Miért gondolják a "tucatnév" ellenzők, hogy ha ad akármilyen nevet a gyerekének, abból 2-3 év múlva nem lesz tucatnév?
Én kimondottan "tucatnevet" keresek a gyerekemnek, mivel olyan ritka és bonyolult a vezetéknevünk, hogy éppen elég lesz szegénynek ha legalább a keresztnevére nem kérdeznek vissza. Lánynévben az Anna és a Hanna nevek jöhetnek szóba. Nekem ezek kimondottan klasszikus és egyben egyszerű, szép hangzású női nevek, amik kisgyerekként és majd felnőttként is megállják a helyüket. Fiúnevet még nem találtam, a nemét jövő héten tudjuk meg.
Érdekességként megemlíteném, hogy a Hanna 2000-ben a 60. helyen végzett, 2003-ban is 42. volt. Pár éve tényleg dobogós, de úgy gondolom akármit is adnék neki, az nem jelenti azt, hogy nem lesz belőle "tucat".
Bár ez a kifejezés, hogy tucat...na ez is csak itt a gyakorin divat!
Szia!
Én nem nagyon törődtem vele, mennyire tucatnév, egyszerűen beleszerettem a Dániel névbe, még nagyon régen. Megfogadtam, hogy ha egyszer fiam lesz, ez lesz a neve. Ez lett. Mivel nálunk is nagyon hosszú, és bonyolult a vezetéknév, különösen jól jött, hogy ilyen egyszerű keresztnevet választottam.
És soha, senki nem jegyezte meg, hogy milyen tucatneve van a fiamnak. (Igaz, még csak 8 hónapos.) De nem is foglalkoznék vele. Inkább csak dicséretet kaptam.
A régi tucatnevek manapság ritkának számitanak,de ha különlegeset szeretne valaki,elöbb-utobb abbol is tucatnév lesz,szoval teljesen mindegy.
Fiam Ákos lett,de a csoportban is van egy de nem érdekel.Amugy Ábel,Ármin és hasonlokkal is tele van a csoport.....akkoriban az Á betűs fiunevekböl volt sok.
Emlitették a Benettet,még pár éve pár gyereket hivtak igy az országban,tesoméknak is most ez lett a kisfiuk neve,de szerintem mire ovis lesz a kissrác,lesz vagy 3 a csoportban...
A neveknél, mint minden trendnél, jól megfigyelhető hullámzás van. Tehát, ami ma "tucatnak" számít, az 2-3 évig topon van, aztán lecseng. Viszont azt is tucatnak (illetve öregesnek) érezzük, amit régen adtak a gyerekeknek és ma már egyáltalán nem divat, éppen azért, mert túl sokat ismerünk belőlük.
Az én keresztnevem Judit, és ha menne a vezetéknévhez, akkor adnám is a lányomnak, mert attól, hogy az én korosztályomban rengeteg van, a most született kislányoknál nagyon ritka.
Mi így választottunk nevet: ne legyen benne a mostani top 100-ban, de legyen ismert név. Éva lesz (legalábbis az egyik neve, a másik egy picit "extrább"). Nem gondolom, hogy ezt 5 éven belül fel fogják kapni.
Egyébként meg, mindenkinek a saját döntése, ha valakit egyáltalán nem érdekel, hogy mennyire gyakori, én azt is megértem, nekünk ez egy fontos szempont volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!