Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hallottátok? Tényleg megbüntet...

Hallottátok? Tényleg megbüntetik azokat, akik neten adnak el használt dolgokat? Pld anyukákat, akik a gyerekeik kinőtt ruháit, játékokat adnak el ott?

Figyelt kérdés
2014. febr. 14. 07:37
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm vadgesztenye, hogy leírtad így. Sajnos nem én láttam, hanem anyukám, és nyilván így nem tudtam élethűen visszaadni.

Tehát a lényege az, hogyha egy darab 86-os szoknyát felteszel 500 forintért, és több napig hirdeted, akkor az már üzletszerű, és ha nem fizetsz áfát utána, akkor akár 2 millió forintra is megbüntethetnek.

Hitetlenkedők meg nem hitetlenkedők nézzenek utána inkább.

Én pld nem hirdetek, de sok ismerősöm igen, és tudom, hogy nem élnek jól, úgyhogy ez így nagyon szomorú. :-(

2014. febr. 14. 09:32
 12/23 anonim ***** válasza:
Elárulnátok melyik adó híradója mondott ilyen baromságot? A cikkben, amit linkeltem egyébként leírja, ha egy évben összesen 1 millió értékben adsz el ingóságot és nem tudod számlával igazolni az eredetét, akkor 8 ezer Ft adód kell fizetni utána. Ez a 600 ezer és 1 millió közti különbség adója. Egyébként adóellenőr vagyok, és ha a saját babaruháidat adod el, az sosem fog üzletszerűnek minősülni! Az más eset ha valaki turkálóból megveszi és haszonszerzés céljából továbbadja!
2014. febr. 14. 09:37
 13/23 anonim ***** válasza:
42%
Nem tudom, hogy melyik adó volt, mert én is csak reggeli közben kaptam el anyósomnál. Valamelyik beszélgetős műsor volt. Tisztában vagyok vele, hogy ezek színvonaltalan vacakok, de akit meghívtak, az egy adószakértő volt és azért most számoltak be erről, mert ez egy nagyon friss döntés. A mai műsorok egyébként a holnapi napon tekinthetők meg az összes adón, szóval holnap megkeresem nektek és belinkelem. Elfogadom, ha kacsa, sőt nagyon örülnék neki, de amit a kérdező kérdez, valóban elhangzott ma a médiában. Azért is írtam, mert egyből mindenki nekiugrott, hogy rosszul hallotta.
2014. febr. 14. 09:49
 14/23 anonim ***** válasza:

Szóval, akkor először is a biztos forrás NAV:

[link]

Második bekezdés:

"A jogegységi döntés értelmében a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése üzletszerű, amely után az adózónak akkor is – az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint – kell személyi jövedelemadót fizetnie"

Szóval gazdasági tevékenységként folytatott értékesítésről beszél, nem arról, hogy Te, vagy én eladom a gyerek kinőtt cuccait.

Az áfa törvény szerint a gazdasági tevékenység fogalma:

Gazdasági tevékenység:

valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy

rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul...

2014. febr. 14. 10:45
 15/23 anonim ***** válasza:

Az áfa törvény szerint a gazdasági tevékenység fogalma:

Gazdasági tevékenység:

valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy

rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul...

Erre hivatkozott a kúria és tolmácsolta az adószakértő, amikor azt mondta, hogy a rendszeres és tartós fogalmak nincsenek ennél jobban kifejtve. Ezért, aki már megújítja a hirdetését, tehát egynél többször hirdeti a terméket az rendszeresen és tartósan teszi, méghozzá jövedelemszerzési céllal (mivel van ára a terméknek)

Többek között arról is beszéltek, hogy amikor lefial a kutyád 4-et és te eladod a 4 kölyköt, az is rendszeres, hiszen sorozatosan árulsz.

Valóban nem veled szeretnék vitázni, remélem, hogy igazad lesz és csak a kereskedelmi csatornák általános hírhajszása van emögött is. Pár napon belül kiderül, hogy ettől lesz-e hangos a média és valóban változtattak, vagy kamu az egész.

2014. febr. 14. 10:55
 16/23 anonim ***** válasza:
2014. febr. 14. 11:03
 17/23 anonim ***** válasza:
Az "üzletszerű" értékesítésről, akkor beszélünk, ha nyereségszerzés a cél. Na most nyereséget csak akkor tudsz elérni, ha többért adsz el valamit, mint aminnyiért vettél. Ezért ha eladsz egy babaruhát 200 Ft-ért amit eredetileg 500 Ft-ért vettél, akkor azon nincs nyereséged! Ha turkálóban megveszed 100Ft-ért, de eladod 200-ért akkor azon van. Az a link, már az első oldalon is belinkelt a kérdező csak az üzletszerűen értékesítőkre vonatkozik. Szerintem az általam korábban linkelt cikk érthetően leírja a különbséget, hogy mikor üzletszerű és mikor nem.
2014. febr. 14. 11:25
 18/23 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt kellen elolvasni.

2014. febr. 14. 12:46
 19/23 anonim ***** válasza:

Itt a videó amire a kérdező is hivatkozik és én is láttam ma reggel:

[link]

2014. febr. 14. 13:21
 20/23 anonim ***** válasza:
Ha igaz, amit az adószakértő mondd, akkor borzasztóan elkeserítő, hogy egyes revizorok, ezt a joghézagot kihasználva (üzletszerűség fogalma), sima hétköznapi emberekre húznak rá olyan adónemet, ami alapesetben nem rájuk vonatkozna. Remélem pontosítják, és helyesbítik ezt a téves helyzetet.
2014. febr. 14. 13:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!