.
Azt az egyet javaslom, hogy néha állj saját magadhoz kritikusan, mert elképzelhető, hogy jóindulatból mondanak ellent és tényleg nekik van igazuk. Apróbb dolgokban érdemes tanácsot kérni, még ha csak színlelve is, sokszor ez is kielégíti őket. Aztán maximum nem tartod be, de meg kell köszönni és annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!