Keresztelőnél számít a keresztszülők vallása? Mi katolikusok vagyunk, a leendő keresztapa református
Elvileg nem lehet, csak tanú, ahogy írták.
Azért, mert a keresztszülő feladata az, hogy a gyermek hitben nevelését segítse, a szülőket ebben támogassa, és bár igaz hogy "felekezeti különbség", de vannak a katolikus egyház számára fontos különbségek, emiatt a szabály így van.
Az egy másik kérdés, hogy adódhat simán, hogy egy adott református emberke 100x Krisztus követőbb, mint egy katolikus, de szabály szinten nem lehet minden egyént külön "megvizsgálni".
Az, hogy egy pogány volt a keresztszülő, számomra felfoghatatlan, de ezt majd a keresztelő papon fogják számon kérni...
"Ugyan már,mi lenne ha a szülők dönthetnék el mit is akarnak,ez nekem így sok"
Az egyház nem egy "szolgáltató", ahol bedobod a pénzt és azt kapod, amit akarsz.
Keresztelő, esküvő, ezeknek mélysége és tartalma van. És bár az utóbbinak társadalmi szinten is van értéke, tehát Isten nélkül, a keresztelőnek nem sok.
Én sem értek maximálisan egyet az egyház minden apró mozzanatával, de azt tudom, hogy mindennek értelme van, még akkor is, ha én épp nem tudom befogadni.
Ha hozzá akarok tartozni, akkor mindennel együtt kell elfogadnom, nem válogathatom ki belőle, ami nekem tetszik, mert ez nem így működik.
Most komolyan, minden bántás nélkül, de nem tudom megérteni, ha nem vagytok vallásosak, akkor minek megkeresztelni a gyereket. A gyermekkeresztség a szülők hitére történik. Meg kell ígérned, hogy hitben neveled a gyereket/gyerekeket, de ha Te is hadi lábon állsz, akkor mégis hogyan?
Majd megkeresztelkedik felnőtten, ha akar.
Én 15 évesen keresztelkedtem saját döntésből, és annál nagyobb élmény/ajándék kevés van az életemben.
Tényleg érdemes elgondolkodni, hogy mire jó ez így magában...
Egyébként hogy mi szerepel a keresztlevélen, az egy dolog, de ha Ti kicsi kora óta úgy nevelitek, hogy XY a keresztanyja (aki tegyük fel református), akkor ő azt a személyt fogja keresztanyjának tekinteni, és vajmi keveset számít majd, hogy mi áll a papírján, amit valószínűleg akkor fog legközelebb megkeresni, amikor egyházi esküvőt akar majd...
bocs, hogy offolok
De honnan tudja a pap, hogy te milyen vallású vagy? Be kell mutatni valami papírt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!