A gyerekvállalás pénz kérdése?
Szerintem, egy stabil párkapcsolat megléte mellett igen, pénzkérdés a gyerekvállalás. Még az első is. Vagyis, pont hogy az első babánál vannak a legnagyobb kiadások. Vannak holmik, amiket a másodiknál már nem kell megvenni (pl. kiságy, kád, mérleg, unisex ruhácskák /ha egyneműek akkor igazán alig kell ruhát venni/, járóka, légzésfigyelő, babyőr, stb.), ellenben ilyenkor az elsőt is etetni, ruházni kell.
Mi most várjuk az elsőt, és csak szörnyülködöm, hogy mekkora összegeket képesek lehúzni az emberről, egy-egy kifejezetten fontosabb darabért, amit meg KELL venni, mert nem pótolható. Pl. textilpelus /felénk darabja 500 Ft... kétlem, hogy ennyi az előállítása/.
De akkor még beszélhetünk a pelenkázószivacsról, a pelenkázótáskáról, és még hadd ne soroljam. Sajnos, igen, manapság már pénzkérdés, hogy az ember gyereket vállaljon. Hiába a szép érzések, és az őszinte szándék, ezekre mind nem lehet kiváltani a popsikrémet, a fürdetőt, az alkoholt. És szeretetre nem adják a ruhákat, a cumikat, cumisüveget, és a többit sem.
Nem tartom fair-nek, hogy ilyen irányba mozdult el a világ, és pont azokat húzzák le anyagilag, akik éppen a gyermekvárás örömeit próbálják átélni. Sajnos, ez a mai világ.
Minden további nélkül bevállalnék még egy gyerkőcöt ilyen bevételre!
Sajnos pénz kérdéssé vállt,de ahogy Valaki írta,minden az igényektől függ. Nekünk nincsenek nagy igényeink,kevesebb a bevételünk,mint amit Te Kedves Kérdező írsz,4 gyereket etetünk :-) igaz albérletet nem kell fizetnünk,mert saját ház,viszont van autó,van hitel (csak hogy lásd pontos összegekben: azok a hitelek amiket a Párom fizet,75 ezer ft + amikor vállalkozik 125-öt kell összekaparnia az adóval együtt,amit a gyed-emből fizetek hitel az 20 ezer,tehát 90 marad /szeptemberig van gyedem,utána a gyes+ családi lesz,akkor 69 marad ,de márciusban letelik a 20 ezres hitel :-) / a rezsire (30 ezer) + enni,ruházkodni,gyógyszerekre ha kell,most beiskolázás...) Most nincs okom panaszra,alapvető dolgok megvannak :-) Attól tartok csak,hogy fogjuk átvészelni azt a pár hónapot,amikor a gyes-ből kell fizetni a 20 ezres hitelt...
Sziasztok,
nem mindenkinél szokott népszerű lenni a véleményem, de azért leírom itt is, hátha :)
Nagyon sokan írták előttem, hogy a megélhetés is bizony sok pénz, a szülők a legjobbat szeretnék megadni a gyerekeiknek, ami egy természetes igény.
Igenis a lakhatás-rezsi, ruházkodás, iskoláztatás mérhető plusz a család életében, ha van(nak) gyerekek.
Én még annyit tennék hozzá ezekhez, hogy valahogyan a jövőre való felkészülés is fontos.
Nekem egy gyermekem van- úgy érezzük, hogy őt tudjuk az általunk elfogadható színvonalon nevelni, jó iskolákba íratni, taníttatni stb.
Van, aki számára ez szörnyű és ennyi pénzből esetleg 3-4 gyermeket is vállalna- mindenki maga dönt.
Amikor a férjemmel erről beszélgettünk, mindketten a mérlegre tettük azt is, hogy szeretnénk felkészülni egyrészt a saját gondtalan nyugdíjas éveinkre (ami az állami tb befizetéssel ugyen nem igazán elérhető)- ezzel semmiképpen nem szeretnénk a gyermekünk terhére lenni- ahogyan a mi szüleink sem várták ezt tőlünk el, amikor még éltek.
Ugyanígy fontos számunkra, hogy legyen olyan megtakarításunk is, amivel őt tudjuk segíteni (nem hawaii nyaralásokban, hanem egy jó iskolában, esetleg külföldön nyelvtanulásban stb.)
Számomra a gyermeknevelés pénzügyi oldala nem csupán a havi kiadások előteremtése és a hónapról-hónapra túlélés- hanem egyfajta plusz is, amit a gyermekkel együtt tudatosan vállaltunk is.
Ha elfogadjuk, hogy minden szülő szeretne a tőle telhető legtöbbet, legjobbat megadni a gyermekének, gyermekeinek- érzelmileg is, akkor anyagiakban is szerintem ez egy természetes igény.
Semmiképpen nem jelenti ez azt, hogy elkényeztetett gyermeket szeretnénk nevelni, aki alá "minden oda lesz tolva"- inkább a tudatosságra, a megfelelő pénzügyi kultárára igyekszünk őt nevelni azzal is, hogy példát mutatunk a saját életünkkel is.
Szóval a gyermekneveléshez is szükséges pénz szerintem is- sőt nem csak a havi "működési" kiadásokra, hanem jó esetben a jövőre is. Mindannyiunk jövőjére legyen valamennyi tartalék.
Mi így gondoljuk, ezért jelenleg egy gyermekünk van.
Hogy kinek mi az az összeg, amitől már biztonságban érezné magát vagy amire már vállalna több gyereket, az nagyon eltérő- a számokon nem is érdemes vitatkozni.
Ha az az összeg biztos, kiszámítható megélhetést tesz lehetővé a család minden tagja számára hosszabb távon is, akkor az a helyes szerintem.
Szép napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!