Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért gondolják a "tucatnév"...

Miért gondolják a "tucatnév" ellenzők, hogy ha ad akármilyen nevet a gyerekének, abból 2-3 év múlva nem lesz tucatnév?

Figyelt kérdés

Én kimondottan "tucatnevet" keresek a gyerekemnek, mivel olyan ritka és bonyolult a vezetéknevünk, hogy éppen elég lesz szegénynek ha legalább a keresztnevére nem kérdeznek vissza. Lánynévben az Anna és a Hanna nevek jöhetnek szóba. Nekem ezek kimondottan klasszikus és egyben egyszerű, szép hangzású női nevek, amik kisgyerekként és majd felnőttként is megállják a helyüket. Fiúnevet még nem találtam, a nemét jövő héten tudjuk meg.

Érdekességként megemlíteném, hogy a Hanna 2000-ben a 60. helyen végzett, 2003-ban is 42. volt. Pár éve tényleg dobogós, de úgy gondolom akármit is adnék neki, az nem jelenti azt, hogy nem lesz belőle "tucat".

Bár ez a kifejezés, hogy tucat...na ez is csak itt a gyakorin divat!

2013. dec. 17. 12:16
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én nem nagyon törődtem vele, mennyire tucatnév, egyszerűen beleszerettem a Dániel névbe, még nagyon régen. Megfogadtam, hogy ha egyszer fiam lesz, ez lesz a neve. Ez lett. Mivel nálunk is nagyon hosszú, és bonyolult a vezetéknév, különösen jól jött, hogy ilyen egyszerű keresztnevet választottam.

És soha, senki nem jegyezte meg, hogy milyen tucatneve van a fiamnak. (Igaz, még csak 8 hónapos.) De nem is foglalkoznék vele. Inkább csak dicséretet kaptam.

2013. dec. 17. 12:22
 2/23 A kérdező kommentje:
A Dániel is egy szép, klasszikus név! Gratulálok!
2013. dec. 17. 12:24
 3/23 anonim ***** válasza:
59%
Ahogy írod, ez csak itt divat, hogy tucatnév. Én most várom a másodikat, még nem tudom kislány / kisfiú. Ha lány akkor Hanna lesz szintén, ha kisfiú Benett. Mindkettőre megkaptam itt, hogy milyen divat és tucatnevek. Különösebben nem érdekel, ha nekünk ez tetszik ez lesz a gyerek neve :)
2013. dec. 17. 12:25
 4/23 anonim ***** válasza:
18%
lehet néhány év múlva az is tucatnév, ez nem zavar már. De annak kifejezetten örülök, ha az osztályban nem lesz még 5 ugyanilyen nevű gyerek.
2013. dec. 17. 12:29
 5/23 anonim ***** válasza:

A régi tucatnevek manapság ritkának számitanak,de ha különlegeset szeretne valaki,elöbb-utobb abbol is tucatnév lesz,szoval teljesen mindegy.

Fiam Ákos lett,de a csoportban is van egy de nem érdekel.Amugy Ábel,Ármin és hasonlokkal is tele van a csoport.....akkoriban az Á betűs fiunevekböl volt sok.

Emlitették a Benettet,még pár éve pár gyereket hivtak igy az országban,tesoméknak is most ez lett a kisfiuk neve,de szerintem mire ovis lesz a kissrác,lesz vagy 3 a csoportban...

2013. dec. 17. 12:32
 6/23 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen... Régen például a Judit számított feltűnősködő névnek, ma meg az egyik legátlagosabb. Ugyanígy régen furcsa volt a Nikolett, Boglárka, ezeket mind ismerősöktől tudom, hogy hogy néztek ezekre a nevekre mikor még újnak számítottak. Ma teljesen elfogadottak, sőt gyakoriak. Barátnőm nővére régen eldöntötte, hogy Jázmin lesz a lánya, senkit nem hívtak így közel, s távol, ma már ez is tucatnévnek számít. Ahogy a Zoé, Csenge, Bence is. Engem nem érdekel, a fiamnak tucatnevei vannak, a lányomnak meg ritka, de egyik sem a gyakorisága miatt kapta, hanem mert ezek tetszettek a legeslegjobban.
2013. dec. 17. 12:42
 7/23 anonim ***** válasza:
Mi is tucat nevet adtunk a gyerekeknek,ritka a vezetéknevünk.Nem igazán érdekelt,hogy gyakori nevek.A lányunk Petra(2008),a fiunk Balázs(2012)
2013. dec. 17. 12:46
 8/23 A kérdező kommentje:
Keresztlányom ovis csoportjában 2 Veronika és 2 Izabella van. Abszolút nem divatnevek és nem is gyakoriak manapság. Szóval ez nem mérvadó számomra. Anna és Hanna sincs, de még Bence és Máté sem az egész oviban.
2013. dec. 17. 12:46
 9/23 A kérdező kommentje:
83000 gyerek születik egy évben Mo-on, abból 1500 Anna. Nem is olyan sok.
2013. dec. 17. 12:53
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

A neveknél, mint minden trendnél, jól megfigyelhető hullámzás van. Tehát, ami ma "tucatnak" számít, az 2-3 évig topon van, aztán lecseng. Viszont azt is tucatnak (illetve öregesnek) érezzük, amit régen adtak a gyerekeknek és ma már egyáltalán nem divat, éppen azért, mert túl sokat ismerünk belőlük.

Az én keresztnevem Judit, és ha menne a vezetéknévhez, akkor adnám is a lányomnak, mert attól, hogy az én korosztályomban rengeteg van, a most született kislányoknál nagyon ritka.

Mi így választottunk nevet: ne legyen benne a mostani top 100-ban, de legyen ismert név. Éva lesz (legalábbis az egyik neve, a másik egy picit "extrább"). Nem gondolom, hogy ezt 5 éven belül fel fogják kapni.

Egyébként meg, mindenkinek a saját döntése, ha valakit egyáltalán nem érdekel, hogy mennyire gyakori, én azt is megértem, nekünk ez egy fontos szempont volt.

2013. dec. 17. 12:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!