Miért kell a "sosem lesz ideális alkalom"-elgondolás miatt nélkülözésbe megszülni egy gyereket?
Természetesen senki nem vitatja, hogy az átlag embernek tényleg nincs tökéletes időpont, hiszen mindig van valami (anyagiak, saját lakás hiánya), ami miatt húzza-halasztja a gyermekvállalást, de úgy gondolom, elég nagy különbség van aközött, hogy "kicsit vissza kell fogni az igényeket" vagy konkrétan nélkülözni kell.
Itt is olyan gyakran írják kérdéseknél, hogy lehet azon a gyereken spórolni, nem kell múzeumba vinni, tökéletes neki a turis ruha, semmi baj nem lesz azzal, ha kimarad az osztálykirándulásokból, ha meg a későbbiekben tovább akar majd tanulni, oldja meg magának - ezt most tényleg normális?
Én speciel ebben nőttem fel, mindig más levetett ruháját hordtam, soha nem mehettem el kirándulásokra, még beülni sem tudtam a barátnőimmel, mert nem volt miből, életemben talán kétszer jártam múzeumban - és éppen ezért folyton megaláztak és kicsúfoltak az iskolában, télen állandóan fagyoskodni kellett, mert nem telt rá, hogy az egész házat felfűtsük, volt olyan időszak, amikor már tényleg csak hétvégente ettem meleg ételt, egyébként egész héten vajaskenyéren éltem.
Mert a szüleim úgy gondolták "úgyse lenne sosem ideális". Ismétlem, én sem azt állítom, hogy mindent meg kell adni a gyereknek, de olyan sokan szülnek tulajdonképpen "nélkülözésbe" - itt is naponta lehet olvasni ezeket a kérdéseket -, miért nem gondolja végig senki, hogy milyen jövőt szán a gyerekének?
Furcsa azt olvasni, hogy valaki eljutott volna odáig, hogy a szülei inkább ölték volna meg, minthogy kicsúfolják az iskolában.
Én is ilyen körülmények között nőttem fel, talán még rosszabban is, és roppant hálás vagyok a szüleimnek, hogy élek. Arról nem is beszélve, hogy olyan küzdeni akarást és életerőt kaptam azáltal, hogy kiskoromban szinte csak zsíroskenyeret ettem, és 14 éves korom óta dolgozom az iskola mellett, ami által bárhol, bárkivel szemben megállom a helyem. Szemben a burokban született és nevelt volt osztálytársaimmal például. Lediplomáztam, szereztem nyelvvizsgákat, dolgozom, és keresek olyan jól, hogy bár nem veszek a gyerekemnek zsírúj rugdalózókat, és nem saját lakásban, csak albérletben lakunk, de tisztességes körülmények között tudjuk várni. (A saját lakás szerintem amúgy is túl van misztifikálva: hacsak nem KP-ra veszi meg valaki, akkor az nem saját, hanem a banké.)
Mindent összevetve: mindenki maga dönti el, mikor vállal gyereket. Nem kell mások életébe beleszólni, mert az ítélkező élete is egyik pillanatról a másikra megváltozhat.
"Furcsa azt olvasni, hogy valaki eljutott volna odáig, hogy a szülei inkább ölték volna meg, minthogy kicsúfolják az iskolában."
Furcsa számomra, hogy sokan ezt a témát mindig kihegyezik az abortuszra. Hogy most akkor öljék meg a gyereket?? Nem, nem elvetetni kell a gyereket annak, aki ennyire nyomorog, hanem védekezni, hogy ne is legyen. Szerintem. Lehet mondani, hogy drága a gumi, de a pelenka, ha nincs az anyának teje, a tápszer, a gyerekgyógyszerek stb. drágábbak ám.
Azt se nagyon tudom elfogadni, mint érvet, hogy de ha megvan mindened, akkor is fordulhat a kocka, és nélkülözhetsz. Igen, kétségtelenül így van. De azért lássuk már át, hogy ez nem ugyanaz, mint TUDATOSAN nyomorba szülni egy gyereket úgy, hogy előre tudod, hogy nem fogod tudni neki biztosítani a normál életkörülményeket. Adódhat később szar helyzet, persze, ezt nem láthatjuk előre, de annyi felelősségérzet legyen már meg az emberekben a saját gyerekük iránt, hogy legalább annyira igyekeznek biztosítani számára a normális életet, amennyire lehet, vagyis nem vállalják be úgy, hogy eleve nyomorba születik, és eleve kilátása sincs arra, hogy emberi körülmények között nőjön fel.
És nem, nem a "nehezen, de kijövünk" emberekről van szó, hanem arról, ahol nem ehet az a szerencsétlen gyerek főtt kaját, télen megfagy a lakásban, mert nem tudják fűteni stb. Nem az a baj, ha szerény körülmények közé vállalja be valaki, de mindent megtesz azért, hogy a gyerek szükségletei ki legyen elégítve (rendes kaja, meleg, tiszta, nem szakadt ruha MINIMUM), hanem az a baj, amikor már két emberre se megy ezek megteremtése, de azért még szülünk gyereket, lehetőleg mindjárt hármat, mert nekünk kell, lényegtelen, hogy megnyomorítjuk őket egy életre, egész gyerekkorukban éheznek, fáznak, kiközösítik őket, mert mindenből kimaradnak, dehát nekünk KELLETTEK gyerekek, mert jogunk van csinálni.
" életemben talán kétszer
jártam múzeumban "
Mert nem volt igényed kultúrára. Rengeteg ingyenes muzeum volt, van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!