13 hetes kismama vagyok, megteheti velem szemben a
munkáltató?
Figyelt kérdés
Mióta bejelentettem a munkáltatóm felé, hogy terhes vagyok azóta minden alkalmat megragad, hogy szavakkal bántson. Könyörögnöm kellett, hogy elmehessek az orvosi vizsgálatokra, amit úgy kaptam meg, hogy több munkavállalója véleményét kikérdezte. Idegileg teljesen kikészít. Egyik munkatársam kijelentette, hogy alig várja, hogy elmenjek mert szeretne a helyemre kerülni. Egy trafikban dolgozom heti 4 napban. 3 hétköznapi napon 14 órát és egy hétvégi napion 10 órát dolgozom, havi 80 ezerért (130000-re vagyok bejelentve, de csak azért mert pályakezdő munkanélküliként kezdtem és a főnököm támogatást kap utánam). A sok stressz és alhasi görcsök miatt a dokim kiírt táppénzre, miszerint fenyegető vetélésnek vagyok kitéve. A főnököm ezt nem díjazza mivelhogy tb-m egyharmadát fizetnie kell míg én táppénzen vagyok és kijelentette, hogy lejjebb veszi a fizetésemet és különben is semmi bajom, menjek dolgozni. A mai nap szerettem volna elkérni a fizetésemet, hogy számlákat fizethessek, leközölte, hogy ad 30 ezret a többit meg majd csak hétfőn, mit képzelek magamról, hogy elkérem mikor nincs hónap vége. Tudtom szerint védett vagyok a terhességem miatt és a fizetésemet sem veheti le indoklás nélkül, de nem tudom, hogy mit tehetnék. Már nem tudom elviselni, hogy folyton sérteget és félve megyek be hozzá, ha felhív telefonon. Milyen arany középút van ami mindkettőnk számára elfogatható és amivel elérhetném, hogy békén hagyjon?
Igen, védett vagy, azaz a várandósságod okán nem rúghat ki (de rendkívüli felmondással igen, de nem fog, mert csúnyán megütheti a bokáját)
Nem, nem csökkentheti a fizetésedet! Ahhoz módosítania kéne a munkaszerződésedet, amit csak úgy tehet meg, ha te is aláírod, de te nyilván nem fogod... Vedd fel a telefonbeszélgetéseket, esetleg a személyeseket is, aztán egy jó kis munkajogi perben majd bizonygathatja az igazát.
És ha lehet, csak írásban kommunikálj vele, a táppénzes papírokat mindig másold le, fényképezd le és Te is küldd meg az OEP-nek!
Ne hagyd magad! Lényegében miatta kényszerültél táppénzre! Minden "kommunikációt" jegyezz fel, lehetőleg írásban kommunikálj, ajánlott levél (tértivevény), e-mail, hogy mindennek legyen nyoma (legyen tanú, ha beszélsz vele). Az össze táppénzes papírodat másold le!
Ha sokat szemétkedik, ne félj megemlíteni a munkaügyi bíróságot!
Elvileg 14 órát nem is dolgozhatnál, és köteles lenne a szerződésben meghatározott béredet fizetni. Már ezért is megütheti a bokáját.
2014. márc. 28. 10:16
3/13 A kérdező kommentje:
Igazából csak annyit szeretnék, hogy adja oda a fizetést amiért megdolgoztam és hagyjon békén. Eddog sem kellett utánnam semmit fizetnie, sőt még ő kapott többet, most mégis fent van akadva, hogy pár ezer forintot ki kell fizetnie a tb miatt. Lehord mindennek és azt terjeszti a faluban, hogy direkt " felcsináltattam "" magamat.Most pedig egyfolytában azzal piszkál hogy semmi bajom menjek dolgozni vagy írjam alá hogy leveszi a fizetésem
2014. márc. 28. 10:29
4/13 anonim válasza:
Jelentsd fel. Tényleg. Vesztenivalód nem sok van, vissza úgyse fog venni GYED/GYES után, a hozzáállásából kiindulva...
A szerződésben melyik nap van megjelölve, mint a bérfizetés napja?
2014. márc. 28. 10:44
5/13 A kérdező kommentje:
Külön nincs megjelölve. Csak eddig bármikor hó vége volt( és nem a.hónap utolsó napja!! Hanem 28-29-30) és szóltam h kellene a fizetés, minden szó nélkül odaadta. Csak most az idegesíti a legjobban, hogy táppénzre kerültem
2014. márc. 28. 10:58
6/13 anonim válasza:
A táppénzt szerintem majd az OEP-től fogod kapni (gondolom nem TB kifizetőhely a munkaadód)
Az furcsa, hogy nincs benne...
Munka törvénykönyve szerint tárgyhót követő nap 10-e legkésőbb a bérfizetés napja, ha akkor se adja oda a szerződés szerinti béred (illetve addig a napig, amíg táppénzes állományba kerültél, az arányos részt), akkor jelentsd fel.
2014. márc. 28. 13:30
7/13 A kérdező kommentje:
Igen, az oep fizeti de a munkáltatómnak fizetnie kell a tb-m 1/3át míg én táppénzen vagyok. És ez számára a probléma
2014. márc. 28. 13:49
8/13 anonim válasza:
Magának csinálta a szemétkedéseivel... Ne idegeskedj légyszi! Tudom, könnyű mondani...
2014. márc. 28. 13:55
9/13 A kérdező kommentje:
Próbálok, de nagyon nehéz. Nem tudok enni mert kijön belőlem minden a fejem meg szétrobban. Inkább aláírom neku a papírt csak hagyjon békén
2014. márc. 28. 14:22
10/13 anonim válasza:
Én is hasonló helyzetben vagyok. Keddtől elvileg kirúgtak volna, de most szerdán kiderült h gyermeket várok. Csütörtökön bejelentettem, mától meg táppénzre irattam magam a háziorvossal. Ha visszamegyek dolgozni kirúghat, én úgy tudom csak táppénz alatt nem rúghat ki. Az hogy vki terhes már nem ok a ki nem rúgásra. Én úgy tudom... Sajnos a nőgyógyász nem ad javaslatot h kiírjon a háziorvos, pedig görcsöl a hasam és rosszul is vagyok.Nem tudom mi lesz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!