Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Azt eszi a gyermeked, amit...

Azt eszi a gyermeked, amit akar vagy azt, amit Te adsz neki?

Figyelt kérdés

A kérdés remélem érthető, azért tettem fel, mert: 2,5 évesem mostanában válogat. Vannak, amiket nagyon szeret, de sajnos pont az egészségesebb dolgokat kezdi visszautasítani. Pl. gyümölcsöt csak kénye-kedve szerint, esetleg ha nagyon éhes, sokszor "zsarolni" kell valamivel, hogy egyen. A dühítő, hogy nem is várnám el, hogy minden gyümit megegyen, így megveszem neki azt, amit szeret, mondjuk ribizlit, és egyszer csak mégsem hajlandó megenni. Nem azért, mert unja, azért olyan sokszor nem evett vagyis nem úgy, hogy mindig csak azt. Vagy a barackkal is ezt csinálta. A zöldségeket csak levesben hajlandó megenni, de már azzal is előfordult, hogy kipiszkálta azt, ami neki nem szimpi. Nyeresn meg sem eszik semmit. Ez még hagyján, mert mondjuk a savanyúságot eszi.

Reggelinél a kenyérről a feltétet leeszi, a több ott marad. Kivéve lekváros vagy mézes kenyér. Na de nem adhatok neki mindig csak azt! A kenyeret amúgy imádja, de ha ott van a sonka mondjuk akkor ő azzal lakna jól. Inkább nem is eszik.

Ezek csak példák, de igazából arra vagyok kíváncsi, hogy ilyenkor mi a jó? Legyek következetes, hogy ha nem eszi meg, akkor tényleg nem kap mást és esetleg éhes marad vagy ne foglalkozzak vele? Nektek mennyire sikerül ilyen téren "kordában tartani" a gyereket? HOgy csináljátok?

2013. aug. 8. 13:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Akkor turmixold simára a barackot és nem lesz mit kiválogatni. Trükközni tudni kell. :)
2013. aug. 8. 14:28
 12/18 A kérdező kommentje:

Nálunk sincs ebéd után nasi!!! Nem írtam ilyet. Uzsonnára kapnak gyümölcsöt meg esetleg tejszeletet, joghurtot, kekszet. De ha nem eszik gyümölcsöt, akkor nem kap mást. Iagzából erre irányult a kérdésem.

Össze sem hasonlítgatom őket, most csak leírtam, hogy a másik mindent megeszik... Mi eshetne ebben rosszul neki? Ha meg a másiknak nem adok még mást is enni, azért, mert az egyikük nem ette meg pl. a gyümölcsöt, akkor az sem jó megoldás, hisz külön kell őket kezelni, nem egyként!

Ment mindenkinek a zöld kéz:)

2013. aug. 8. 14:37
 13/18 anonim ***** válasza:

a kicsi lányom 2,5 éves még ö sem beszél

de nem hülye gyerek és megérti amit mondok és bólogat vagy rázza a fejét

de mindig elmondom neki az van enni amit eléd rakok vagy nem eszel

tömni nem fogom eszik amennyit akar és amennyi jól esik neki

ha felkel az asztaltól vége az ebédnek - 10 perc múlva nem adom vissza neki

én nem tehetem meg h engedjem válogatni mivel van még 2 nagyobb is -- szép kis káosz lenne belőle ha válogatnának

2013. aug. 8. 14:46
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"Az ikertesója persze megette, ő mindent eszik, kapott is utána tejszeletet,"

Bocs, ezt értettem félre.

Igen ez nehéz, én is hajlanék arra, hogy "kemény legyek", a férjem meg arra ösztönöz, hogy adjam oda a végén mégis mindenkinek a "nasi részt".

Mondjuk ezt úgy tudod kivédeni, hogy nem adsz uzsonnára több félét. Legyen pl.barackos süti. Az édes is, és akkor mindegyik annyit eszik belőle, amennyit akar.

Ha meg tejszelet van, akkor legyen csak az, esetleg megfordítod, aki még "éhes", az utána ehet gyümölcsöt pluszba.

