Te mit teszel ha a gyereked elveszi egy másik gyerektől a játékát? Akár az övé akár a másé a játék.
Azonnal szólok hogy adja vissza.Játsszon mással.
Tulajdonképpen pont aktuális nálunk a téma, mert a kisöcsitől a 2,5 éves lányom mindent elvesz.Az egész napja abból áll, hogy kikapkodja a kezéből a dolgokat.A fiam 8 hónapos.Elég irigy a kisasszony..de ez természetes.De ha például az öccse is ki vesz valamit a kezéből, akkor is közbelépek..elveszem tőle, és elmagyarázom neki, hogy most ezzel nem ő játszik..tudom hogy a kicsi nem érti, tulajdonképpen a nagy miatt csinálom..ne hogy az legyen hogy neki mindent vissza kell adni, a kicsi meg azt csinál amit akar..
Izgalmasak a napok na! :-D
Játszótéren más a helyzet..ott azt csinálom mint az első..vissza kell adnia, és el kell kérnie..jó van hogy segítek, mert sokszor szégyenlős, de legalább látja hogy kell csinálni.
Ha a másé, akkor rászólok, hogy adja vissza. Ha az övé, akkor megpróbálom meggyőzni, hogy játszon mással, de ha nem megy, hát nem megy, végül is nem tilthatom meg neki, hogy játszon a saját játékával.
Most 3 éves egyébként, mostanában kezd ez probléma lenni, pár hónapja még nem ugrott arra, hogy más játszik a játékával. Érdekes módon egyébként a kisebb gyerekek anyukái szoktak ezen kiakadni, akiknek nagyobb van, mindig megnyugtatnak, hogy ez egy teljesen normális korszak, és majd kinövi.
Nem messze tőlünk van egy kisebb játszótér, nagyon jó társaság jött össze, ott az volt a szabály, hogy mindenki játszik minden játékkal akár az ővé, akár nem, viszont senkitől nem vesszük el azt, amivel éppen játszik. Ez egész a nyári szünet kezdetéig működött, akkor megjelentek új anyukák nagyobb gyerekekkel és ez az egész már nem működött. Alig várom, hogy végre újra ovi meg suli legyen. Akkor talán visszaáll a "rend".
Más helyeken én szoktam megkérdezni az adott szülőtől hogy kipróbálhatja-e a lányom az adott dolgot. Ha már nem játszik vele tovább a lányom, odaküldöm a játék tulajdonosához, hogy adja vissza és köszönje meg neki. Ha már nagyobb lesz, akkor persze már neki fogom mondani, hogy kérje el, de még csak most volt 2 éves.
Ha az ő játékával játszik valaki, akkor megpróbálom az enyémet más játékra rábeszélni. Nem szeretem senki kezéből kivenni azt, amivel épp játszik.
Ha valami nagyon ugrom az az irigység!
Tudom,hogy gyerekeknél sokszor előfordul, de igyekszem a fiam minél jobban lenevelni róla.
Ha a fiam más játékkal játszik, és neki az adott játék nem kell,akkor simán elveheti, aki akarja és játszhat vele. Más kérdés, hogy illik elkérni, de erre meg majd a másik anyuka megtanítja a gyerekét, az nem az én gondom!
Egyedül akkor nem szólok rá, ha ő játszik valamivel és egy másik gyerek elakarja venni. Azt nem engedem! Illetve megpróbálom megkérni a fiam,hogy ha nem kell neki, adja kölcsön, de ha nem akarja nem erőltetem.
Nemrég egy ismerős anyukával játszótéren voltunk, és a fiam rá akart ülni az ő fiának a motorjára. A gyerek nem ült a motoron, csúszdázott. Ahogy látta,hogy a fiam próbál ráülni a motorra (a fiam másfél éves, a kisfiú majdnem 3) odajött, elhúzta a motort, de nem ült rá, csak rátette az ülésre a kezét. Tehát nyilvánvaló volt,hogy nem akar vele játszani, csak irigy. Ami tök normális reakció egy gyerektől, viszont anyuka szerintem hülyén reagálta le. Mondott egy ejnyebejnyét, de hagyta,hogy a gyerek eltolja a motort! Szegény fiam meg ott állt és nem értette,hogy miért nem ülhet rá a motorra!
Na nálunk ilyen nem igazán fordulhat elő!
Szerbusz!
Most 20.-án egy rendezvényen voltunk.
Volt egy kicsi játszósátor(kb.2m2).Öt gyerek fért el,1-4 éves korosztálynak volt berendezve játékokkal.
Kisfiam úgy ment be,hogy saját játékot is vitt,de játszott a többi játékkal is.
Az volt a tapasztalatom,hogy egy bizonyos mértékig nem szabad bele szólni a csöppségek"hierarchiaharcába",megoldják egymás között.
Persze,a fél szemünk ott volt,de azt tapasztaltuk,hogy a gyerkőcök jól lekommunikálják ezt egymás között.
Fontos,hogy itt minden gyerek idegen talajon mozgott.Hogy saját pályán,vagy új testvér esetében mi van,abban nem tudok segíteni.
Én nem védtem minden esetben a fiam,nem akartam,hogy mindig"bevédve" érezze magát,de nagy erőviszonykülömbség esetén,ha a másik szülő nem szól,bizony szólok.
Kiegyensúlyozottan "agresszívak" voltak a gyerekek,mi a többi szülővel,jókat nevettünk,de gondolom,ebben a többi szülő partnersége is fontos volt.
Röviden:bizonyos helyzetben nem baj,bizonyos helyzetben nem szabad engedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!