A passzív GYED beleszámít a biztosított időbe?
Még 1 évig kapom a passzív GYED-et első gyermekem után. Kérdésem, ha ez idő alatt szülnék, akkor kapnék GYED-et vagy csak GYES-t?
Köszi a segítséget.
Én is pont ebben a dilemmában vagyok. Sajnos én sem tudom a választ, de hátha valaki okosabb lesz.
2. válaszoló a GYED-nek nem feltétele az élő munkaviszony, éppen azért passzív GYED, mert vagy a tgyás vagy gyed ideje alatt szűnt meg a munkaviszony.
Félreértettél, megpróbálom másképpen megfogalmazni.
A kérdező már passzív gyedet kap (és ha jól értem) még nem terhes, tehát még minimum 9 hónapig fog passzív gyedet kapni.
A tgyás feltétele:
- elmúlt két évből 365 biztosítotti nap (ez akár még meg is lehet, ha 4 hónapnál kevesebb ideje kapja passzívan a gyedet, ha nem, akkor már itt bukik az egész)
- igényléskor élő munkaszerződés vagy
- a szerződése a szülés előtt 42 nappal szűnjön meg
- a szerződés megszűnését követő 42 napon túli baleseti táppénz lejártát követő 28 napon belül szüljön.
A gyed feltétele:
- szülést megelőző két évből 365 biztosítotti nap (ez akár meg is lehet)
- élő munkaszerződés vagy
- a tgyás ideje alatt szűnt meg a munkaviszony.
Magyarul, mivel most passzívan kapja a gyedet mindenképpen kell újra aktív munkaszerződés (élő munkaviszony), ahhoz, hogy kapjon tgyást/gyedet. Igen, természetesen akkor is jár újra gyed ha az új tgyás ideje alatt szűnik meg a munkaviszony (tehát ebből a szempontból nem kell, hogy élő legyen), viszont arra már most lehet mérget venni, hogy egy oep-látogatásnak néz elébe. Nagyon rászálltak a kismamákra és az esetleges színlelt szerződésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!