Más apukának is ilyen nehéz feldolgozni az apa szerepet illetve, hogy "második" helyre szorult? (többi lent)
Előre is bocsánat, ha kicsit hosszú lesz.
Külföldön élünk, 5 hónapos a kislányunk, én már egy hónapja dolgozom mert sajnos itt ennyi a GYES (no comment). Anyám segít be a babavigyázásba, illetve a szabadságainkat eszerint vesszük ki, tehát összesen 3 ember érintett a babázásban, Anyámé a nappalok, az esti fürdetés-altatás-éjszaka pedig a miénk, illetve az éjszaka inkább csak az enyém.
Na most a problémám az, hogy a férjem mindig valamilyen témára rákattan és csak köti az ebet a karóhoz. Hiába mondom, hogy a gyakorlatban nem lehet minden elvet könyv szerint betartani, minden gyerek más és más...ő csak hajtja. Mert a gyerekorvos azt mondta, mert olvasta könyvekben, mert az ismerősék babája már meg tudja csinálni.
Mondok egy példát. Esténként cicin altatom el. (napközben babakocsis altatás van, nincs vele nagyon gond). Fürdés, játék, kicsi nyüszögés aztán cici be és 10 perc után már alszik is. Na most ez szerinte nem helyes, mert összeköti a cicit az alvással (nekem speciel pont ez a célom) és csak ettől tud már elaludni és még a végén 2-3 éves korában is csak cicin tud majd elaludni. Hiába mondom, hogy gyorsan változnak a gyerekek, hogy majd szépen lassan leállunk a cicivel...ő csak hajtja a magáét mert az ismerősék egyszer hagyták a gyereket sírni egy órát és utána már megtanult magától elaludni. Én nem akarom hagyni sírni és ha belealszik a sírásba ki tudja, lehet csak azért mert feladja szegénykém és rájön úgysem jön segítség.
Másik dolog, az elején csak velem aludt el közös ágyban (próbáltam én bölcsőt, kiságyat, babakocsit mindent, de pár hét alvatlanság után feladtam). Mára már egész jól át tudom rakni a kiságyba, de az éjszakai szoptatásokba sokszor még ma is belealszom és csak arra ébredek reggel, hogy aludtunk egy jót közösen. Na most férjem szerint ez nem jó, mert majd 5 évesen is velünk akar majd aludni és ismerős a gyerekét már az első perctől külön szobába rakta és nekünk is rég ezt kellene csinálni. Az ő kérésére éjszaka már ülve szoptatok, hogy ne aludjak el, de aztán jött 1-2 fogfájós éjszaka és akkor megint összebújás lett belőle.
Harmadik példa. A gyerekünket altatni kell, nem tud magától elaludni (cicivel ahogy fent leírtam). Na férjem szerint ez nagyon rossz, mert magától KELL tudnia elaludni a gyereknek, és ismerősék úgy csinálják, hogy az esti rituálé után berakják a gyereket az ágyba, elbúcsúznak tőle aztán kimennek a szobából és a gyerek alszik. Nálunk ez nem megy és szerintem nem is baj, hogy az 5 hónaposunk még nem tud így elaludni...de a férjem szerint ha hagynánk sírni kicsit akkor biztosan rájönne hogyan tudna elaludni magától és amúgy is már rég át kéne aludnia az éjszakát. Az én tapasztalatom hogy inkább úgy behergeli magát a sírástól, hogy utána már képtelenség megnyugtatni, de ez sem győzi meg.
Aztán néha meg kérdezgetem témákról, mint hogyan kezdjük a hozzátáplálást, milyen ételeket fagyasszunk le télre a kicsinek stb, és akkor csak néz, hogy ő nem tudja mert ő ennek nem nézett még utána. De bezzeg aminek utána nézett, az csak úgy lehet ahogy ő olvasta...
