Hogy kell arra nevelni egy gyereket, hogy kamasz, felnőtt korában ne cigizzen, igyon, drogozzon?
Ami a legfontosabb: Ne tiltsad neki ezeket! 19 eves fiu vagyok..kemény pórázon voltam fogva es pont az ellenkezője történt,mit amit szerettek volna. egy pelda: voltam vagy 14-15 eves,amikor elmentunk a haverokkal focizni.Apukám vitt kocsival.Így köszönt el: Fiam,ne cigizz!! Eszembe se volt cigizni,csak akartunk focizni egy jót. de miután ezt mondta ideges lettem..milyen alapon mondta ezt,amikor en amugy se akartam?! Ennek dühében vettunk is egy doboz cigit a haverokkal,es innen indult az a bizonyos kamasz lázadásom..annak mar kb 17 evesen vége, nem drogozom,pia csak módjával,de a cigi sajnos az megmaradt..
bocs ha hosszu lett,de remelem leszűröd a tanulsagot!!
5 éves a gyerekem, de sokat gondolkodom ezen mostanában.
férjem cigizik, a gyerek előtt. persze nem mellette, de látja és tudja. sörözni is szokott hetente 2x-3x, simán a gyerek előtt. és attól tartok, hogy talán ez az amit nem lenne szabad, mert ha csinálja is, talán nem kéne tudnia róla.
ti is többen írtátok, hogy a jó példa...
szerintetek megkérjem, hogy inkább "sunyiban" hódoljon a káros szenvedélyeinek?
11es, próbálom leszűrni :D
az se jó, ha szigorúak vagyunk, de nyilván az se ha engedjük. és ha úgy fog majd hazaállítani 10 év múlva, hogy kipróbálta a nem tudom milyen drogot, én biztos kicsit belehalok :)
nekem sosem tiltották. ezért sosem akartam kipróbálni. a drogokat mármint. piát és cigit meg úgyis kipróbálja mindenki. :)
Szerintem kár titokban bagózni és piálni, nem csak ezen múlik - meg az nem nagy gáz, ha a gyerek néha megiszik 1-1 sört kamaszkorában, azon kár parázni. A cigit meg talán megutálja, ha az apja folyton pöfékel. :)
"Nem minden nem szeretett gyerekből lesz drogos stb..és nem minden szeretett gyerek nem lesz az,akármilyen bizalom van otthon!Sokakat szerintem először csak a kíváncsiság hajt...meg a haverok!És azt sem hinném hogy minden kitűnő tanuló gyerek drogos lenne..."
Ezek közül egyiket sem állítottam.
Azt állítom, hogy ahol szeretetteli a légkör, megvan a bizalom a gyerekhez, stabil a család, a gyerek szereti a szüleit és bízik bennük, ott az ilyen problémák nagyon ritkák. A "kitűnő tanuló" SOKSZOR egy tünet, de nem mindig. :) És végképp nem lesz minden kamaszos lázadás vége drogozás vagy alkoholizmus. De a kérdés arról szólt, hogy hogyan lehet csökkenteni az esélyt, hogy a kamasz kölök ilyen helyzetekbe kerüljön, ezért a válaszom is arra koncentrált.
szia!
Nem olvastam az eddigi válaszokat, de nem értek egyet már magával a kérdéssel sem. Mindjárt kifejtem bővebben :)
Én és a húgom ugyan azt a nevelést kaptuk, ugyan olyan elvárások voltak felénk. A húgom kipróbálta a füves cigit, dohányzik, fiatalkorában sokat ivott.
Én soha nem dohányoztam, ki sem próbáltam soha. Nagyon ritkán iszok alkoho9lt, de azt is csak most, 30+ évesen kezdtem el, drogot sose próbáltam.
Ilyenkor mi van? Ugyan az a család volt, ugyan azok a szülők.
Szerintem a gyerek személyisége a döntő. Mondhat az a szülő bármit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!