Vállalnátok-e 40 évesen babát? Idősebb korban szülők ill. idősebb szülők gyermekeinek véleményére lennék kíváncsi. Hogyan élik meg?
35 évesen találtam meg a párom,37 évesen szültem a kisfiamat :),39 évesen volt egy méhen kívüli terhességem.Az orvosom szerint ennek ellenére nyugodtan vállalhatunk még babát.
Olyan kérdések nyugtalanítanak,lesz-e elég energiám két kicsire idősebb szülőként?Ha mégis egyke marad a kisfiam,félek,nem lesz senkije,mármint testvére,ha mi meghalunk.A párkapcsolatokra nincs sajnos garancia.Egykék véleményét is várom.
"A növényi eredetű élelmiszerekben számtalan egészségkárosító anyag is előfordulhat, melyek változatos táplálkozáskor általában nem fejtik ki hatásukat, mert ilyenkor ritkábban, s egyszerre kevesebb szerepel belőlük az étrendben. A túlzottan egyhangú vegetáriánus, csak növényi eredetű ételekből való táplálkozás során viszont ezek az ártalmas összetevők különböző megbetegedéseket idézhetnek elő. Részben idegen vegyi anyagokról, melyek az ember hatására kerültek be a növénybe, részben a növényekben jelen lévő természetes anyagokról van szó. Szinte minden egyes növény tartalmaz nitrátot, attól függően, hogy a talajt, amelyen a növény növekedett, milyen mértékben műtrágyázták. Néhány növény különösen hajlamos a nitrátok nagymértékű felhalmozására. Ilyen növény például a sóska, paraj, sárgarépa, retek, cékla, zeller és a karalábé.
A gyomorban, illetve a vékonybél felső szakaszán a nitrát nitritté alakulhat, és ez az anyag a keringésbe bekerülve a vér oxigén szállításra szolgáló hemoglobint átalakítja oxigénszállításra nem alkalmas anyaggá, amit nethemoglobinnak nevezünk. Ez nem képes ellátni a szöveteket oxigénnel, tehát súlyos, életveszélyes oxigénhiány alakulhat ki. Ez elsősorban a csecsemőkre jelent veszélyt. A növényekben természetes eredetű, emberi szervezetre ártalmas anyagok is vannak, például a szalanin-mérgezés főleg éretlen, zöld vagy kicsírázott burgonya fogyasztásakor fordulhat elő. Keringési, légzési zavarok, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek.
Ilyen anyagok a goitrogének is, melyek a kelkáposztában, kelbimbóban, karfiolban fordulnak elő, s túlzott fogyasztásuk pajzsmirigy megnagyobbodáshoz vezethet, de hőkezeléssel semlegesíthetőek ezek az anyagok, így hát főzés, párolás során ezek az anyagok távoznak a zöldségből.A növények tartalmazhatnak táplálékallergéneket is, ilyen növény például a szója, a búza, földimogyoró és a dió. Az allergénjeik sok panaszt okozhatnak. A gabonaneműek magjában és a hüvelyesekben levő fitátok, a parajban, sóskában, rebarbarában, zellergumóban levő oxálsav jelentősen csökkentik a kalcium, a vas, a cink és a réz felszívódását és hatásait a szervezetben. Azoknál a vegetáriánusoknál , akik kizárólag növényi eredetű ételt esznek, gyakran fordul elő fehérjehiány, hiszen a növények koránt sem tartalmaznak annyi fehérjét mint a húsok. A fehérjehiány legsúlyosabb veszélye gyermekkorban, terhesség alatt és a szoptatás időszakában jelentkezik, amikor a szervezetnek a legnagyobb szüksége van ezekre az anyagokra.
Szintén súlyos probléma a kalcium- és D-vitamin-ellátás hiánya. Szigorú vegetáriánus étrendet fogyasztó emberek általában fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiánytól szenvednek, ami az angolkór kifejlődését segíti elő.
Miután az ételek hőkezelése korlátozott, gyakoribb a táplálkozási allergiák kifejlődése. Különösen a müzli formájában elfogyasztott gabonafélék okozhatnak allergiás tüneteket."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!