Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Édesanyám 2 hétre hozzánk...

Édesanyám 2 hétre hozzánk költözne a szülés után, a párom ezt nem szeretné. Mennyire nehéz egy újszülöttel az első pár hét?

Figyelt kérdés
Első terhességem, nem tudom, milyenek a kisbabák, milyen lesz majd az enyém. Anyám kijelentette, hogy ő jön, én úgy gondoltam, jól fog jönni minden segítség, de most elbizonytalanodtam. A párom szerint pont az első két hétben nem kéne jönnie - utána jöhet, semmi gond - mert ez kritikus időszak a család életében és szeretne hozzám még közelebb kerülni ès ha nagyon erős lenne köztünk a kötelék, nem pedig eltávolodni tőlem. (Anyámnak mindenről véleménye van, folyton szidja apámat, szeret belekotyogni dolgokba, de azért szerencsére le lehet állítani.) A párom előző házassága pont ezen a ponton kezdett el tönkremenni. Azt mondta, ketten megbírkózunk mindennel, nem lesz olyan nehéz, majd ő vezeti a házartást, de ha ragaszkodom anyám jelenlétéhez, akkor belenyugszik. Mit gondoltok, képesek leszünk kiegyensúlyozottan és boldogan "átvészelni" a gyermekágyas időszakot? Szeretjük egymást és jó köztünk a kommunikáció, de eddig én vezettem a háztartást, és kényes vagyok a tisztaságra, meg a nagyon jó kajára, félek, hogy hisztis leszek majd a kialvatlanságtól, meg attól, hogy Életem párja minden igyekezete ellenére sem fog úgy főzni, ahogy én szeretem - de sajnos édesanyám sem.
2014. máj. 6. 17:22
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Azért nem annyira nehéz egy újszülöttel, hogy 3 ember kelljen hozzá :)

Amit nem tudsz, azt a kórházban megkérdezed, megmutatják. A többi mind jönni fog magától. Az a legjobb, ha 0-24ben a babával lehetsz a kórházban, mert akkor a legtöbb problémára megoldást kaphatsz.

Persze jó ha valaki főz, mos, takarít helyetted az első hetekben, de ezt a párod is meg tudja tenni. De elképzelhető, hogy te is. Azért a babák nagy többsége az első hetekben/hónapokban nagyon sokat alszik, akár napi 20 órát is. Annyi idő alatt bőven lehet pihenni, takarítani, összeszokni.

2014. máj. 6. 18:45
 12/20 anonim ***** válasza:
anyum jött szerencsére hozzánk, bár az én párom csak néhány napot tudott otthon maradni. Én még ma sem tudom, hogy hogy bírtam volna segítség nélkül, extrán nehéz volt az első néhány hét.
2014. máj. 6. 19:25
 13/20 anonim ***** válasza:

Nálunk is szó volt róla, de én utasítottam vissza, pont azokkal az érvekkel, amit a férjed mond. Hárman szokjunk össze, illetve nem szeretném, ha úgymond túlzottan kivennék a kezemből a gyerekgondozást - mert akkor soha nem tanulom meg és nem szerzek benne gyakorlatot, magabiztosságot (!!).

Végül abban maradtunk, hogy feljönnek, de egy másik ingatlanunkban szállnak meg a szüleim. Napközben átjön, segít, de ha soknak érzem, nyugodtan szólhatok és nem lesz sértődés, elmegy.

Anyósom is mondta, hogy persze látogatni jönne már korán (tkp. megnézni majd a babát), de előre szeretne megegyezni velem, hogy szóljak, ha segítség kell, nem szeretné tukmálni magát.

Neki rossz élményként maradt meg, hogy az anyósa rátelepedett, kioktatta, kivette a kezéből a gyereket - nem szeretné ugyanezt csinálni. Így, ha szólok, akkor szívesen jön és segít, de beleszólni, ránk telepedni nem szeretne.

Annyiból szerencsém van, hogy elég jól működik a családban a nyílt kommunikáció, így sértődés nélkül meg lehet ilyeneket is beszélni.

2014. máj. 6. 19:46
 14/20 anonim ***** válasza:
én biztos belezavarodtam volna, ha ott van valaki a nyakunkon egész nap segítség címén. egy icipici baba az első hetekben csak eszik és alszik, két szoptatás között meg lehet pihenni, sőt még főzni és takarítani is. sok anya csinálta így, még császárosok is.....
2014. máj. 6. 20:13
 15/20 anonim ***** válasza:
54%
nem minden gyerek eszik meg alszik az elején, még ha sokaknak ez hihetetlen is :)
2014. máj. 6. 20:18
 16/20 anonim ***** válasza:
mielőtt elolvasnám a válaszokat válaszolok én is :) szerintem hallgass a férjedre. nagyon fontos ez a szakasz a családban, ketten lesztek megoldjátok. ha a kajára kényes vagy akkor (ha megengedhetitek) ebben a két hétben, vagy csak az első napokban hogy kicsit kipihentebb legyél rendeltek valahonnan (mi tuti azt fogjuk csinálni az első 1-2 hétbe) így kicsit könnyebb lesz. a nagyi meg majd jön később mikor beáll egy kisebb napirend, mert ha ekkora segítséged lesz már az elején akkor ugyan úgy bizonytalan leszel. nagy a szám még van 2-3 hónapom a szülésig, de én tuti nem fogok odahívni senkit, párom kivesz egy vagy két hetet a melóból és otthon lesz velünk, családdá formálódunk.
2014. máj. 6. 21:27
 17/20 anonim ***** válasza:
51%
Csatlakozom a 15-ös válaszadóhoz, nem minden baba egyszerű eset, nálunk az első hét végén kezdődött a hasfájás, de akkor legalább aludt etetések között egy órát, 1,5 hónapos kora óta alig alszik és folyamatos foglalkozást igényel, komolyan, ha elmegyek fogat mosni már nyöszörög...szóval ilyen is van.
2014. máj. 6. 21:38
 18/20 anonim ***** válasza:
nem minden gyerek eszik meg alszik, okoskodó lepontozók.
2014. máj. 7. 07:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Valóban nem minden gyerek eszik-alszik. A miénk sem ezt tette. 3 hónapig csak sírt egész nap. Már mi voltunk az elrettentő példa a kismama látogatók között. Abban reménykedtek, hogy nekik nem ilyen gyerekük lesz.. Sőt amikor egy kicsit sírósabb napja volt a gyereküknek, azzal nyugtatták magukat, hogy legalább nem olyan, mint a miénk :D És ezt így meg is mondták nekem :D

Ennek ellenére nem haltam bele, hogy nem költözött hozzánk senki és a férjem is dolgozni ment a második héten! 24-48-ban dolgozik, tehát éjjel is egyedül voltam. Lehet, hogy nem tudtam elmosogatni egyszerre, de 3 részletben azért csak összejött. A palacsintát is meg tudtam sütni vagy 3 részletben :D Szóval nem dől össze a világ akkor sem, ha nem "eszik-alszik" gyerekünk van. Nem mondom, hogy nem esett jól amikor jött anyukám és megfőzött helyettem, de hogy egész nap ott lebzseljen... Pedig jó a kapcsolatunk, és a férjemé is vele.

2014. máj. 7. 13:43
 20/20 anonim ***** válasza:
51%
csak van olyan verzió is, ahol a gyerek üvölt folyamatosan, a férj dolgozik, az anyuka mozdulni nem tud a szülés után, a nagymama meg nem tud beugrani, mert többszáz kilométerre lakik. nálunk például ezért "lebzselt" ott.
2014. máj. 7. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!