Mennyibe kerül egy keresztelő? Hogyan zajlik? Lakhely szerint?
Csak az lehet keresztszülő aki megvan keresztelve?
Egyszerre 2 gyerkőcnek lehet tartani?
Az én kisfiam és a Hugom kisbabájáról volna szó.
Mennyi pénzt kell adni a papnak?
Igen hisz a keresztszülő vállalja, hogy keresztény hitre neveli a gyereket, hogy nevelné ha meg sincs keresztelve.
Igen lehet egyszerre.
Az egyházi adót ha fizettek minden évben akkor csak adományozhatsz valamennyit a templom javára amennyit gondoltok.
S ha nem templomban történik az egész azt minek nevezik?
Keresztszülők nincsenek megkeresztelve.
Hivatalban lehet ilyet kérni?
Igen igen, rákerestem s az a neve.
S ilyen névadó után, lesz papír arról ,hogy ki a keresztanya s keresztapa?
Nálunk lehet egyszerre kettő gyereknek tartani, mi is így csináltuk anno.
Igen, keresztszülő csak az lehet, aki meg van keresztelve. Van olyan pap, aki még a bérmálást is "számon kéri."
Nálunk nem kell adni ezért pénzt, úgy tudom, ez mindenhol ingyenes. Itt egy üveg italt szoktak adni a papnak(40 év alatti), kap egy tortát és meghívást az ünnepi ebédre, vacsorára:)
Novemberben volt a kislányom keresztelője Nyíregyháza mellett, Nyírpazonyban. A papnak nem kellett fizetni, azt mondta dobjunk, amennyit gondolunk. Egyházadót sem kellett fizetnünk, bár azt talán 3-4 évente be szoktuk fizeni. Nálunk 3 keresztszülője lett a kicsinek, de az egyik keresztszülő nincs megkeresztelve. Nem volt gond belőle, sőt senkinek nem kellett a keresztlevelét bemutatni, csak megkérdezték. Az Istentisztelet előtt tartotta meg a pap a keresztelőt, ami kb 20 perc volt. Lehetett volna 2 gyereket is egyszerre keresztelni.
Nálunk a ruhával, ebéddel (étteremben volt, 25 fő), sütivel, virággal együtt 120.000 Ft volt a keresztelő. Református vallásúak vagyunk egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!