Kegyetlen kérdés, de miért nem lehet ebbe beletörődni?
Évezredekig a természetre volt bízva a gyermekáldás. A természet (gondviselés, Isten, hívjuk bárminek is) pontosan tudja, hogy mely nőnek, férfinek lehet gyereke, és melyeknek nem. Az is előfordulhat, hogy egy párnak csak egymástól nem lehet gyereke.
A terhesség is olyan volt, hogy csak az életképes, erős gyerekek maradtak meg.
De most mi van? Akinek nem jön össze, az elmegy mindenféle hormonizére, ovulációs teszt, hőmérőzés, lombikprogram, anyám kínja... Természetellenesen teherbe esnek, aztán jön a sok ultrahang, terhesvitamin, folsav, kutyatöke..
Megszületik a gyerek 30. hétre, de inkubátorokban életbentartják, stb..
Teljesen a természet akarata és törvényei ellen teszünk. Ha valakinek nem lehet gyereke, vagy csak egy bizonyos embertől nem lehet, akkor annak oka van. Művi úton kijátszani felesleges.
Szerintetek?
Évezredekig sok minden nem volt. Sokszor tudatosítani kellene és elfogadni, hogy a világ változik. A fejlődésnek nem lehet gátat szabni és van, ahol nem is szabad.
Ha a te gondolatmenetedet követem, akkor a természetnek (Istennek stb.) köszönhetjük, hogy megszülettek azok az emberek, mint Edwards és Steptoe, akik az életüket és tudásukat tették fel arra, hogy a meddő nőknek is lehessen gyermekük.
Kaáli-nak, és a létrehozott intézetének is köszönhetjük, hogy ma az országban több, mint 20. 000 kisbaba láthatta meg a napvilágot. Talán éppen közöttük lesz az, aki felfedezi az Aids, rák és egyéb halálos kórok ellenszerét.
Nem hiszem, hogy szidni és köpködni kellene a tudományt, ami előrébb visz minket, segít abban, hogy egészséges gyermekeket hozzunk a világra és egészséges felnőttekké váljanak.
Sokan nem tudnak azonosulni veled, és ne haragudj, de nem hiszem el, hogy 13 évig nyugodtan és csendben ültél, és elfogadtad, (valóban elfogadtad és belenyugodtál!), hogy neked nem lehet gyereked. Ne mondd, hogy soha nem akartál orvosi segítséget kérni.
Részemről hálás vagyok az orvostudománynak, és az orvosomnak is, aki miatt nem lett özvegy a férjem. Pedig egy egyszerű dolog történt velem, méhen kívüli terhesség. Ma már ez egy gyorsan felismerhető és kezelhető probléma. Szintén e két dolognak köszönhetem, hogy egészséges fiam született császármetszés segítségével.
Szerinted tényleg jobb lenne, ha a "természetes szelekcióra" hivatkozva hagynának meghalni kisbabákat?! Térjünk vissza a trójai korba, ha életképtelennek látszik elsőre, dobjuk le, mert a "természet" így akarta...
#20 és #21 köszönöm, hogy válaszoltatok!
sokan félreérthettek engem; nem ítélek el senkit. Ki is vagyok én, hogy pálcát törjek? Nyilván más tészta, ha valaki beteg vagy bármi szervi oka van a gyermektelenségének.
Én arról az esetről beszélek, amikor elméletileg minden rendben. Tehát nincs szervi vagy lelki oka, hanem csak egyszerűen "nem adatik meg".
Nyilván én is elmentem a férjemmel 2 év után, hogy van-e kezelhető oka a dolognak. Nem találtak semmit. Ekkor felajánlották a lombikot, de nem kértük. Ekkor sokan hülyének néztek minket.
Csak kiváncsi voltam, hogy van-e, aki érti a mi álláspontunkat.
Szép délutánt mindenkinek, a babára váróknak babákat, a terheseknek jó egészséget, az anyukáknak jó babázást kívánok!
Én teherbe estem spontán, de ha nem jótt volna össze, akkor nem mentem volna utána. Ha nem jón össze, akkor nem lesz babank.
Ettől még mindenki azt csinal, amit akar, de én nem gondoltam, és gondolom azt 2 gyerekkel, hogy gyerek nélkül nem lehet teljes életet élni.
Előre megbeszéltük a férjemmel, hogyha nem jön a baba, akkor max. kisebb házba költözünk.
