Ti rászóltok más gyerekére?
Most kezdtünk el játszótérre járni a kisfiammal (15 hónapos), és van néhány anyuka, akik sisem szólnak a gyerekükre, bármit csinálnak. Vagy szépen elcsevegnek egy padon és rá sem néznek a gyerekükre, vagy csak állnak, és nézik, hogy a gyerekük mondjuk odasóz az enyémnek vagy lerántja a csúszdáról. Eddig úgy gondoltam, hogy nem fogom más gyerekét helyre tenni, megpróbáltam mindig finoman, kedvesen szólni, vagy arrébb állni, de ma elszakadt a cérna. Volt egy 3 év körüli kisfiú aki folyamatosan szekálta a kisfiam. Jött, lökdöste, elvette a homokozó cuccait, amik épp a kezében voltak, és a csúszdánál is folyton bevágott elé, arrébb lökte stb. Először próbáltam neki szépen mondani, hogy finomabban, vagy várjon kicsit, de semmi hatása nem volt, anyuka meg csak nézett. Aztán odaszóltam Anyukának, hogy valamit most már csináljon, mert a kisfiam menekül, és nem tud semmit játszani a fiától, erre neki állt kiáltozni velem, hogy én ne szóljak bele a gyereke nevelésébe, és amúgy is hagyjam békén a fiát!
De annyiszor van ilyen, hogy nem tudok ezzel mit kezdeni. Gyerekre szóljak rá, vagy anyukával beszéljek? Kezdő anyuka vagyok... :)
Természetesen rászólok bárkire. A boltban is szóvá teszem, ha valaki elém tolakodik, a játszótéren is, ha a kicsi gyerekem elé tolakszik, bántja, veszélyezteti stb.
Azt nem teszem szóvá, ha lehetetlenül viselkedik, de ez nem ütközik az íratlan szabályokba. Tőlem ehet kézzel a homokozóban ücsörögve, szórhatja a homokot, amíg nincs senki a közelében, csúszhat fejjel lefelé a csúszdán, (persze ha előttem esne fejre, megpróbálom elkapni).
Majd szépen elmagyarázom az enyémnek, ha kell, hogy ő miért nem csinálhatja ugyanezeket.
Bocsánat, hogy belekontárkodom, mert még nem volt ilyen élményem, de ha egy másik gyerek bántaná az enyémet, én biztos rászólnék, és utána az anyjának is szólnék. Nem érnék hozzá, vagy ilyesmi, de nem hagynám, hogy lökdösse a fiamat, főleg, ha ennyivel idősebb is.
Ha az anyja ilyen "normális", akkor meg fognám a fiamat, és átmennék máshová, vagy olyankor mennék, amikor ők nincsenek ott. Lehet, hogy megfutamodás, de ilyenekkel felesleges vitatkozni, mert úgyis ők az "okosabbak".
Ma volt példa arra, hogy rászóltam két gyerekre, mert rúgdosták a fiamat meg a motorját.
Az anyuka ugyebár pletyuzott, nem vette észre a dolgot, így odamentem felvilágosítani,hogy mit műveltek a gyerekei.
Bocsánatot nem kért ,csak a gyerekeinek mondta, hogy nem szabad ilyet csinálni .
Ilyesmi volt nekunk is. Csak nagyival. Nagyika a taskajat es a puloveret a babahintaba tette bele, mert amugy van 2 db belole. De neki az egyikbe kellett lecuccolnia. O meg ult a padon joval odebb, na mindegy nem akartam kotekedni igy mentunk massal jatszani. Ilyen allatkas rugos hintazo. Nem tudom mi a neve. Lenyegtelen beleult a lanyom es a nagyi unokaja ugy gondolta odacsortet es elkapta a jatekot jol megrangadta de ugy h majdnem kiesett a gyerekem, erre inkabb kivettem mert azert toporzekolt a kb 4-5 eves gyerek h o akar oda ulni, atengedtem. A nagyanyja a fejet se utotte fel. A lanyom annyira nem banta mert par meterrel odebb leult kavicsozni. :-). Erre ez a kolyok ujbol ott termett es jol megdobalta kaviccsal. Ugy h majdnem a fulebe is belement. Na akkor szoltam oda a nayginak h ideje lenne raszolnia a gyerekre, mert folyamatosan terrorizalja az enyemet. Csak hebegett-habogott motyogott vmit es kesz.
Ilyen esetben sose a gyereknek szolok hanem a szulonek. Ha meg pampog meg kell mondani h menjen a gyereke utan ne meressze a se...t. aztan felulemelkedni es otthagyni.
Egyik nap lent voltunk a játszón.
17 hós fiam hintázott, apja löködte, én meg álltam mellettük.
Két 8-9 éves kiscsaj dobált homokkal egy korukbeli kisfiút. Ő meg odamenekült pont mellénk, szinte a párom és a fiam közé. De nem zavarta ez a 2 csajt, dobálták a homokot arra. Az egyik lánynak volt kísérője , a mama a padon. Nem szólt. Én simán elég határozottan rákiabáltam , h azonnal hagyják ezt abba és menjenek odébb.
Ha nem szól rá a szülő és olyan dolgot csinál ami a saját v a másik épségét veszélyezteti, én simán rászólok.
sZIA!
éN IS CSAK AKKOR SZÓLOK RÁ MÁS GYEREKÉRE, HA VALAKINEK A TESTI ÉPSÉGE VESZÉLYBE KERÜL.tÖRTÉNT MÁR OLYAN, HOGY MÁS GYEREKÉRE AZÉRT SZÓLTAM RÁ A JÁTSZÓN, MERT SAJÁT MAGA VESZÉLYBEN VOLT.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!