Mit gondoltok ebben az esetben a nagyszülőről?
2 gyerekem van. Nagyszülők élnek, de segítségem semmi. A párom szülei vidékiek. Autókrata emberek, ha van kedvük jönnek, ha nincs, akkor bármi történik nem jönnek.
A nagyobbik gyermek felügyeletét csak egyszer vállalják egy évben, nyáron pár napra. (2-3 nap)
Ráérnének, egészségesek, nem olyan idősek még. DE ennyi elég az unokából.
Az én szüleim dolgoznak. Apámnak külön családja van, csak vendégségbe jár néha az unokáihoz 1-2 órára.
Anyám havonta 1-2 napot tölt nálunk nettóban, nagyrészt alvásidőben jön. Hozzá nemigen lehet menni, mert egy szobás lakása van, egyáltalán nem gyerekbarát, dohányfüstös.
Vigyázást nagyon ritkán vállal. Mindig fáradt a munkája miatt. (nem szorulna rá ennyi munkára, csak számára ez az élet)
Nyáron szabin lesz. Kérdeztem, hogy eljön-e velünk a Balatonra. Nem akar, mert akkor nem tud pihenni. Pihenni akar otthon és nem a gyerkek után szaladgálni...
Nagyon rosszul esett...:( Más nagyszülő összeveszik az unokákon, nálunk meg púp a nyakukra.
Ti mit tennétek a helyemben?
Nem tudsz sajnos mit tenni.
Rájuk erőszakolni nem lehet és nem is szabad a gyereket.
:(
Õszintén? Semmit! Felesleges megsértõdni stb. Egyszerūen nem akarnak gyerekcsõsz lenni. Sajnos ez van. Nem minden nagyszülõ rajong az unokákért! De semmit nem tudsz tenni!
Egyébként mik a kérdésedre a vâlasztási lehetõségek? Mert erre szerintem nincs válasz a semmin kívūl.
1. A gyerekeket magatoknak vállaltátok, nem a nagyszülönek.
2. A nagyszülöknek joga van szabadidöben pihenni vagy olyasmivel foglalkozni, ami nekik öröm, nem pedig gyerekre vigyázni.
3. A mai nagyszülök többsége dolgozik, ezért érthetöen szükségük van nyugalomra is. Régebben, amikor a nagyszülök otthon voltak egész nap, akkor volt idejkük meg energiájuk erre, ma nem igazán.
4. Nem sok olyan van, hogy a nagyszülök "összevesznek" az unokákon, a legtöbbnek nincs igéyne arra, hogy pár (a legtöbbszöl elkényeztetet és neveletlen) gyerekkel töltsék az idejüket.
5. Ehhez hozzájön, hogy a legtöbb mai szülönek olyan elképzelései vannak a gyereknevelésröl, amivel a nagyszülök nem értenek egyet. Ha erölködnek, hogy a szülö szerint menjen, akkor nem lehet ölket elviselni, ha meg úgy csinálak, ahogy nekik tetszik, akkor meg veszekszenek velük a szülök. Erre értheöen nincs szükségük, ezért inkább elkerülik az ilyen helyzeteket.
Azt, hogy a nagyszülőknek nem kötelessége az unoka megfordítanám: A kisgyerknek nincsen joga a nagyszülőkhöz? Hol van a nagyszülői szeretet?
Itt nem csak a gyerkfelügyeletről van szó! Hanem arról, hogy az ifjabb generáció is rengeteget tanulhat az idősebbtől és a közösen töltött idő nagyon fontos lenne.
A mi szüleinknek ott voltak a saját szüleik a gyermekvállalásnál. Rengeteget voltunk a nagyszülőknél. Akik ebben örömmel részt vettek. Ezek után ők elutasítják ezt a közösen töltött időt. Ez az, ami nem tisztességes szerintem.
Konkrétan ott tartok, hogy nincs kedvem velük szóbaállni. Ez nem csak a munkáról és a fárdatságról szól.
Mi külföldön lakunk, eleve nincs lehetőség arra, hogy bármelyik is vigyázzon rájuk néha. De! a második csak 5 hónapja érkezett. Mikor kábé 20 hetes terhes voltam, akkor kijött az anyósom látogatni minket a lányom szülinapjakor, mert nem tudtunk hazamenni az évben. Mi vettük neki a jegyet. Mikor első született, akkor kijött 1-2 hónappal a születése után-mi fizettük a jegyet akkor is és előtte is kijött 9 hónappal kábé, akkor volt karácsony és akkor mondtam el neki az első baba hírét-kábé 7-8 hetes terhes voltam. És akkor egy nappal később tudtak jönni, mert rossz idő volt és a repülő társaság biztosított nekik hotelszállást. És most is karácsonyra kellett volna kijönnie, hogy az első hetekben segítsen nekem 2 gyerekkel. Hát ő visszautasította, azt mondta, hogy ő még egyszer nem jön télen, mert akkor is ott kellett maradniuk egy napot és ez neki mekkora nyűg volt....nem volt kíváncsi a második unokára. Hát ez terhesen tök jól esett...szerinted megkérdeztem tőle, hogy esetleg később?...hát nem. Mi fizettük volna a jegyet. Nem is baj, úgy is kiakasztott a nyáron 1 nap alatt-3 hetet maradt. Most meg bejelentette, hogy ha nyugdíjba megy, akkor meg hosszabb időre kijön....kösz, de nem. Majd még tartsam is el. Ki tudja, meddig akar a nyakamon maradni.
Érdekesek ezek a mai nagyszülők....
Nem tudhatod, ki mennyire fáradt vagy fitt.
Volt szomszédnénink 80 évesen károm fiúunokát (pontosabban a meghalt testvére unokáit) nyaraltatta 1 héten át: még a strandra is elment velük. Igaz már iskolásak, jól neveltek, szófogadók voltak.
Nagynéném pedig bármennyire is odavan az unokáiért fél nap után hulla fáradt, igaz neki betegen nyűgösen is viszik, mert nem tudnak mást tenni. Ő viszont a kilencediken lakik egy panelban. A srácok meg iszonyat mozgékonyak,és még kicsik.
Se a szeretete, se a teherbírást nem mi osztjuk.
ui. Magam is nagy gyerekbolond vagyok, bár még nincs unokám, de a nagyis nyaralásokat, hacsak nincs a családnak többszobás nyaralója valamerre, magam is mellőzném.
Inkább az unoka jöjjön hozzám, a saját otthonomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!