Egyszer így csinálod, másszor úgy, a lényeg, hogy ne legyen ez kiélezve.

A hasonlítgatást meg úgy értettem, hogy ne hangozzon el olyasmi, hogy "Ha Pistike is meg tudja enni, akkor Te is", vagy ehhez hasonló.

Mert az is lehet, hogy egy idő után már dacból nem fog enni emiatt. Úgy gondolja, hogy "akkor már azért sem eszem, engem mindenki hagyjon békén, jönnek itt nekem Pistikével, mikor én Józsika vagyok", és akkor tényleg lehetnek belőle problémák később.

Ne érezzék azt, hogy a finomság azért "jutalom, vagy jár", mert előtte megettek valami mást, hanem egyszerűen az az uzsi.

2013. aug. 8. 14:55
 15/18 A kérdező kommentje:

Köszi, lehet ezt fogom csinálni, hogy csak egyféle van. Bár sokszor így van, de sokszor ilyenkor nem is eszik, mert nem kell neki a gyümi. Na majd újabb cseleket kell kiagyalni:) Így ahogy leírtad, soha nincs hasonlítgatás! Főleg nem evést illetően. Pedig ha látnád, milyen a különbség, nehezen állnád meg:) A jól evő gyermekem már túl jól evő! Bármit eléteszek, tömi!!!:) Haspók, csak a kaja érdekli:)

Kedves 13-as! Én sem gondolom, hogy hülye gyerekeim vannak, sőt, de nem is írtam ilyet. Tudom, hogy megértik amit mondok, de válaszolni nem tudnak. Nekem ez nehézséget jelent, bármilyen furcsa, mert vannak esetek, amikor jobb lenne ill. könnyebb, ha kifejeznék magukat.

Köszönöm a válaszokat! Persze jöhetnek még tapasztalatok:)

2013. aug. 8. 15:08
 16/18 anonim ***** válasza:
47%

Egész pici koruktól soha, semmilyen formában nem engedtük a gyerekeinknek a válogatást. Következetesen és szigorúan vettük ezt a kérdést, és megtanítottuk nekik, hogy értékelni kell mindent amit megtermelünk / boltban megveszünk. Nem tudok olyat eléjük tenni, amit ne ennének meg.

És igen, ha nem akarta megenni a kenyeret, csak a sonkát, akkor biztos nem éhes, és befejezte az evést. Vagy ha nem kér barackot, akkor valószínű, hogy ismét nem éhes és nem kap helyette jmás uzsonnát, rá fog jönni, hogy mégis kér barackot.

2013. aug. 8. 16:24
 17/18 A kérdező kommentje:

Neked is köszönöm!

Amúgy nálunk szerintem betett a nyár, hogy többet vagyunk nagyszülőknél, ott mindig van tejszelet, ez-az-amaz, ott nincs olyan, hogy ha nem eszik gyümölcsöt, akkor ne is egyen mást:( Nálunk apuék ilyenek, valamenniyre rájuk szólok, de nem lehet mindent tiltanom. Na meg ugye voltunk nyaralni, szabadtéri programok, stb, amikkor lazább az ember. És a kicsi fiam rákapott gondolom, hogy nem mindig csak az van, amit anya elé rak...Most próbálom visszarángatni. Bár ténylegesen nem az a nagy evő.

2013. aug. 8. 17:13
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Én nem erőltetek semmilyen ételt a lányomnál, mert gyerekként engem állandóan ezzel stresszeltek és csak még rosszabbul ettem tőle, mert már utáltam az egészet.

Ezért igyekszem olyat főzni, amit szeret. Ha nem akarja, kaphat mást, ami van otthon. Pl nem kéri az ebédet, akkor kínálok sajtos kenyeret, ha az sem kell, akkor nincs evés. De semmit nem muszáj megennie. És nem is jutalmazok vagy büntetek evéssel vagy nem evéssel kapcsolatban.

2013. aug. 8. 18:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!