Ahol alkoholizmus miatt halt meg nagyszulo. Mennyi idosen tudta meg az unoka a halal okat?
5 éves a fiam és nincs tisztában vele, hogy mibe haltak bele a nagyszülei. Annyit mondtunk csak, hogy nagyon betegek voltak. Ennyi. Öregségre nem hivatkozhattunk, mert 51 éves volt mindkét szülőm, mikor eltemettük őket.
Talán majd egyszer 5-10 év múlva ha érdekli elmondom, de nem feszegetem a témát és szerencsére ő sem.
Még előtte vagyunk, csak elgondolkodtam, hogy idővel fel fog merülni a kérdés.
Nagyapja 70 elmúlt, iszik, cukros (igen, ok-okozati összefüggésben), katasztrofálisak a véreredményei, persze betegségtudata nincs.
Fél éves még a gyerek, de nagypapának max 5 évet adunk, de a leépülés sebességét látva annyi se biztos.
Kapcsolat nincs köztük, nem érdekli a gyerek, egyszer látta anyósom unszolására (mondjuk én se erőltetem) pár hetesen.
Gondolom pár évesen összerakja majd, hogy 4 nagyszülő az "alap" és rá fog kérdezni.
Riogatni nem szándékozom alkoholistás történetekkel (én családomban is volt pár éve emiatt haláleset, de ő nem közvetlen rokona), remélem, hogy sikerül kamaszkorára annyi belátást és mérlegelési képességet nevelni belé, hogy magától is átlátja azt, hogy mi mennyire kockázatos.
Nekem egyébként egész piciként elmesélték, hogy azért nem él az egyik nagyapám, mert 1944-ben haláltáborban meghalt - nagyjából fel is vázolták a holokausztot koromnak megfelelően. Azt elég tényszerűen elfogadtam, nem rémlik, hogy érzelmileg valamilyen irányban érintett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!