Miért beszél a legtöbb anyuka (indokolatlanul) többeszámban? Észreveszitek ha így mondtok valamit vagy már fel sem tűnik?
Sok anyukától hallom,hogy olyankor is többesszámot használ, amikor ennek semmi értelme, sőt nevetséges lesz tőle. Pl. még szopizunk, éjjel még bekakilunk, mindig lerúgjuk ezt a cipőt.
Babavárás előtt vagyok és nagyon félek, hogy egyszer az én számat is elhagyják ilyen szavak. Bár remélem ilyen nem fordul elő, nagyon égnék. Nektek mindig feltűnik, ha így beszéltek? Egyáltalán ennek mi értelme? (Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem arról van szó, amikor mindkettőjüket érintő dologról van szó, pl. hogy sétálni megyünk vagy játszótéren voltunk.)
Mindent együtt csináltok?
Baba szopizik,oké,de Te is szopizol?
Bocsi,csak elképzeltem,baba anyán ló,anya meg...na de nem folytatom:)
Itt pusztán a nyelvtani helytelenségekről van szó,szerintem a kérdező erre keresi a választ.
4 gyerekem van és sosem beszéltem úgy, ahogy sok fiatal anyukától hallom:jön a fogunk, fáj a pocink, bekakiltunk..stb. Szerintem ezek nevetségesek..főleg, ha az értelmükre is figyelünk..hiszen így akkor az anya is bekakilt..neki is fáj foga stb..borzalom!! Attól is rosszul vagyok, ha gügyögnek a gyerekekhez, hisz nem hülyék ők, csupán gyerekek..Óvónőként dolgoztam és bizony sok 3 éves még tentizett, meg hajcsizott stb., ha mondtam, hogy akkor most mindenki lefekszik az ágyára és mese után alszik egyet, nem tudták, miről beszélek...
persze én se vagyok tökéletes, ez tudom magamról, hisz én is inkább azt mondom, hogy szopizik a baba, mint hogy szopik..sajnos valahogy ez nálam is megvan..., de az ilyenektől, hogy főzi, gyümi, hari,tejcsi..kiráz a hideg. :( Egyébként a babák utánzással tanulnak, amit hallanak, úgy fognak beszélni...
ahhoz képest kedves kérdező, hogy számodra ez szakmai kérdés elég nagy tévedésben lehetsz vagy nagyon nem jól ismered a szakmád. Kíváncsian várom azokat a tanulmányokat, cikkeket, beszámolókat, amik arról szólnak, hogy a gyermekkorban a gondozó által használt DAJKANYELV (mert tudod a szakirodalom így említi) miben korlátozta, avgy módosította a gyermekek normális, általad helyesnek vélt nyelvi fejlődését.
Mivel annyira ráérsz biztos tudsz ilyet linkelni, vagy említeni, kíváncsian várom.
És a kérdésre válaszolva: én azért beszélek így a gyerekemmel, gyerekemről, mert NAGYON SZERETEM és mivel még nagyon pici ezért EGYEK vagyunk, ezt ő is így fogja még fel és nem érzem magam ettől hülyének, avgy rossz anyának sőt büszke vagyok rá, hogy nem olyan vagyok mint aki nem nevel, hanem inkább kiképez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!