Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan zajlik egy keresztelő?...

Hogyan zajlik egy keresztelő? (Az előkészületektől)

Figyelt kérdés
Az apuka meg akarja kereszteltetni a lányunkat. Ő római katolikus, és vallásos nevelést kapott, és náluk mindenki katolikus. Én viszont reformátusnak vagyok keresztelve, de nem vagyok vallásos (Istenben hiszek, de az egyházat elítélem). Egyetlen keresztelőn voltam, a sajátomon, fogalmam sincs miket kell intézni, hogy zajlik ez az egész. Segítsetek!

2013. dec. 2. 12:49
 1/7 anonim ***** válasza:

bementek a paphoz és mindent elmond töviről hegyire :)

nálunk 2x kellett keresztelő előtt megjelenni, egyszer megbeszéltük és ígéretet tettünk, hogy vallásos nevelésben részesítjük a gyereket. másodjára kellett vinni a keresztszülők keresztlevelét (ez a feltétele a keresztszülőségnek) és megbeszéltük az időpontot (következő hétvégén a húsvéti misén keresztelte meg a fiamat, másik 3 gyerkőccel).

ennyi volt az egész :)

én református vagyok, tettünk egy kört a lelkésznél is, de ott olyan feltételek voltak amiket nem vállaltunk, pl. nekünk 1 év hittanra kellett volna járnunk, aztán fél év házassági mittudomén mire, ekkor lett volna már 3 éves a gyerekünk, így neki 1 év hittan következett volna. aztán bementünk a római katolikus paphoz és 2 hét után már meg is volt keresztelve. szóval megéri körbejárni hol veszik lazábban ;)

2013. dec. 2. 13:00
 2/7 anonim ***** válasza:
Szia!Mi be mentünk a paphoz és mondtuk h megszeretnenk keresztelni a lányunk.kaptunk egy papirt amin ki kellett tölteni a mi adatainkat meg a keresztszülőkét.nem kellett semmi kereszt levél ksztől.mi kértük h szombaton legyen a keresztelő mert akkor lenne a buli is.így is lett. Kb.3 hét volt össz-vussz.
2013. dec. 2. 13:13
 3/7 A kérdező kommentje:

Az unokatestvérkét december végén keresztelik, apuka próbálja megérdeklődni (megérdeklődtetni a hugával), hogy lehetne-e őket egyszerre keresztelni, de több mint 400 km-re laknak, másik országban, azt sem tudom hogy lehetséges-e, meg hogy kik lesznek a keresztszülők, mert akik vállalták volna, külön váltak.

Fogalmam sincs az egészről, hogy milyen ruhácskát adjak rá, meg.. abszolút nem tudok semmit az egészről.

2013. dec. 2. 13:20
 4/7 A kérdező kommentje:
Na igen, és a buli.. akkor nyilván együtt lenne, meg apuka beleszállna, de én így olyan szerencsétlennek érzem magam, intézni se én fogom, meg nem is értek az egészhez.
2013. dec. 2. 13:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha ő a katolikus, neki kéne intéznie, vagy legalbbis együtt, nem? :)

Fel kell keresni a plébánia irodáját, ott felkéínálják nektek a szabad időpontokat és választotok. Azt hiszem, ha nem iskeritek a papot, nem jártok oda templomba, akkor 1-2 alkalommal beszélget veletek, hogy kicsit megismerjen benneteket, ti megismerjétek, hogy a kereszteléssel milyen fogadalmat tesztek majd. Ez ugyanis egy fogadalomtétel. A pap kéri majd a szentek áldását és segítségeét, ti pedig megfogadjátok, hogy (többek között vallásosan istenszeretetre nevelitek őt), megáld téged, mint anyukát és a babáról a szenteltvízzel lemossa az eredendő bűnt, együtt gyújtotok egy gyertyát, ami majd fényeskedik előtte és kap egy fehér ruhácskát a paptól, ami a tisztaságot szimbolizálja, illetve még az elején felkeni a szent olajjal, a krizmával is. A szertartás ennyi. Ehhez egy vagy két keresztszülőt kell választani, akiknek nem kell házasoknak lenniük, viszont legalább az egyiküknek katolikusnak kell lennie. Mindkettejüktől kell keresztlevélmásolat ( amit ott adnak, ahol őket keresztelték anno) és egy plébánosi ajánlás (Amit a lakóhely szerinti illetékes plébánia állít ki - de már oda is vinni kell a keresztlevélmásolatot - ezt levélben is meg lehet kérni meg telefonon is)

Utána általában szoktak agapét, egy kis uzsonnát rendezni, amire a családot, barátokat, akár a papot is meghívhatjátok.

2013. dec. 2. 14:28
 6/7 anonim ***** válasza:
Kieg: ha ti nem vagytok katolikus szertartás szerint is házasok, esetleg ez felmerülhet, mint alapvető követelmény - de akkor általában egyszerre szokott zajlani az esküvő és a keresztelő (lehet így kérni). Ha nem túl szigorú a plébános, akkor lehet, h ez sem szükséges.
2013. dec. 2. 14:29
 7/7 anonim ***** válasza:
Sztem paptól függ, mi találtunk egy nagyon rendeset, római katolikus, nem kellett semmi hozzá csak a szándék. A keresztanya evangélikus, az apa meg sincs keresztelve. Egy keresztelő oktatásra kellett mennünk: apa, anya és keresztanya, ez egy óra volt, aztán egy hét múlva a mise után egy 20 perces keresztelő, mi a misén sem vettünk részt.
2013. dec. 2. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!