Ti mennyit költöttetek az első babára kb.2 éves koráig?
Szia! Ez tényleg nehéz kérdés, mert függ attól, hogy magándokid van-e, magán kórházban szülsz-e, és, hogy milyen árkategóriájú dolgokat vásárolsz. Illetve az első 6-12 hónapban ha tápszeres, az nagyon megdobja a kiadásokat.
Rácsos kiságyat érdemes Ikeában venni, kb fele annyiba kerül, mint pl. a Brendonban, de ugyanolyan jó. Ruhákat vehetsz turikban, vateráról, de nagyon jók vannak a Tescoban, HandM-ben is. Tisztasági csomagot (popsitörlő, fürdetőkrém) sokáig felír a doki, ezek jobbak és olcsóbbak. Ami állandó, és jelentősebb kiadás, az a pelenka és a popsitörlő, meg a ruhák, mert nagyon gyorsan kinövik. Rácsos ágyat és babakocsit kellő utánna járással lehet olcsóbban szerezni. Ha tápszeres, akkor az nagyobb kiadás, mert egy doboz tápszer kb 4000 Ft (orvosi vénnyel 6 hónapos korig talán 2500-3000 Ft körül van), de egy hónapban legalább 2 doboz kell. Betegségek esetén a gyógyszerek plussz kiadások. 1 éves koráig túl sok játék nem kell neki, pár csörgő, pici színes figura, formabedobó, építőkocka esetleg, de úgyis mindig más fogja érdekelni, pl. távirányító, üres pohár, doboz stb. Próbálok Neked egy saccolt árat kalkulálni 2 évre:
Kiságy: 30.000 Ft
Babakocsi:100.000 Ft
Ruhák:300.000 Ft
Cipők: 100.000 Ft
Pelust és popsitörlőt be sem tudom saccolni...(de a kettőre tuti elmegy 400.000 minimum 2 éves koráig)
Játékok: 100.000Ft
Tápszer egy éves korig, ha rögtön azt kapja: kb 40.000Ft (Ez attól függ, mennyit eszik, és mikor váltod ki az étkezéseket hozzátáplálással)
Na, ez így 1.070.000 Ft, de ez nagyon alap ár, ha mindenből a legolcsóbbat veszed. És erre még rájönnek a gyógyszerek, a bébi ételek, vagy a főzés, esetleg babahordozó kendő, cumi, cumisüves stb. Tehát én is a 1,5 millióra tippelnék alap hangon 2 éves korig.
Hát 3-4 millióta biztos. A szülés 500 körül volt, terhes gondozűs 300. Babakelengye 1 millió alsóhangon.
Babakorában 60-70ezer havonta minimum, késöbb 100ezer körül.
Hát nem tudom, az ide írogatók közül némelyik hol él, én elmesélem, nálunk hogy volt:
Terhesgondozás alkalmanként 8 ezer volt, a szülésért 40 ezret fizettünk.
Babakocsi 50 ezer, hordozókendő 12 ezer (a világ legjob találmánya, főleg, ha sírós a babád), később 1 éves korában vettünk egy esernyőkocsit, az 7(!) ezer volt.
Ruhák: ezekre maximum 20-30 ezret adtunk ki az első két évben, mert sokat örököltünk, a maradékot meg megvettük használtan. A két gyerekemnek most annyi ruhája van, hogy kidől a szekrényből.
Cipők: Ez talán egy kicsit megdobja, de nem vészes, szezononként mondjuk 10 ezer, ha a legdrágábbat veszed, ha beéred olcsóbbal, akkor 5-ből is kijön.
Kaja: Ha tudsz szoptatni, akkor az első évben gyakorlatilag semennyibe nem kerül. 6 hónap szoptatás=0 Ft, később amikor főzeléket eszik, megpucolsz neki 1 db krumplit és 1 db sárgarépát, és azt eszi két napig. Jó, kell neki gyümölcs is meg tejtermék, de ezek azért nem jelentenek akkora kiadást.
Pelus, popsitörlő: Ezekben annyira nem vagyok képben, mi jórészt moshatózunk, azt tudom, hogy egy 84 db-os Liberó olyan 5000 Ft körül van, napi 5 pelus elfogyasztásával bő 2 hétig lehet elég.
Néha persze beteg lesz, a nem kötelező védőoltások is pénzbe kerülnek, de egy átlagos színvonalon élő családot azért ezek ára sem vág földhöz.
Ha 200 ezret tudsz félretenni egy hónapba akkor nem tudom mi a fenét kell ezen gondolkodni. A férjem és az én teljes keresetem volt 170 ezer és vállaltuk a gyereket. Mégis minden meg tudunk venni neki újonnan.
Ja és most tervezzük a második és majd a harmadik babánkat is.
Minden csak szervezés kérdése.
Szia!
Bár a kislányunk még csak 4 hónapos, de leírom mire költöttünk.
A mi kiadásaink :
- Szülés+ terhesgondozás : 120.000 ft
- terhes vitamin : 10.000 ft
- Őssejt levétel : 400.000 ft
- mellszívó: 25.000 ft
- sterilizáló: 10.000 ft
- Babaszoba : kb 100.000 ft
- babakocsi ( 3 funkciós) : 200.000 ft
- adamo hinta: 18.000 ft ( csak ajánlani tudom )
- hordozó kendő : 14.000 ft
- babajátékok : 40.000 ft
- baba pipere: 15.000 ft (fésű,olló,kád,babé fürdető)
- gyógyszer : 20. 000 ft (oltóanyag, colief, bio gaia)
- pelenka + popsitörlő : 25.000 ft (4 hónapos koráig)
- babaruha: kb. 50.000 ft
Most ennyi jutott eszembe.
Szép estét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!