Van itt munkaügyes anyuka? Gyed utáni szabadságról hatályos törvényekkel kapcsolatban.
Jövő februárban megyek vissza dolgozni a gyedem után, 55 nap szabim lenne. Megállapodás alapján kérhetem-e több részletben a kiadását és egy részét megváltani? (Munkáltatóm szerint kérhetem, de nem bízom benne)
Hátrányom lehet-e ebből, ha lehetséges ilyen megállapodás? 2010-ben szültem, rám milyen törvények vonatkoznak, vagy az én kérésemre el lehet járni kedvezően?
Nem! Köteles egyben kiadni! Ki sem fizetheti egyben, csak ha esetleg felmondanál.
/amúgy hogy jött ki 55 napod??/
Nekem is soknak tűnik, pedig 20 éve munkaügyes itt a csaj, írtam is neki, kíváncsi vagyok holnap mit reagál rá. Én 44-45-öt számoltam.
Ehhez mit szólsz? A második részében leírtakhoz? A neten találtam:
A módosító törvény egyik alkalmazási szabálya adja meg rá a választ (2011. évi CV. 22. § (5) bekezdés) E szerint az új számítást a módosító törvény hatályba lépése után (2011. augusztus 1-je) megkezdett GYED esetében lehet alkalmazni. Újabb változás, hogy a felek megegyezése alapján ennek a szabadságnak a pénzbeli megváltását is lehet kérni; tehát megváltani csak a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára vonatkozó szabadságot lehet, s ez a szabály csak módosító törvény hatályba lépése (2011. augusztus 1-je) után lejáró fizetés nélküli szabadság esetében alkalmazható.
Hát, szerintem ez nem lépett hatályba. Én Tescotól jöttem el gyedre, és elmondták mielőtt kiadták a szabit, hogy bármennyire is szeretnék minél előbb dolgozni, akkor is ki kell, hogy adják a szabikat, mert különben megbüntetik őket. Én most október elejétől vagyok szabin.
De én a helyedben nem egyezkednék még írásban sem, mert hajlamosak lesznek elfeledkezni a szabikról. Ami jár az jár.:)
Első válaszoló
Utolsónál a pont.
Munka törvénykönyve
136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.
Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.”
Épp ma írtam alá a megállapodást, remélem minden rendben lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!