Kb. ezelőtt 25-30 évvel miben tért el az egész "babaprojekt", mint manapság? Tehát milyen különbségek vannak?
Volt lehetőség apás szülésre?
Tudták a babák nemét előre?
Írnátok különbségeket akkor és ma,ami a várandóssághoz,szüléshez,szoptatáshoz,egyáltalán a babákhoz köthető?
Köszi előre is! (Bármi jöhet!)
Jaj, de jó, valaki említette a császárt....
Nem volt ekkora rutinja, mint manapság. (Bár, ez szerintem inkább jobb...)Viszont ott volt a fogó. A nagymamám negyedik gyerekét azzal húzzák ki, meg is nyomták a fejét, életre nyomorék lett szerencsétlen.
Hála a fejlődésnek, ma már nem szoktak fogót használni, vagy legalábbis nagyon ritkán.
A kismamáknak nem volt ekkora tiltólista, mint manapság. Nem volt terhesvitamin, bár anyukám mondta, hogy már nekik is szedni kellett a folsavat és a kalciumot. Akkor még nagyon is élt az a nézet, ahány terhesség, annyi fog. (Szerencsére, ma már ez sincs így.)
Írtam már korábban, hogy nem volt body, kombidressz, ilyen praktikus ruházat.
Kerekedett a szemem, amikor mutattam anyukámnak a mi babaholmis szekrényünket és kérdezte, hogy hol a rékli, a kising, az angolpólya?
Még korábban élt az a nézet, hogy a pólyában a babákat kinyújtott, egyenes végtagokkal kellett bekötözni, mert akkor úgy nem lesznek görbék a végtagok.
Anyósom mesélte, hogy nem voltak ilyen szuper cumisüvegek, hanem üvegek voltak, amik törtek is rendesen, úgyhogy volt, amikor a két dekás pálinkásüvegre, vagy a műanyag citromlés üvegre húzták azt a ronda gumiszerűséget.
Nem tudták, hogy létezik tejallergia, és a mama ne fogyasszon tejterméket szoptatás alatt. Anyósom mondta, hogy az idősebb fia éjjel nappal üvöltött, hasfájós volt, de ő rendületlenül itt a tejet, tejeskávét, friss tehéntejből.
Anyukám pedig azt mesélte, hogy amikor a bátyám nem tudott pukizni, ő evett egy nagy tányér bablevest, aztán az anyatejen keresztül megoldott a tesóm szélgondjait. :)
Az üveg cumisüvegre emlékszem, még van 1 valahol...
Anyu mesélte pont egyik nap, hogy (ikreim 5 hónaposak), én ennyi idősen kekszet ettem almával, rá egy kis csoki és porcukor... (semmi allergiám nincs).
A császáros hegek sem így néztek ki. Nekem nincs, de tudom, hogy ma már bikinivonal alatt vágják, hogy ne látsszon. Régen meg keresztben vágták, fel a köldökig.
15-16-os vagyok.
23-as, akkor mégsem legenda? :D
Belegondolva, azért milyen durva lehetett, hogy a saját gyerekedet a maga teljes valójában, ha betartottad a szabályokat, csak otthon láthattad, nem? (Na jó, azért az anyukák benyúlkáltak a pólyába, megszámolni a lábujjakat... Csernobil után fogantam, érthető.)
Megkérdeztem az anyukámat, hogy hogy-hogy nem indították meg a szülést majdnem egy hétig. Azt mesélte, hogy vártak és vártak, hogy elinduljon magától. Aztán amikor az ötödik nap körül megijedt, hogy mégis mi van már, akkor fonendoszkóppal meghallgatták a hasát, azt mondták, jó a szívhang, és vártak tovább. Szerintem ilyen ma már a mesében sincs.
Tényleg, azok a ronda gumicuclik az üveg-üvegeken... Az I-es nőin voltam látogatni áprilisban, ott még mindig olyat használnak (rossz nyelvek szerint a 70-es évek óta ugyanazokat). Brrr... (Nekem otthonra már a maira hasonlító Chicco jutott.)
A mi időnkben nem volt még kötelező evés előtti és utáni méricskélés sem, havonta egyszer mérte a gyereket a védőnő és csókolom.
Viszont már akkor is volt Siesta cipő (párom is olyat hordott kezdetektől, ő 1977-es, neki bokasüllyedése van, nekem lúdtalpam).
És tényleg, nem volt ilyen alul patentos body meg hasonló ruhák. Nekem egy kisingem maradt meg, az a hátul nyitott fajta, meg egy elöl cipzáros rugdalózóm. A kezdőkészletem 30 kisingből állt. Eldobható pelenkát meg nem is láttam. :D Korai hozzátáplálás itt is megvolt mindenfélével, egyszerűen az volt a divat.
Találtam egy babakelengye-listát az 50-es évekből.
6 ingecske
6 kabátka
6 pelenka (vajon naponta hányszor mostak?)
12 mullpólya
6 erősebb pólya
1 gumilepedő a gyermek és
1 gumilepedő az ágy számára
1 nagy gumilepedő az anyának
3 pólyakendő
6 előke
1 pár karkötőszalag
2 pólyakötő
1 szopóüveg
2 frottírtörülköző
1 szivacs
1 mosdóruha
1 bölcső vagy kosár
3 kis párnahuzat
kötőzőpólya, sósborszesz, steril vatta, hőmérő, hintőpor, cinkkenőcs, jó szappan, fertőtlenítőszer, új körömkefe, új mosdótál, beöntőkészülék.
Off.
Csak tudnám, mi a bánatra kellett a sósborszesz egy csecsemőnél?!
Valaki tudja? Oltári kíváncsi vagyok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!