Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kötőjeles vezetéknévhez két...

Kötőjeles vezetéknévhez két keresztnév lánynak?

Figyelt kérdés

Párommal a születendő gyermekeinknek a kettőnk vezetéknevét választottuk kötőjeles formában.

Ha fiú lesz a Gábor Bence nevet kapja, ha lány, akkor a Lilla Hanna volt az első, ami mindkettőnknek eszünkbe jutott és szép, dallamos lenne a vezetéknevével együtt, ráadásul biztos, hogy egyedi, mert az én vezetéknevem már eleve nagyon ritka az országban, a babáké meg főleg egyedi lesz.

Ismerősöknek mikor említettem a neveket nagyrészt leszavaztak minket, mondván, hogy ha lány lesz tiszta kitolás vele szemben, ha ezt a nevet kapja, mert mire leírja, meg mire megtanulja, meg ha férjhez megy egyszer, stb-stb...

Már nem tudom mi legyen, amennyire biztos voltam a névválasztásban és örültem neki, most annyira elbizonytalanodtam.

Segítsetek légyszi! Szerintetek?

2013. dec. 9. 11:35
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Az Enikő és a Johanna sem gyakori nevek mostanában, és köszi, hogy javasoltátok, de nem az igaziak. :)

Próbálok én is keresgélni, aztán apával megbeszélni. :)

2013. dec. 9. 14:32
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Enyémeknek is két vezetéknevük van, apjuké tucatnév, az enyém nagyon ritka (és nehezen leírható - már másnak). Egy keresztnevet kaptak, a kettő már tényleg túlzás lett volna. A gyerekeinek családalapításával, férjhezmenetelével mi sem foglalkoztunk, mi ezt a vezetéknevet szántuk nekik és kész. Még annyit, hogy ha mégis más vezetéknevet akartok, az első gyerek születése előtt egy anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal változtatni lehet rajta 5 perc alatt.
2013. dec. 9. 15:59
 13/22 anonim ***** válasza:
Leila? Szerintem gyönyörű, és szebb, mint a Lejla... kötőjeles vezetéknévhez én sem adnék kettőt. :)
2013. dec. 9. 16:08
 14/22 anonim ***** válasza:
Miért nem jó, ha csak simán a Lillát kapja?
2013. dec. 9. 16:25
 15/22 A kérdező kommentje:

A Lilla szerintem már túl rövid a vezetéknévhez, az ugyanis összesen 5 szótagos.

Jó tudni, hogy lehet változtatni a választott családneven, de nem hiszem, hogy fogunk, ugyanis pont azért akarjuk, hogy kötőjeles legyen, hogy az én családnevem ne tűnjön el örökre.

2013. dec. 9. 16:39
 16/22 anonim ***** válasza:
Azt honnan tudjátok, hogy hányan vagytok az országban adott névvel? Érdekelne, mert mi is ritkák vagyunk, de megbecsülni se tudom, hányan.
2013. dec. 9. 16:46
 17/22 A kérdező kommentje:

Nekem az üknagyszüleim jöttek az országba még régesrég, az ő leszármazottaik közül pedig mi vagyunk az utolsók, akik továbbvihetjük a nevet, ugyanis eljutottunk odáig, hogy nincs fiú a rokonságban, aki tovább örökíthené.

Szóval nekem nem kellett sokat gondolkodni, mert mi azért nem vagyunk olyan sokan, hogy ne tudjuk ki kinek a leszármazottja. :)

2013. dec. 9. 17:29
 18/22 anonim ***** válasza:

kérdező, megértelek, ugyan ebben a szituban vagyok :)

nekem a férjem Kovács, az én vezetéknevemmel pedig szintén 10en vagyunk kb. az országban :)

és a kettő együtt szintén 5 szótag... két keresztnév szerintem kiszúrás, gondolj bele, akkor már négy neve lenne...

Fanni, Hédi esetleg?

amúgy nekem nagyapám jött át a szüleivel és a testvérével, ők sajnos már nem élnek, de készített családfát is, így pontosan tudjuk, hogy hányan vagyunk :)

2013. dec. 9. 22:29
 19/22 anonim ***** válasza:
Nekünk is van családfánk, csak az én őseim az 1750-es években jöttek, így egy kicsit bonyolultabb. Nem merném kijelenteni, hogy hányan vagyunk, csak sejtem.
2013. dec. 10. 07:04
 20/22 anonim ***** válasza:

Mi is ebben a dilemmában voltunk a kisfiúnk születése előtt. A kötőjeles vezetéknévhez ragaszkodtunk, és volt egy keresztnevünk, amihez szintén. Akkoriban halt meg egy családtagom, és az ő nevét akartuk második keresztnévnek. Mindenki mondta, hogy túl hosszú lesz így, meg minden, de végül is mentünk a saját fejünk után. Nem bántuk meg, valóban elég hosszú neve lett így, de szépen hangzik, és én nem gondolom, hogy olyan nagy probléma az, hogy egy megszokott hosszúságú név mellé majd még egy kétszótagú keresztnevet kell leírnia. Ráadásul csak hivatalos dokumentumokon, mert amúgy csak az első keresztnevén szólítjuk.

Szóval ha nektek így tetszik, akkor adjatok ilyen nevet, ha majd olyan nagyon zavarni fogja akkor el lehet hagyni a második keresztnevet, nem olyan nagy tragédia ez.

2013. dec. 11. 07:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!