És amikor van egy ilyen veszekedős esténk, akkor jön a "mert én kiszorítom a gyereknevelésből" illetve az "ebben a házban nem lehet semmi sem úgy ahogy ő akarja" szövegekkel, és hogy "minden ismerőse babái közül mi vagyunk a leghátrább" dumával (mert éjszaka még 2szer eszik illetve cicin alszik el esténként). Tegnap már nagy veszekedés volt, én közben éppen altattam a gyereket és cicire raktam, ő meg fogta magát és elment itthonról, csak beült a kocsiba és elment.(még soha nem csinált ilyet). Hiába kiabáltam utána, hogy ne menjen, nem tudok utána menni, hiába hívtam telefonon, üzengettem, bocsánatot kértem stb. Kb 1 óra múlva jött meg. Megbeszéltük, kibékültünk stb.
Úgy egyeztünk meg, hogy átveszi az éjszakát és én csak ott alszom és segítek neki felébredni éjszaka (mert én ugye az első rezzenésre ébredek ő meg még a gyereküvöltésre sem), de egyébként ő etet cumisüvegből stb. Na most úgy nézett ki az egész, hogy a baba elkezdett nyüszögni, én már ébresztettem a párom, fél percel utána már sírt, akkor nagy nehezen, kómásan odament a párom, kivette a gyereket, aki már üvöltött és akkor mondtam, hogy melegíti a tejet vagy rakjuk cicire...és csak állt és tökre nem volt még ébren agyilag én meg már ott álltam felébredve, bontottam ki a melltartómat és gyerünk csináljuk már mert teljesen felébred a gyerek. Aztán én elaludtam a gyerekkel együtt, a férjem szintén, pedig az lett volna a feladata hogy visszategye a babát az ágyba. Még ma reggel is, mikor én már mentem munkába (ma ő vigyáz a babára), a gyerek már ébren kalimpál az ágyunkban ő meg még kómásan azt sem tudta hol van.
Én úgy gondolom, igaza van abban, hogy ne szorítsam annyira háttérbe őt, foglalkozzunk a kapcsolatunkkal többet (egyébként heti 2-3 változatos szex meg szokott lenni) és jobban figyeljek a véleményére, de amivel ennyire nem értek egyet mint amiket fent írtam...
Na most kérdem én, tényleg majomszeretettel elkényeztetem a babánkat és olyan rossz szokásokat nevelek bele amit aztán később kínszenvedés lesz levetkőzni?
Illetve mi a fenét csináljak a férjemmel? annyira felemészti az energiám, hogy a baba, munka, anyám istápolása mellett még ővele is külön foglalkozzak. Sokmindenben igaza van, sokat kell változnom, de azért amit az anyai ösztöneim súgnak, csak helyesek, hiszen én ismerem a gyerekemet.
Kérd meg, hogy mivel az altatás és a szoptatás a Te feladatod, ezért szeretnéd úgy csinálni ahogy Te jónak látod, és kérd meg szépen hogy ebbe Ő ne szóljon bele. Megemlíteném még neki, hogy attól hogy ismerősék babája egyedül alszik, nem biztos hogy okosabb, ügyesebb, nem ezen múlik pl egy egyetemi diploma pl.
Mondd meg neki hogy minden baba más, és a gyereketeket ne hasonlítgassa más gyerekéhez, mert nem verseny!
Csinálj úgy mindent, ahogy úgy érzed a legjobb a babádnak.Ezt apának is meg kellene értenie, hogy az ösztöneid azt súgják, hogy így csináld.A cicin elalvás változni fog valószínű (nálunk egy idő után már nem aludt el cicin, de lehet nektek kell rajt változtatni.Az éjszakai etetésekről annyit, hogy az anyatejes babák sokkal tovább kelnek éjszaka, mint a tápis babák.Én a lányomat 14 hóig szoptattam, éjszaka felkelt 3-szor is.Na miután elválasztottam már nem kelt fel.
