Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Külföldön élő családok,...

Külföldön élő családok, anyukák! Lenne néhány kérdésem?

Figyelt kérdés

5 hónapos a babánk, külföldön született.

Néhány dologban kissé bizonytalan vagyok.

- NYELV: olvastam, hogy azok, akik két nyelvet hallanak párhuzamosan, később kezdenek beszélni. Igaz ez? Nektek mikor kezdett? Mi csak magyarul beszélünk hozzá, de érdekelne, hogy ti olvastok idegen nyelvű könyveket esetleg? Vagy tanítgatjátok később alapszókincsre? Színek, testrészek? Keveri a nyelveket?

-NAGYSZÜLŐK: a gyermekünk jóesetben 3-4 havonta fog a mamákkal találkozni. mégis mindkettő odavan, hogy majd nyáron (alig múlik addigra egy éves) aludjon náluk. én biztos vagyok benne, hogy ez nem fog menni, mert egy olyan egyévest is nehéz mamánál otthagyni napokra, aki minden nap találkozik a mamával.nemhogy úgy, hogy szegénykémnek (elnézést, de így van) TÖK IDEGENEK lesznek. és azt hallgatom, hogy jaaaaj, ugyanolyan hülye vagyok, mint sok anya, aki nem képest 3 napot a gyerek nélkül lenni..... nem értik, hogy az a bajom, hogy most hat hónaposan találkoznak, egyszer valamikor 9-10 hónaposan, és akkor a kövi alkalommal hagyjam ott? ez nálatok megy így? nem is emlékszik rájuk...

- MAGYAR nyelv: Ti tanítatok neki valamit, amit nem lehet megtanulni csupán otthon beszélgetésből? dalok, mondókák, stb? én mondókázom neki már most, de amikor ovis lesz, folytassam, vagy a német mondókákat ismételgessem vele?

SZóval sok dologra kiváncsi vagyok, a saját tapasztalataitokra, a kérdésen kívül más nyelvvel kapcsolatos tanácsokra is.

Légyszi, csak olyanok válaszoljanak, akiknek kint született a baba, vagy nagyon korán vitték ki.

2013. nov. 3. 08:59
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem,azt hogy milyen kötődést alakítasz ki a nagyszülőkkel nem feltétlenül a találkozások gyakoriságának függvénye.Nálunk kialakultak olyan szokások,hogy pl. hetente van két olyan este,amikor felhívjuk a mamákat skype-on,sokat telefonálnak,olyankor a kisfiam is "beszél" velük,igaz még csak 2 éves és 3 nyelvű,szóval még leginkább csak halandzsázik nekik.Szokott csomagot kapni a nagyszülőktől,tudja,hogy kitől kapta.Van fénykép a szobájában róluk,esténként - bármennyire is bután hangzik - de jóéjt kívánunk a fotók előtt nekik is. Persze a te babad még pici,de ideje korán ki lehet alakítani azokat a szokásokat,amik segítenek abban,hogy ne legyen idegen a nagyszülő. Mondjuk 1 évesen még a miénk sem aludt náluk tök egyedül. A nyelvvel kapcsolatban el kell fogadni,hogy egy többnyelvű környezetben lassabban fog megtanulni beszélni,de ettől függetlenül én mondókázok,énekelek,mesélek neki magyarul.
2013. nov. 3. 09:47
 2/3 anonim ***** válasza:
75%
Mind a 2 kinnt szuletett Németországban 3nyelvuek en magyar vagyok apuka felig német felig olasz! A nagy 4eves a kicsi 1! A nagy beszelt magyarul mostmar nem igazán beszél de mindent megert! En magyarul beszelek hozzájuk de a csaladnyelv a német mivel apa nsm beszeli a nyelvet!igen később kezdett beszélni de azóta be sem áll a szája, a kicsi beszél minden nyelven szavakat de egyértelműen keveri!nagyszülők. .....1nagymama itt ő német, 1nagypaoa Olaszországban, az en szüleim otthon! Tudják, hogy vannak a nagyszülők de nincs különösebb kötődés mivel évente 1x talalkoznak kivétel az a nagymama aki itt van! Az en szüleim nem jönnek, nem nagyon érdekli őket mi van velünk stb! Minden nap magyar mondokakat mondok nekik illetve mesét is magyaeul olvasok! Nemetet megtanuljak oviban, bolcsiben meg apától illetve az olaszt is apától!
2013. nov. 3. 11:32
 3/3 anonim ***** válasza:

Férjem olaszul én magyarul és olaszul beszélek a lányunkhoz. Igaz még csak 16 hónapos de az a pár szó amit mond az fele fele arányban van. Ne hagyd veszni a magyar nyelvet, nem lesz semmi baka tőle, nem lesz hátrányban.

Nagyszülő: az én részemről relative nincsenek, a férjem részéről napi szinten jelen vannak az életében. Sajnos ez a távolság miatt nem lesz 4 nagyszülője .

2013. nov. 3. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!