Azt eszi a gyermeked, amit akar vagy azt, amit Te adsz neki?
A kérdés remélem érthető, azért tettem fel, mert: 2,5 évesem mostanában válogat. Vannak, amiket nagyon szeret, de sajnos pont az egészségesebb dolgokat kezdi visszautasítani. Pl. gyümölcsöt csak kénye-kedve szerint, esetleg ha nagyon éhes, sokszor "zsarolni" kell valamivel, hogy egyen. A dühítő, hogy nem is várnám el, hogy minden gyümit megegyen, így megveszem neki azt, amit szeret, mondjuk ribizlit, és egyszer csak mégsem hajlandó megenni. Nem azért, mert unja, azért olyan sokszor nem evett vagyis nem úgy, hogy mindig csak azt. Vagy a barackkal is ezt csinálta. A zöldségeket csak levesben hajlandó megenni, de már azzal is előfordult, hogy kipiszkálta azt, ami neki nem szimpi. Nyeresn meg sem eszik semmit. Ez még hagyján, mert mondjuk a savanyúságot eszi.
Reggelinél a kenyérről a feltétet leeszi, a több ott marad. Kivéve lekváros vagy mézes kenyér. Na de nem adhatok neki mindig csak azt! A kenyeret amúgy imádja, de ha ott van a sonka mondjuk akkor ő azzal lakna jól. Inkább nem is eszik.
Ezek csak példák, de igazából arra vagyok kíváncsi, hogy ilyenkor mi a jó? Legyek következetes, hogy ha nem eszi meg, akkor tényleg nem kap mást és esetleg éhes marad vagy ne foglalkozzak vele? Nektek mennyire sikerül ilyen téren "kordában tartani" a gyereket? HOgy csináljátok?

Én alkut szoktam vele kötni. Ha megeszi, amit adok, akkor kap azt, amit szeretne utána, pl. tejszeletet. Aztán másnap azt főzök, amit szeretne, és így tovább. Nálunk ez vált be.
A kenyeres dolognál én szintén azt csinálom, hogy egy falat kenyér, aztán husi, aztán paradicsom, stb. Figyelni kell és következetesnek maradni, mert különben nagyon válogatni fog. A lányommal elrontottam, nehéz volt visszafordítani, de a fiamnál ez működik.

Ez összetett dolog, és azért van átmenet is a két véglet között.
A gyümölcshöz: csak ha magamból indulok ki, hát van olyan, hogy bár nagyon szeretem az almát, valamiért nem kívánom. Szerintem ez összefügghet azzal is, hogy mennyire savas az adott gyümölcs és hogy a szervezetnek épp szüksége van-e rá vagy sem.
A ribizli meg elég karakteres gyümölcs ahhoz, hogy nem mindig kívánja az ember. (Off: hol van ilyenkor még ribizli??)
A gyümölcs kérdés, mármint hogy mennyiségre mennyit fogyaszt a gyerek, elég változó lehet nálunk is. Én is arra vágyom, hogy minél több legyen belőle, ezért sok féle képpen "adagolom".
Gyümölcsből lehet készíteni:
-sütiket (rengeteg lehetőség)
-pudingot ráönteni
-gyümölcssalátát
-gyümölcslevest
-palacsintába bele (reszelve/turmixolva)
-jégkrémet (pl: [link]
-gyümölcsturmix (tejjel, akinek lehet, sajna nálunk allergia miatt ez kiesik)
-joghurttal
-túróval
-lehet a levét kifacsarni és megitatni
-lehet kompótot készíteni (pl almából szekfüszeggel, fahéljjal)
-lehet keverni zabkásába, kukorica kásába
Szóval én valamilyen formában minden nap adok gyümölcsöt a gyerekeimnek.
A husi leevést én sem engedtem sosem, bár most van egy olyan gyerekem, aki meg épp hogy a kenyeret akarja csak megenni, úgy kell beleimádkozni a sonkát. :)
Ebédre igyekszem olyan dolgokat főzni, amikről tudom, hogy szeretik nagyjából, de előfordul olyan is, amiről tudom, hogy nem szeretik annyira, mégis megcsinálom., Ilyenkor megmondom hogy három kanállal kell enni, és kész. Következő evésre kap többet másból. De olyan is van, hogy mondjuk csak a köretet nem szereti, vagy a gombát kiválogatjuk stb.
Hát kb. így. :)
Tegnap pl. pont a ribizlis eset volt, ő nem ette, mert azerintem a fekete pötty a ribizlin nem tetszett neki, (nem mintha eddig a többi ribizlin nem lettek volna:). Az ikertesója persze megette, ő mindent eszik, kapott is utána tejszeletet, a nem evős kisfiam nem kapott. Ezért ment a sírás, de túlélte.
Az a baj, hogy ők még nem is beszélnek, így megbeszélni nem tudom velük, vagyis nem tudják elmondani, mit akarnak ilyen részletesen...

Mennyi idős? Esetleg a gyümölcsturmixot csinálhatnál neki. Vagy olvastam itt egy anyuka ötletét, aki a gyümölcslevet jégkrémnek csinálta meg, így ette a kisfia.
Vagy megfordíthatod, nem alku, hanem akkor nem lesz valami, ha nem eszik.
A lányom meg csak a kenyeret akarta, így vele előbb megetettem a többit és a kenyér volt a "jutalomfalat".
Nálunk van még ribizli, Budafok:)
Jó, tehát nem baj, ha éhen marad, ne kapjon mást vagy ne kapjon desszertet. Csak olyan nehéz, mert ő tényleg inkább semmit nem eszik akkor. Tehát konkrétan kimarad az étkezés.
Szoktam banánturmixot csinálni. Azt szereti.
Csináltam hét elején baracklevest, gondoltam az sem baj, ha csak a levét eszi meg, abba is volt turmixolva barack. Nem ette meg, éhen maradt. Pedig imádja az édes dolgokat, de szerintem sokszor csak próbára tesz:)

Mondjuk nálunk ebéd után nincs desszert soha. Így más a helyzet. Talán azt csinálnám, hogy 3 kanál kötelező, aztán jöhet a desszert. Az nem baj, hogy nem beszélnek, attól még értik mi a dörgés, ne gondold, hogy semmit nem értenek.
Az iker állapot teljesen más lehet, nincs benne tapasztalatom, de talán nem szerencsés egymáshoz hasonlítgatni őket, biztos nem esik jól nekik, mint ahogy a (nem iker) testvéreknek sem.
Én ahány ikrest ismerek, mindtől azt hallom, hogy az egyik jobb evő, mint a másik, talán nem érdemes ezen aggódni. Ha nem stresszeltek rá, biztos átfordul majd.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!