Létezik olyan kismama, akinél a munkáltató ezt megtette?
"Ha a munkáltató nem tud a kismama egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor őt fel kell menteni a munkavégzés alól, s erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani. "
Hogyan történt, vagy ha nem akkor mivel hárítottak?
épp ez a lényeg, hogy nem kellene táppénzre menni, hanem a havi alapbért kellene fizetniük,(=állásidőre járó munkabér) csak a kismamák elmennek ehelyett táppénzre..
Erre lennék kíváncsi
Hát én még soha nem hallottam senkitől ilyet. Nem igazán ajánlja fel a munkaadó ezt a lehetőséget. Próbálja kikerülni.
Nekem se tudott volna olyan munkakört felajánlani,ami az állapotomnak megfelelő lenne,de amikor bejelentettem a terhességet átrakott volna másik munkakörbe,de az se felelt volna meg az állapotomnak.
Gondolom ezzel akarta kivédeni,hogy felmentsen a munkavégzés alól.
Eljöttem táppénzre inkább.Így legalább lesz hova visszamennem dolgozni a gyed után.
Ha kiharcolnám az állásidőt valószínű nem kellene már visszamennem dolgozni.
Bocsi ha hosszú voltam.
Ez az, hogy miért nem megoldható. Értem, hogy a munkáltatónak ez nem lenne érdeke,de mivel hárítják el, hol a kiskapu?
Ahol tényleg nem tudnak olyan munkát biztosítani, amit el tudnál kismamaként is végezni (tehát nem a veszélyeztetett terhesekre gondolok, hanem az egészséges kismamákra), csak a munka nem megfelelő (fizikai, vagy hideg van..stb)
Ki nem rúghat ugye....pénz nélkül nem maradhatna
Lehet naiv vagyok, ha elhiszem h betartják a törvényt, mert eza munkatörvénykönyvben benne van, de még nem hallottam olyat. hogy valaki így lenne otthon, ezért érdekel...
Kedves 5-ös
pontosan erre gondoltam...
Mindenkinek köszönöm aki válaszolt
Várok még tapasztalatokat.
Nem MO-n történt: a munkaköröm vaszélyes, a felsorolt veszélylehetőségek kb. 80%-a benne volt. Ennek ellenére, ha a főnök akarta volna, tudott volna könnyített munkát adni, amennyiben pl. nem oszt be éjjel-nappali felügyeletre és legalább a ciános helyre a kollegákat küldte volna.
Kértem, hogy ne tegye. Azt mondta, a munka munka, felelősségem van, a terhességre hivatkozva nem terhelhetem a kollegáimat.
Kb. 2 héten belül megvolt a kiírásom táppénzre. November 1 óta itthon vagyok, április végére várom a babát.
Természetesen, amikor vittem neki az orvosi papírt, akkor kezdte, hogy hát ez nehéz lesz nekik. Mondtam, ha szép szóval kiegyeztünk volna, akkor most dolgoznék március elejéig, és nem a kollegáimnak kéne a munkámat elvégezni a maguké mellett, hanem cserélhetnénk könnyű munkát velük... akkor már megértette a tiltakozásomat, de késő volt.
èn németországban élek itt létezik a munkavégzés tilalom. terhesen 100%-s bért más esetben keves százalékban fizet a munkáltató.
Munkavégzési tilalmat sok esetben rendelhet az orvos, pl magas vérnyomás, vagy ahogy ´ritad veszélyes munakvégzés. Nálam rendszeres üléstöl folyamatos alhasi görcseim voltak. Elkezdtem utánna olvasni, és kiderült, hogy habár a munkáltató fizeti, de a munkáltató vissza igényli a biztosítótól, így neki ez nem kerül külön kiadásba. Mivel nálunk kevés munka volt, megkérdeztem HR-t és örültek neki, dokival kiirattam magam félnapra. ìgy sokkal kevésbé görcsöltem, és félnap munkavégzés elég volt.
Szomszédomat magas vérnyomás miatt egésznapos tilalomra rakták. Táppénzt csak elötte a vérzéseknél 1-2 hetes idöre kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!