33hetes terhes vagyok! Nem értek valamit. Van a Gyed és a TGyes! Ki mikor melyiket kapja? Valamelyiknél kell a 180nap biztosítottság, ez melyikre vonatkozik?
www.magyarorszag.hu
A TGYÁS ,mert ez a terhességi gyerekágyi segély. 168 napig jár ami lényegében a szülési szabadságod ehhez is és a GYED-hez is kell a 180 nap biztosítás. ( TB vagyis társadalombiztosítás, amit a munkabéredből von a munkáltató és fizet be a TB-nek. Ha nem vonja le az úgynevezett egészségügyi hozzájárulást, vagyis a biztosítást akkor az neked kell befizetned havonta a Tb-nek az egészségbiztosítási kasszába az OEP-hez)
A TGYÁS és a szülési szabadság ideje abban az esetben egyezik meg ha nem vetted ki az első 4 hetet a szülés előtt.
A TGYÁS és a GYED összegét is az előző év átlagkeresetéből számolják ha jól emlékszem 70%-a, de van egy maximálisan adható összeg ez TGYÁS esetén brutto 98500 Ft ma. GYED esetében nem tudom.
A GYES pedig a gyerek betöltött 2 éves kora után jár amit a mindenkori öregségi minimum nyugdíj alapján számolnak. Jelenleg ha jól tudom ez bruttó 28500 Ft amiből nyugdíj járulékot vonnak.
Ha valami nem tiszta, vagy esetleg nem jól írtam a fenti linken megtalálod a törvényeket és azt,hogy hogyan számolják, hogyan igényelheted stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!