Anyukák, nektek erről mi a véleményetek?
Nemrég keztdem ek olvasni ennek a nőnek a blogját, tökre birom a stílusát. De ez a mostani posztja elgondolkodtatott. Szerintetek neki vagy a másik anyukának van igaza?
Teljesen igaza van! Tudom, hogy ez egy nagyon megosztó téma, de én sem tudom belátni, hogy miért is kéne ettől eltiltani a gyerekeket. Hidegben persze, hogy nem engedem, de akkor nem is szokott sár lenni a játszón.
Sajnos kevés anyuka osztja a játszón a véleményemet, amihez persze semmi közöm, de én is kaptam már beszólásokat érte. Ezért nem is szeretek már játszótérre járni, időnként elég kellemetlen.
Ha valaki tud akár egyetlen értelmes indokot adni arra, hogy miért tiltsam el a gyereket a sártól, akkor nosza rajta, kíváncsian hallgatom, de eddig még nem hallottam más, mint hogy nincs kedve a saras ruhát kimosni, de az meg nem indok.
Ja, és egyébként tősgyökeres pesti lány vagyok, szóval nem vidéki lét hozta ki belőlem ezt a mentalitást.
1. voltam.
Kettéválasztanám a kérdést.
Abban teljesen igaza van, hogy másnak semmi köze ahhoz, hogy az ő gyereke mit csinál, ha nem akarja, hogy a "rosszat" eltanulja tőle, akkor vigye arréb. Tegnap az egyik anyuka a játszótéren rászólt a másikra, hogy tegye el a nasit, mert így az ő gyereke is nasizik (konkrétan kérdezés nélkül vett a másik gyerekéből) és nem fog tudni vacsorázni. Hát én biztos elküldtem volna a fenébe.
A másik viszont, hogy egy közös játszótér homokozójában nem csinálunk sarat. Nyilván nem eső után ültette bele a sárba, hanem ők locsoltak vizet a homokozóba. Ezt tényleg nem illik.
A játszótérre sokan szinte divatból mennek, a legcsinosabb ruhát adva főleg a kislányokra. Elvárják, hogy a gyerek hintázzon, sétálgasson és ne csináljon semmi "rosszat". Én úgy gondolom, hogy a gyerek nem dekorációs kellék, amivel barátkozni lehet nagyobb csoportban. A játszótérre azért megyünk, hogy játsszunk, kreatívkodjunk, felfedezzünk és élvezzük a szabadságot. Ezt sem kisestélyiben, sem merev elvárások mellett nem lehet megtenni. A kutyaszart persze nem használjuk játéknak, ezért is megyünk zárt játszótérre, de attól félteni a gyereket, hogy koszos, sáros lesz, nevetséges. Alap,hogy ezt kiskorban metapasztalja az ember. Sársüti, vár, hegyek-dombok, akármi, nincs is ennél jobb móka. Sajnálom azokat a szülőket, akik nem engedik élvezni a gyerekkort a gyerekeiknek. Ez a nő, akiről mesélt, görcsös, zárkózott, frusztrált. Otthon sem lehet vele álom az élet. Már látom, ahogy a gyerek arcát minden falat után törli, nehogy koszos legyen a pólója. Pedig én otthon is azt vallom, amikor enni tanul a gyerek, a füle is kajás. Mert élvezet enni :) hogy nem elég ügyes, nem jelenti, hogy nem élvezi :) Több lazítás, feszültségoldás hiányzik egyes szülők életéből. Kevesebb divat, több nevetés.
(Ha valaki ismeri a Édes November c. filmet, talán emlékszik a kontrasztra az elején. Erre gondolok. Mezítláb futni, mert jólesik, nem órára kelni, és nem foglalkozni azzal, a póló megy-e a nadrághoz. Mert a kikapcsolódás nem erről szól.)
Szerintem neki van igaza -bár nem derült ki hol sarazott a kislány. Nyilván az egész homokozót nem locsoljuk tele, hogy mások is játszhassanak, akik nem akarnak -vagy nem engedik nekik - sarazni. Az én fiam is szokott pacsálni a játszótéren, kis vödörbe víz, bele homok, vagy akár az egyik homokozó szélébe önt vizet és abból építkezik. Sőt szokott mezítláb mászkálni, és kerítésre mászni. Én ez utóbbiért kaptam már a fejemre, hogy ne engedjem, mert akkor az ő gyereke is utána fog mászni és leesnek. Mondtam neki, hogy szóljon rá a sajátjára, hogy ne másszon az enyém után.
Nah mindegy... szóval szerintem az írónak van igaza.
Az egyik részével egyetértek, abban a blogírónak van igaza.
Viszont attól, hogy valaki egy játszótéren nem engedi sarazni a gyerekeit, miért is van egyből görcsös, zárkózott, frusztráltnak, ill. búra alatt nevelőnek kikiáltva?
A mi példánkat tudom leírni: a közelünkben nincs játszótér, így csak kocsival tudunk odajutni. Na most adjanak tanácsot a kedves lazanyák, hogy kettő, hazamenni nemakaró, nyakig saras gyereket hogy ültetnének be egyedül egy kocsiba úgy, hogy semmi ne lássa kárát. Semmi alatt értsd: a saját ruhám és a céges autó.
Szóval a játszótéren én ezért nem engedem sarazni a gyerekeimet...
Viszont van gumicsizmájuk és esős időben ki szoktunk menni pocsolni.
Ja és a másik fele, hogy a játszótereken legtöbbször a csap körül saraznak a gyerekek, ahová pont azért mennének az emberek, hogy kezet mossanak, de emiatt szinte megközelíthetetlenné válik a csap.
Szerintem ez úgy lenne a normális, ha nem egy központi helyen saraznának a gyerekek, hanem mondjuk a játszótér egyik sarkában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!