Én vagyok túl szigorú szülő, mert elvárom a gyerekeimtől, hogy köszönjenek, mióta beszélni tudnak?
Jól teszed! Engem is bosszant, ha nem köszönnek...más, ha rossz kedve van, vagy nyügi..legalább is kisgyereknél...
27+4hkm
szerintem is alap, nálaunk a 2 évesem is köszön már mindenkinek, ha mégsem rá is rászólok...
de tudod mit ? ma volt pont olyan eset hogy apuka ül a homokozóba, ráköszönök és csak néz bambán (persze nem is nekem kellett volna először de én nem tudom megállni)....
ezek után mit várjunk hogy ha a gyerekek nem köszönnek ????
a 8 év körüli lánya is csak nézett hogy ki ez a hülye aki köszön :DD
engem idegesít .....
Azért, mert nálatok működik a köszönés, nem biztos, hogy mindenkinél így van. Lányom, 4,5 éves, és most kezd el köszönni. Sőt, nem csak, hogy nem köszönt eddig, hanem egy szót sem szól idegenekhez. Fél, zavarban van mindenkitől. És hiába ígértem bármit, fenyegettem, egyszerűen nem, és kész. Az oviban szinte ordítva köszön. azt mondja, mert őket ismeri. És nem bunkóság, neveletlenség, már amikor nem tudott beszélni, tanítottuk, hogy integessen, az még ment. Egy fél éve amikor kérdezték, soha nem válaszolt csak akivel kimondottan jóban volt. MOndtam, ő nem beszél... És nem beteg, nem autista, nincsenek problémái, egyzserűen ilyen. Szivat, tuti.
Ehhez képest van egy 2 éves fiam, ő üvöltve köszön mindenkinek, ha kell, ha nem. Egy pár házra van tőlünk egy kocsma, és amikor megyünk el autóval előtte üvölt, hogy SZIASZTOOOOK!
Ő veszi mostanában rá a nagy tesót a köszönésre.
Csak azért írtam le, hogy nem biztos, hogy mindenkiél olyan könnyű ez.
Saját tapasztalat: a kisfiam egy ideig boldogan köszönt mindenkinek, aztán leszokott róla. 2-3 éves kora között, ha valaki kedvesen ráköszönt, inkább bújt mögém, de vissza nem köszönt volna. Nem bunkó volt, csak félénk. Többször előfordult, hogy ha szóltam neki, hogy köszönjön, inkább sírva fakadt, úgyhogy inkább hagytam. Most 3 éves múlt valamivel, már egyre gyakrabban köszön, sőt, néha már arra is rá tudom venni, hogy ne sziával, hanem csókolommal köszönjön a felnőtteknek.
Nem tudom, mennyi idős kortól elvárás, hogy köszönjön egy kisgyerek, de sokakat egy ideig nagyon frusztrál, ha idegeneknek kell köszönniiük. Nem biztos, hogy bunkóság, ha a szülő békén hagyja az esetleg félénkebb gyerekét.
Persze van olyan is, hogy nagyobbak nem köszönnek, a mi házunkban is laknak ilyenek, általános meg középiskolás korúak, akik csak bámulnak, ha találkozunk a liftben, az már tényleg neveletlenség.
3-as szerintem nem a Te esetedről van itt szó, hanem mikor a szülőt nem is érdekli hogy nem köszön, sőt ő maga sem köszön.....
kisgyereknél más....de 5-6 éves gyereknél már alapnak kellene lenni....
Szerintem is alapvető dolog amit elvársz. Amikor én voltam kislány, mai napig emlékszem, hogy anyukám mindig megszorította picit a kezem, és mondta halkan, hogy köszönj, és köszöntem is. Aztán később már csak ezzel a kis kézszorítással jelezte, hogy köszönjek, ha magamtól nem jutott eszembe, és rögtön tudtam, hogy köszönni kell.
Én ugyanígy elvárom a fiamtól, hogy köszönjön, sokszor mondtam is neki, hogy akinek én köszönök, annak ő is köszön. Tudja is, bár igaz, még nem teljesen automatikus nála a dolog, nagyon el tud bámészkodni, de ha szólok neki, akkor mindig köszön.
Mondjuk én nem annyira tapasztalom, hogy a szülők nem várják el ugyanezt. Legalább is amikor az ovis társaival összefutunk, azok a gyerekek is mindig köszönnek, vagy ha nem, akkor szól nekik a szülő, hogy tessék köszönni. Igaz, amikor még nem volt gyerekem, és a régi munkahelyemen dolgoztam, ott sokszor feltűnt, hogy sem a gyerekek, sem a szülők nem köszönnek, sőt, ha én köszönök, azt sem viszonozzák.
Engem is zavar, amikor a gyerek nem köszön és a szülő még csak rá sem szól. Az én gyerekeim (5 és 2 évesek) általában mondás nélkül köszönnek, ha mégsem, akkor szólok és azonnal sziáznak is.
Ez nálam is benne van az alap dolgokban.
Óó a köszönés aztán nagyon fontos.
Ráerőltetni meg még fontosabb az emberre.
Nagyon jó lesz amikor később az ilyen ráerőltetett dolgok miatt lesznek beilleszkedési problémái a gyereknek. Nem tud majd rendesen kommunikálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!