Szóval megértelek kedves kérdező. Amúgy a témára, azt megertem, hogy valaki az első babáért mindent megtesz, de azt nem, amikor a többedikért járja végig ugyanazt az utat.
Ne haragudj, de akkor ezen az elven a gyógyszerek, orvosok is feleslegesek, mert beavatkozunk a természet rendjébe...
Értem az elvedet, hogy a természetes szelekciót így gyakorlatilag kiiktatjuk, és lehet, hogy ennek egyszer sokezer év múlva elég nagy hátrányai lesznek, de ha van rá lehetőség, nem várhatod el, hogy az emberek legnagyobb vágya ne teljesüljön.
Úgy látszik törölve lett a válaszom. nem baj.Nálam az "inkubátorban életben tartják" verte ki a biztosítékot.Erre is irányult a törölt válaszom.
Engem ez személyesen érint mert 3 hétig inkubátorban volt a kisfiam.Nem azért mert művi úton lettem terhes, hanem mert ismeretlen okból placenta leválásom volt.
Évtizedekkel ezelőtt valószínűleg meghalt volna, mert nem volt inkubátor.Viszont évtizedekkel ezelőtt nagy a valószínűsége hogy nem lett volna koraszülés sem.
Ugyan az okát nem tudjuk hogy miért volt, de abban biztos vagyok hogy a mai nagy számú koraszülésnek a mai világ az oka.
Rohanó világba élünk, ahol mindenki pörög ezerrel, állandóan ideges.Minden falat étellel, itallal mérgezzük saját magunkat. A csapvíz mennyi vegyi kezelésen esik át mire a pohárba kerül?És még így sem maradéktalanul tiszta mert bizony a sok gyógyszer, hormon amit szedünk, vissza kerül a csapvízbe.A gyümölcs, zöldség, hús mennyi vegyszert tartalmaz?Persze ott a bio, csak hát azt ki tudja megfizetni, meg hát én abban sem vagyok olyan biztos hogy az mennyire bio.
Szóval már az bele szól hogy milyen világban élünk, ezt ellen súlyozni kell azzal hogy bizony mi magunk, vagy az orvosok is beleszólnak a dolgokba.
Az egész indoklás, amit itt többen felhoztak, ott bukik meg, hogy a beteg babának semmi köze nincs ahhoz, hogy lombikból született-e vagy sem. Az genetika, a szülők génjeiben van benne, mindegy, hogy a méhben vagy egy pohárban egyesültek. A lombik esetében ugyanúgy nem marad meg egy gyenge embrió, nem ragasztják oda, nem erőltetik semmi módon, hogy igenis szülessen meg, akármi lesz. Nem gondolod, hogy ezért van az a rengeteg sikertelen lombik? Természetes úton fogant babának ugyanannyi az esélye a betegségre, mint egy lombikosnak.
Te nem kértél belőle, nem kértél, a te döntésed. Kíváncsi lennék, hogy ugyanígy gondolnád-e, ha nem jött volna össze, mert ezt már sosem tudjuk meg.
Szerintem te is megmozgatnál mindent, ha a gyereked beteg lenne, nem hagynád, hogy a természet így akarta. Mások ugyanígy vannak azzal, hogy egyáltalán gyerekük legyen. Szerintem ezen nincs mit vitatkozni. Nem árt neked vele, foglalkozz a saját életeddel.
Szerintem itt az is kérdés(és érdekes, hogy ilyen irányba egyáltalán nem terelődtek a válaszok), hogy ki hogyan tekint arra, hogy van-e jogom (=joga az embernek) beleszólni az élet kezdetébe és végébe. (És ezt nem lehet egyszerre említeni azzal, hogy valaki beveszi-e az antibiotikumot, vagy bedugja-e e konnektorba a vasalót) Mert ebből a szempontból azonos kérdés az összes abortív fogamzásgátló (tabletták, IUD stb.), az abortusz, az eutanázia vagy a mesterséges megtermékenyítés kérdése, vagy akár még az is, hogy legyen-e halálbüntetés vagy sem.
És itt azt gondolom, hogy valaki vagy elfogadja az összeset (el tudja fogadni bizonyos körülmények között), vagy nem tudja elfogadni, és akkor egyiket sem.
Kérdező, Te az utóbbi táborban vagy (azt hiszem én is), de ettől még meg lehet érteni mások álláspontját, mert ha egy adott konkrét szituációban benne van az ember, akkor nagyon nem fekete-fehér minden, vagy legalábbis nehéz úgy tekinteni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!