Szülők ti adnátok a saját neveteket a gyerekeiteknek?
Pl.fiúnál az apa, lánynál az anya nevét kapja a gyerek,első vagy
második névként? Van akinél van így és mennyire gyakori, szerintetek, hogy a szülő nevét kapja a gyerek?
Én nem adnám a saját nevünket a gyerekeknek. Sőt, direkt olyan neveket választottunk, mai nincs sem a családban, sem a baráti körünkben.
Az ismeretségi körömben kevés gyerkőc kapta a felmenői nevét, de azt figyeltem meg, hogy inkább apai ágon viszik tovább a keresztnevet. Nekem ez nem tetszik, azt gondolom, mindenkinek joga van egy saját névhez, ami csak az övé, és nem Ő lesz pl a Kispista, Józsika, Ferike3.
Én nem adnám, de pl. bátyámék kisfia már a 7. generáció ugyanazzal a névvel. Valahogy elkezdődött, és bátyám már hagyományból ragaszkodott ahhoz a névhez. Én tiszteletben tartom, hogy ők ezt fontosnak tartják, akkor is ha személy szerint nekem ez mindig is furcsa volt.
Férjem családjában meg sokan adják második névnek a sajátjukat - női és férfi ágon is.
Nekünk két gyerekünk van, egy nevük van és teljesen más, mint a miénk. Én így látom jónak.
Nem adnánk, nem vagyok oda azért, amikor ismerősöket is sokszor úgy azonosítanak be, hogy pl. az ifjabbik Tóth vagy a kisJuci.
Mi arra figyeltünk, hogy ne túl gyakori nevet válasszunk, ráadásul családi és baráti körben se legyen még egy belőle. Második nevet sem adnék a gyerekemnek, aminek 2 oka van: a későbbiekben hivatalos helyen macera, illetve a mi esetünkben elég kacifántos a vezetéknév, szóval semmiképpen nem cifráztuk volna.
Nálunk anyukám oldalán 3 generációra visszamenően kapták a nők első névként ugyanazt a keresztnevet, illetve szintén 3 generációra visszamenőleg a férfiak is, de lehet, hogy több, csak azokat a felmenőimet már nem ismertem.
Anyu csak részlegesen folytatta a hagyományt, a húgom megkapta második névnek az ő keresztnevét, nekem viszont csak egy keresztnevem van.
Apu oldalán a nagypapám, és a nagybátyám viseli ugyanazt a keresztnevet első keresztnévként.
A férjem oldalán nincs ilyen, mindenkinek saját neve van:) Ő is és én is egyetértünk abban, hogy zavaró, ha a gyereket csak azért becézni kell, hogy meg lehessen különböztetni, ha egy helyiségben tartózkodunk, ráadásul ő egy külön személyiség, csak részben lesz a mi "kicsinyített másunk". Így mi mindenképpen eltérő keresztnevet akarunk adni a gyereknek, sem első, sem második keresztnévként nem fogja egyikünk nevét sem megörökölni, sőt, nagyon hasonló hangzású nevet sem fog kapni, szintén praktikussági okokból. Azért e vezetékneve ugyanaz lesz:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!