A lányom lassan 2 éves a mai napig úgy alszik el, hogy issza a tejét cumisüvegből és ott ülök mellette, tehát effektív nem egyedül.De azt a 10 percet kibírom, és szerintem nem gond még.Aztán jön majd a szerparációs szorongás, fogzás amikor minden még rosszabb lesz, jobban igényli a közelségeteket, többször alszik köztetek .Meg van az esély arra, hogy közétek szokik igen, de nálunk pl az a szitu kb másfél hónapja, hogy 3 körül átjön a lányom és köztünk alszik (2 éves lesz), de ha minden rendben van akkor átalussza a helyén az éjszakát.Az meg nem mérvadó, hogy az ismerősök babái hol tartanak a fejlődésben, az a lényeg hogy a tietek a megfelelő ütemben fejlődjön.Ezt kell megértetned a pároddal.
Ja és a kedvencem: Anyám úgy altatja a gyereket, hogy babakocsi, cumi be és az arcára tesz egy textilpelenkát. Kipróbáltam és tényleg működik, szépen belefordul a gyerek és hihetetlen gyorsan elalszik.
Na a férjem szerint meg fog fulladni a gyerek és ő semmit sem tud tenni mert drága anyós úgyse hallgat rá. Hiába mondom neki, hogy az elaltatáshoz kell, utána szépen szabaddá teszi a szája-orra részét, csak egyszerűen kell neki, hogy a szemét betakarja valami. De férjem szerint bármikor meghalhat a gyerek.
Ajjaj, ez így nagyon nehéz lesz, ha már az elején ennyire nem vagytok közös nevezőn. 18 éves koráig azon fogtok vitatkozni, hogy hogyan neveljétek.
Szerintem nagyon jól csinálod, mert te a saját babádra figyelsz, te ismered a legjobban, te tudod, mire van leginkább szüksége. Nem szabad máshoz hasonlítani. Később ebből lesz majd a bezzeg Pistike sokkal jobban tanul - hát ez nem tesz jót az önértékelésnek. Te sem hasonlítod a férjed viselkedését a szomszédéhoz.
Viszont sajnos nem tudom, hogy tudjátok ezt feloldani. Jól teszed, hogy kikéred a véleményét a hozzátáplálásban, kérd meg, hogy nézzen utána, mit javasolnak és beszéljétek meg, hallgass rá bizonyos dolgokban, hogy ne érezze, hogy neki nincsen semmi szava.
A sírni hagyásról (azért egy szakember hitelesebb forrás, mint a szomszéd): http://www.youtube.com/watch?v=aAMis5NOdG4
Hátha legalább egy gondot pipálhatsz! Kitartás!
6-os, megnéztem az oldalt. Az azért egy speciálisan extrém eset.
Itt most egy 5 hónapos gyerekről van szó, és a viselkedésében semmi sem indokolja, hogy most spártai szigorral kellene fellépni. Eszik éjjel 2szer, egyébként végig alszik (1-2 fogfájós estét leszámítva) illetve az esi elaltatás cicin történik, de néha anélkül is összejön. Ezen kívül egy jókedvű, mosolygós, nem hisztis (néha-néha belefér) és társaságban is remekül ellevő baba.
A babám egyébként sem tud túlzottan hozzámnőni, mert én napi 12 órát dolgozom heti 5 napok keresztül, sajnos.
Szóval aláírom, hogy ha már vannak vészjelek, tenni kell valamit, de egyenlőre még nem láttam hisztit rajta. De jó azért, hogy figyelmeztetnek, ezeken mindig elgondolkodom és igyekszem más szemmel is nézni a dolgokat.
Ha szeret szakirodalmat olvasni a parod, erdemes lenne Ranschburg Jeno irasait a keze ugyebe tenned. Van Feldmar Andrasnak is egy csecsemos tanulmanya, ill. a Nok Lapjaban lehetett kerni gyerekpszichiatertol tanacsokat kerni, az a pasi is eleg hiteles, sajna a neve nem ugrik be...
Probalj meg nem veszekedni a ferjeddel, szerintem o is olyan lehet, mint az enyim. Aggodik, hogy valami nem lesz rendben a baboval, de ezt nem tudja kimutatni, es kompenzal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!